На време и вода, од Андри Снаер Магнасон

За времето и водата

Дека е императив да се соочиме со друг начин на населување на оваа планета, нема сомнение. Нашиот премин низ светот е обележан со знаменитости како значајни и несуштински ако ја набудуваме еквивалентноста на нашето време со космосот. Толку безначајно и толку способно да промени с everything. Земјата ќе не преживее и ние ќе бидеме ...

Продолжи со читање

Како да напишете есеј

Хакираната фраза „Морам да напишам книга“ укажува на визијата за она што се живее како единствено искуство. Нешто за кое самото сведоштво стави црно на бело, ќе ги затрепери боговите на Олимп. Потоа, тука е онаа друга фраза „Секој ден кога ќе почнам да пишувам ...

Продолжи со читање

Ниадела, од Беатриз Монтанес

Беатриз Монтанес го слушаше тој внатрешен глас што понекогаш од шепотење преминува во викање во услови на врева што доаѓа однадвор. И забележете дека овде некој ја прејудицираше таа водителка на „Ел Интермедио“ сметајќи дека нејзиниот нов професионален облог нема да испадне многу добро кога ќе исчезне ...

Продолжи со читање

Отпечатоци: Во потрага по светот што ќе го оставиме зад себе, од Дејвид Фариер

Како ќе не гледаат во иднина? Со други зборови, станува збор за замислување тинејџер од 3024 година, од кој и да е вид, пред учебник што чита за човештвото што го окупираше светот за време на нашата воздишка во космосот. Можеби тинејџерот ќе помисли изненаден ...

Продолжи со читање

Ве возбудувам, од Карлос дел Амор

Доаѓаат и уништуваат с everything на саемите на книга. Се осврнувам на медиумските ликови кои се анимирани со различна среќа во оваа литература. Од Carme Chaparro дури и Моника Кариљо или самиот Карлос дел Амор (се воздржувам да наведам други неискажливи случаи на познатите, прскање кои ...

Продолжи со читање

Потеклото на другите, од Тони Морисон

Пристигнувајќи на просторот за проба, Тони Морисон навлегува во едноставна идеја, онаа на другите. Концепција која завршува со условување на основните аспекти како што се соживот во глобализиран свет или интеракција на сите нивоа помеѓу различни култури. Тоа е она што во моментов постои, комуникација меѓу расите, образование, ...

Продолжи со читање

Сурфање и медитација, од Сем Бликли

Уредувачката Сируела неодамна ни ја подари книгата Пливање во отворена вода, интересен вовед во морето како простор помеѓу физичкото и духовното за секој човек што нурка во водите на отвореното море. И овој пат истиот издавач не поканува на ...

Продолжи со читање

Тиранија без тирани, од Дејвид Труеба

По неговиот претходен роман Тјера де Кампос, Дејвид Труеба прави пауза кога е во прашање фикцијата да претстави книга со социолошки есеистички аспирации и инспирации. Станува збор за размислување малку за трансценденталното, за нијанси на вклопување помеѓу антрополошките и ...

Продолжи со читање

Простори на слободата, од Хуан Пабло Фуси Аизпурија

Имаше време кога уметноста и културата се движеа според диктатот на авторитетот. Сосема бес во екот на многу други извршени од режимот на Франко. Контролата на целиот популарен израз беше дел од тој домен над свеста на ...

Продолжи со читање

грешка: Без копирање