3-те најдобри книги на Amélie Nothomb

Книги од Амили Нотомб

Со донекаде ексцентричен изглед, околу кој таа изгради моќна слика за креативната и снаодлива писателка, каква што сигурно е, Amélie Nothomb тој е посветен на литературата со голема диверзифицирачка моќ во предметната материја. Различни ресурси нурнати во формална естетика која ...

Продолжи со читање

Книги што треба да ги прочитате пред да умрете

Најдобрите книги во историјата

Што подобар наслов од овој? Нешто лесно, лесно, силно претенциозно. Да, пред да умреш, подобро е колку помалку часови претходно да го слушаш. Тогаш ќе ја земете вашата листа на основни книги и ќе го пречкртате бестселерот на Белен Естебан, оној што го затвора читачкиот круг на вашиот живот... (тоа беше шега, макабарна...

Продолжи со читање

Совршеностите, од Винченцо Латронико

Совршености на Латронико

Меѓу највозбудливите трендови во нашиот свет денес, идејата за најцелосно самореализација се издвојува како компендиум помеѓу делото, егзистенцијалното, духовното зачинето со трајна среќа. Маркетинг работи кои достигнуваат сè, дури и до најдлабоката перцепција на животот. Денешните нови генерации...

Продолжи со читање

Сè ќе се подобри Almudena Grandes

Сè ќе биде подобро, Almudena Grandes

Нацртајте ги хрониите или дистопиите за да обезбедите социолошка визија. Многу вообичаен ресурс во литературата. Од Олдос Хаксли до Џорџ Орвел, како најпрепознатливите референци на XNUMX-тиот век кои укажуваат токму на светот кој ѕирка во друг тип на диктатура, закопана надвор од она што е строго политичко. …

Продолжи со читање

Гранд Хотел Европа од Иља Леонард Фајфер

Роман Гранд Хотел Европа

Во ова прашање за хотелите како засолниште од реалноста од најдлабокото отуѓување од удобноста што никогаш не прави дом, секогаш се сеќавам на водичот на Оскар Сипан за измислените хотели. Хотелски соби каде ликовите кои едвај имаат време да го окупираат тој простор и чии духови…

Продолжи со читање

Третиот рај, од Кристијан Аларкон

Третиот рај, од Кристијан Аларкон

Животот не само што минува како рамки непосредно пред превезот на шокантната последна светлина (ако нешто такво навистина се случи, надвор од познатите шпекулации за моментот на смртта). Всушност, нашиот филм нè напаѓа во најнеочекуваните моменти. Може да се случи зад воланот да не привлече…

Продолжи со читање

Во Lake Success, од Гери Штејнгарт

Роман во езерскиот успех

Можеби Игнатиус Рајли бил ад хок инкарнација на Дон Кихот. Барем во неговата претстава за лудакот заглавен во сцената на борбата против ветерниците џиновски од преплавената имагинација. И без сомнение Бери Коен, главниот лик на оваа приказна за Гери Штејнгарт, има многу…

Продолжи со читање

Летна светлина и по ноќта, од Јон Калман Стефансон

Летна светлина, а потоа и ноќ

Студот е способен да го замрзне времето на место како Исланд, веќе обликувано од неговата природа како остров суспендиран во Северниот Атлантик, на еднакво растојание меѓу Европа и Америка. Она што беше единствена географска несреќа да се раскажува обичното со исклучителност за останатите...

Продолжи со читање

Градинарот, скулпторот и бегалецот, од Цезар Аира

Роман Градинарот, скулпторот и бегалецот

Секој писател што самопочитува мора да фрли поглед на ова нарушувачко дело, не само во неговата кариера, туку и воопшто во литературата. И Цезар Аира немаше да биде помал бидејќи авангардата е стандардна. И воопшто не е лошо...

Продолжи со читање

Книгата на сите љубови, од Агустин Фернандез Мало

Книгата на сите љубови

Литературата има шанса да не спаси. Веќе не станува збор за размислување за библиотеки каде што децата на нашите деца ќе можат да се консултираат со мислата, науката и знаењето депонирани во книгите како патент на неизбежна инволуција. Знаеме дека ништо нема да остане порано отколку подоцна. Затоа на ...

Продолжи со читање

Танцот и огнот, од Даниел Салдања

Танцот и огнот

Повторните собири можат да бидат горчливи како и вторите шанси во љубовта. Старите пријатели се стремат да го вратат просторот што повеќе не постои за да прават работи што повеќе не припаѓаат. Не за ништо конкретно, само затоа што длабоко во себе не задоволуваат, туку едноставно бараат ...

Продолжи со читање

Смешна приказна, од Луис Ландеро

Смешна приказна, од Ландеро

Приказната за секоја љубовна приказна со голема буква, без разлика дали е актуелна или оддалечена, можеби нема да се разликува толку многу во нејзиниот романтичен аспект. Затоа што романтичен роман на трансцендентното, како што велам дека нема врска со розовиот жанр, ни кажува за чувства што е невозможно да се кулминираат поради социјалната состојба, бидејќи ...

Продолжи со читање