3-те најдобри книги од Дејвид Фостер Валас

Книги на Дејвид Фостер Валас

И покрај тоа што беше симболична фигура во Соединетите Држави, доаѓањето на делото на Дејвид Фостер Валас во Шпанија се случи како еден вид постхумно признавање на митот. Бидејќи Дејвид страдал од депресија која го следела од младоста до неговите последни денови, во кои тој ...

Продолжи со читање

Книги што треба да ги прочитате пред да умрете

Најдобрите книги во историјата

Што подобар наслов од овој? Нешто лесно, лесно, силно претенциозно. Да, пред да умреш, подобро е колку помалку часови претходно да го слушаш. Тогаш ќе ја земете вашата листа на основни книги и ќе го пречкртате бестселерот на Белен Естебан, оној што го затвора читачкиот круг на вашиот живот... (тоа беше шега, макабарна...

Продолжи со читање

3-те најдобри книги од прекрасниот Луис Керол

писател-Луис-Керол

Помеѓу делата како „Малиот принц“ од Антоан де Сент Егзипери и „Вечната приказна“ од Мајкл Енде, би ја лоцирала големата авантура на Алиса во земјата на чудата. Многу соодветни читања за деца и не толку млади. Работи исполнети со фантазија и со непроценлива човечка вредност. Во …

Продолжи со читање

Откријте ги 3-те најдобри книги од CS Lewis

Книги CS Луис

Weивееме континуирана експлозивна кинематографија на одлични класици од жанрот фантазија. Многу погодно (прилично опортунистички) префрлено на големиот екран за да се покаже најавангардната девиза. Но, одличните романи на Толкин (близок пријател на Луис), оние на самиот ЦС Луис или дури и сегашниот Georgeорџ Р.Р.

Продолжи со читање

Откријте ги 3-те најдобри книги од ЈК Роулинг

Надвор од контроверзната употреба на псевдоними како Роберт Галбрејт или дури и најпопуларната кратенка Џ.К. Роулинг, оваа британска авторка живее со својата посебна легенда. Обично се јавува во различни области на познати личности од секаков вид. Во случајот што нè засега, Џоан Кетлин Роулинг (…

Продолжи со читање

„Природата на Средната земја“ на Толкин

„Природата на Средната земја“ на Толкин

Во случајот на наративниот универзум создаден од RРР Толкин, фантазијата завршува со бегство од таа паралелна линија, од онаа минување во имагинарните простори толку прецизно детални и толку интензивно живеени за да стигнат до опипливи простори. Реалноста има субјективна компонента каде одамна протече ...

Продолжи со читање

Петте најдобри книги за фантазија

Најдобри книги за фантазија

Фантазијата е литературен жанр во кој детството и зрелоста повторно се среќаваат и покрај с. Наградата е секогаш уживање во тој рај населен во детството и обновен благодарение на фантастичното кога годините ни се качуваат на грб. Затоа, најдобрата ...

Продолжи со читање

Раѓањето на херојот, од Jinин Јонг

Раѓањето на херојот, од Jinин Јонг

Споредувањето на делото во светот со Толкин звучи светообразно. Затоа, таргетирањето на Jinин Јонг како кинески колега од британскиот гениј изгледа повеќе како понепокорен и радикален маркетинг уред. Додека не го откриете дофатот на Јонг кој иако повлекува повеќе кон ...

Продолжи со читање

Духот и г -ѓа Муир, од РА Дик

Резервирајте го духот и г -ѓа Муир

Ако Алјаска се зауби во зомби и дури го запозна со своите родители, зошто тогаш г -ѓа Муир нема да ја има својата романса со типичниот ненаселен куќен дух? С Everything е прашање на време и форма. Моментот чека дури и да ве однесе до ...

Продолжи со читање

Полноќно сонце од Стефани Мејер

Полноќно сонце

И кога се чинеше дека Стефани Мајер била пренасочена кон други книжевни борби, во клучот на криминалистичкиот роман и со ослободувањето што го претпоставуваше во врска со сагата за самракот, тинејџерските вампири и нивните сензуални каснувања со арома на лук и вечност , на крајот не беше, може да биде. Бидејќи Мајер ...

Продолжи со читање

Првите петнаесет животи на Хари Август од Клер Норт

Први петнаесет животи на август

Стрипот и трагиката на животот се множат експоненцијално во одредени видови дела што претставуваат кои сме во форма на алегории или басни, како што се патување низ времето или опсесивни повторувања. Шоуто на Труман, заробено во времето, Бенџамин Батон, дури и големата риба…, сите овие…

Продолжи со читање

И темнината ќе дојде

И темнината ќе дојде

Новиот избор за цикличен експлозивен ефект на жанрот на неизвесност е Кети Роуз Базен. Бидејќи нема сомнение дека читателите на трилери, дури и со јасни фантастични евокации во согласност со актуелните трендови, секогаш се желни за нови гласови. Писатели кои придонесуваат за својот белег, таа нова ...

Продолжи со читање