Los 3 mejores libros de Anne Tyler

Книги на Ана Тајлер

Секојдневието е заеднички простор за секое човечко суштество. Од внатрешните врати на секоја куќа, лишени од маскирањето на моментот, ликовите за кои сме станале најсигурни во постоењето. И Ана Тајлер ја посветува својата работа на тој вид поцелосна интроспекција, онаа што ...

Продолжи со читање

Книги што треба да ги прочитате пред да умрете

Најдобрите книги во историјата

Кој е подобар наслов само… лесен, лесен и претенциозен од овој? Пред да умрете, да, само неколку часа пред да ја слушате, ќе ја земете вашата листа на основни книги и ќе ја прецртате бестселерот од Белен Естебан што го затвора читачкиот круг на вашиот живот... (беше шега, макабрна и крвава шега) Не...

Продолжи со читање

Ајдахо од Емили Рускович

Ајдахо од Емили Русковиќ

Моментот кога животот вили. Дилемите наметнати од едноставна случајност, од судбина или од Бог маѓепсан да ја повтори сцената на Авраам со неговиот син Исак, само со непредвидливи варијации на крајот. Поентата е во тоа што се чини како постоењето ...

Продолжи со читање

Летна светлина и по ноќта, од Јон Калман Стефансон

Летна светлина, а потоа и ноќ

Студот е способен да го замрзне времето на место како Исланд, веќе обликувано од неговата природа како остров суспендиран во Северниот Атлантик, на еднакво растојание меѓу Европа и Америка. Она што беше единствена географска несреќа да се раскажува обичното со исклучителност за останатите...

Продолжи со читање

Островот на изгубеното дрво, од Елиф Шафак

Роман „Островот на изгубеното дрво“.

Секое дрво има свој плод. Од јаболкницата со нејзините древни искушенија, доволно да не исфрли од рајот, до обичната смоква со невообичаените плодови натоварени со симболика помеѓу еротското и светото, во зависност од тоа како гледате на неа и, пред сè, во зависност од кој го гледа... Приказна во…

Продолжи со читање

Г-дин Вајлдер и јас од Џонатан Коу

Роман Г-дин Вајдер и јас

Во потрага по приказна која се осврнува на овој универзум кој се развива во зародиш човечки односи, Џонатан Коу, од своја страна, се занимава со извонредноста на најинтроспективните детали. Се разбира, Коу не може да се откаже од таа детална скапоценост што ја контекстуализира со најцелосни описи. Од…

Продолжи со читање

Танцот и огнот, од Даниел Салдања

Танцот и огнот

Повторните собири можат да бидат горчливи како и вторите шанси во љубовта. Старите пријатели се стремат да го вратат просторот што повеќе не постои за да прават работи што повеќе не припаѓаат. Не за ништо конкретно, само затоа што длабоко во себе не задоволуваат, туку едноставно бараат ...

Продолжи со читање

Далечни родители, од Марина arаре

Роман „Далечните родители“

Имаше време кога Европа беше непријатен свет во кој требаше да се роди, каде што децата дојдоа во светот среде носталгија, искоренување, отуѓување, па дури и страв од нивните родители. Денес ова прашање се пресели во други делови на планетата. Прашањето е да се има таков став ...

Продолжи со читање

Рај над покривот, од Натача Апанах

Роман „Небото на покривот“

Кој друг кој најмалку пушти солза со авантурите на Марко во потрага по неговата мајка. Овој пат возраста на главниот лик, Лобо, ќе го приближи до Холден Колфилд (да, познатиот нихилистички тинејџер на Селинџер). И работата е дека и фигурата на мајката ...

Продолжи со читање

Седум вторник, од Ел Чојин

Роман Седум мориња од Ел Чојин

Секоја приказна има потреба од два дела за да се најде еден вид синтеза, за што станува збор во која било рамка што се впушта во територијата на емоционална мимикрија. Не станува збор за истакнување на овој тип двојни нарации пред првото лице. Бидејќи исто така ...

Продолжи со читање

Недостасува, од Алберто Фуге

Недостасува, од Алберто Фуге

Има моменти кога јазикот ја придружува приказната со најпрецизна леснотија. Бидејќи потрагата по исчезнат човек не бара лирска или вештачка. Наративната трезвеност го прави овој пат до лично обединување состав на веродостојност и близина за да н bring приближи до сите ...

Продолжи со читање

Различни, од Елој Морено

Различни, од Елој Морено

Добро дотерување во читањето, моментално е откриена одредена наративна хармонија помеѓу Елој Морено и Albert Espinosa. Затоа што и двајцата ги следат своите романи со тој печат на автентичност околу строгостите на живеењето и нивните несомнени последни симфонии од најфасцинантните. Тоа би било нешто слично, додека ...

Продолжи со читање