3-те најдобри книги на Едгар Алан По

Книги на Едгар Алан По

Со одредени писатели никогаш не знаете каде завршува реалноста, а каде започнува легендата. Едгар Алан По е проколнатиот писател пар екселанс. Проклет не во сегашната снобска смисла на терминот, туку во длабока смисла на неговата душа со која владеат пеколите преку алкохолот и...

Продолжи со читање

¡Terror! Los 3 mejores libros de CJ Tudor

Книги на CJ Tudor

Хорор жанрот обично е водена дупка за писатели од сите видови сателитски жанрови кои од време на време се нурнуваат во овој наратив за пеколи и темнина материјализирана меѓу нас. Така, случаи како оние на британскиот CJ Tudor или американскиот JD Barker (кратенки како ...

Продолжи со читање

Удар со глава! 5 најдобри книги за зомби

Беа 90-тите и во недела наутро зомбиите по забава чудно коегзистираа со ранобудниците на првата миса. И ништо не се случи, сите продолжија по својот пат како да не се гледаат (можеби затоа што религиозните луѓе немаат мозок со ...

Продолжи со читање

Книги што треба да ги прочитате пред да умрете

Најдобрите книги во историјата

Кој е подобар наслов само… лесен, лесен и претенциозен од овој? Пред да умрете, да, само неколку часа пред да ја слушате, ќе ја земете вашата листа на основни книги и ќе ја прецртате бестселерот од Белен Естебан што го затвора читачкиот круг на вашиот живот... (беше шега, макабрна и крвава шега) Не...

Продолжи со читање

најдобри хорор романи

Најдобри хорор книги

Теророт како литературен простор е обележан со тој безброј поджанр бенд, на половина пат помеѓу фантастичните, научно фантастични и криминалистички романи. И нема да биде дека работата е неважна. Бидејќи во многу аспекти Историјата на човечкото суштество е историја на нивните стравови. ...

Продолжи со читање

Descubre los 3 mejores libros de Anne Rice

Книги на Ен Рајс

Anne Rice era una escritora singular, repetidamente bestseller mundial, pero siempre sometida a vaivenes emocionales asociados a su espiritualidad y con una notoria repercusión de esa búsqueda trascendental sobre parte de su obra. Porque en su ajetreado devenir, con diferentes etapas dentro y fuera de la religión, Rice se fue …

Продолжи со читање

4 најдобри вампирски книги

Романи за вампири

Брам Стокер може да се смета за татко на жанрот вампир. Но, вистината е дека неговата трансформација на веќе постоечкиот гроф Дракула како потекло на неговото ремек -дело го нарушува тоа авторство. На крајот, тогаш може да се помисли дека самиот Дракула индиректно го искористил Стокер за да ...

Продолжи со читање

Крвните правила, на Stephen King

Правила на крвта

Работата да спакувате четири кратки романи под ист креативен чадор веќе старее во една Stephen King дека во недостиг на повеќе приказни со кои ќе го покрие своето време стекнато до четвртата димензија или самиот ѓавол, се снаоѓа најдобро што може со својата преплавена имагинација. Велам што...

Продолжи со читање

Шестата стапица, од Dеј Ди Баркер

Шестата стапица

Денешниот хорор жанр својот најефикасен проповедник го наоѓа во Dеј еј Баркер. Бидејќи при првото појавување на црниот жанр, завршуваме со откривање во трилогијата што се затвора со оваа шеста стапица, том направи истражувачки трилер во кој истражуваниот е самиот ѓавол. Бидејќи…

Продолжи со читање

Сигналот, од Максим Чатам

Сигналот, од Máxime Chattam

Долго време Максим Чатам добро раскажуваше за својот наративен капацитет во темна литература што ги олицетворуваше параномалните и трилерите. И бидејќи на трилерот му беше дадена поголема важност, тој исто така с drawing повеќе го привлекуваше вниманието на толку многу читатели кои наоѓаат во него ...

Продолжи со читање

Другиот, од Томас Трион

Другиот, од Томас Трион

Во 1971 година излезе овој оригинален роман. Приказна за психолошки терор што може да се смета за референца за сите оние големи автори и нивните големи дела од овој жанр, кои беа раскошни во 80 -тите години со Stephen King до главата. Не е тој терор како литературен аргумент ...

Продолжи со читање

Theаволот ме принуди, од Ф.Г. Хагенбек

книга-ѓаволот-ме принуди

Постојат романи чиј наслов, па дури и нивната корица ме потсетуваат на она што ние, кои ги посетивме видео -продавниците од 80 -те години, го најдовме во потрага по акционен филм. Понекогаш се чинеше дека кориците и насловите треба да синтетизираат с everything во слика и едноставен наслов, но ...

Продолжи со читање