3-те најдобри книги од Хуан Карлос Онети

Книги од Хуан Карлос Онети

Незапаливиот Хуан Карлос Онети, заедно со Марио Бенедети и Едуардо Галеано, сочинуваат книжевен триумвират од нивниот заеднички Уругвај до Олимп на букви на шпански. Бидејќи меѓу трите тие покриваат с everything, секој жанр во проза, стих или на масите. Иако секој од нив го нуди тоа ...

Продолжи со читање

Книги што треба да ги прочитате пред да умрете

Најдобрите книги во историјата

Кој е подобар наслов само… лесен, лесен и претенциозен од овој? Пред да умрете, да, само неколку часа пред да ја слушате, ќе ја земете вашата листа на основни книги и ќе ја прецртате бестселерот од Белен Естебан што го затвора читачкиот круг на вашиот живот... (беше шега, макабрна и крвава шега) Не...

Продолжи со читање

Симпатично мастило, од Патрик Модијано

Симпатичното мастило на Патрик Модијано

Во својот неисцрпен долг кон XNUMX век. Време кое се повеќе е оптоварено со одлични приказни како што се оддалечуваме во времето, Модијано нè води низ заплетот што го пресоздава тој носталгичен поим за ефемерното. Во идејата за можната трага што можеме, или…

Продолжи со читање

Островот на изгубеното дрво, од Елиф Шафак

Роман „Островот на изгубеното дрво“.

Секое дрво има свој плод. Од јаболкницата со нејзините древни искушенија, доволно да не исфрли од рајот, до обичната смоква со невообичаените плодови натоварени со симболика помеѓу еротското и светото, во зависност од тоа како гледате на неа и, пред сè, во зависност од кој го гледа... Приказна во…

Продолжи со читање

Во лето, од Карл Ове Кнаусгард

Во лето, од Карл Ове Кнаусгард

Приказната за животот во неговата циклична еволуција на годишните времиња го означува каприциозниот влез и излез од сцената на секоја од нив. Во минатото, да се родиш во зима беше предизвик за опстанок. Денес едвај е очигледна анегдота дека, со оглед на напорите на Карл Ове Кнаусгард ...

Продолжи со читање

За оној што ме чека да седам во темница, од Антонио Лобо Антунес

За оној што ме чека да седам во темнина

Заборавот има деликатност да се заборави дури и сопствениот одраз како одбранбен механизам, каде што тој декларира таков вид симулирани солоики како мисли што се пренесуваат на нашиот одраз. Тоа е најтешката интерпретација пред нашиот сопствен испитувачки поглед. Можеби тоа е, ...

Продолжи со читање

Срцето на Тријана, од Пајтим Статовци

Роман Срцето на Тријана

Работата за популарното, па дури и за лирското маало Триана, не оди. Иако насловот укажува на нешто слично. Всушност, старите добри Пајтим Статовци можеби дури и не размислуваат за таква случајност. Срцето на Тријана укажува на нешто многу различно, на променлив орган, на битие кое, ...

Продолжи со читање

Beе бидам сама и без забава, од Сара Баркинеро

Beе бидам сама и без забава, од Сара Баркинеро

Вистина е дека е тешко да се најдат нови гласови кои зборуваат за loveубовта вкоренета во витализмот, со филозофија, со трансценденција од допир на кожа или дури и од оргазам. И дека работата е цел наративен предизвик каде што писателот или дежурниот писател може да демонстрира, ако не ...

Продолжи со читање

Семејството Мартин, од Дејвид Фоенкинос

Семејството Мартин од Фоенкинос

Колку и да се маскира како рутинска историја, веќе знаеме дека Дејвид Фоенкинос не навлегува во манири или односи меѓу семејствата во потрага по тајни или темни страни. Бидејќи веќе светски познатиот француски автор е повеќе хирург на буквите во форма и ...

Продолжи со читање

Трите најдобри книги од Емил Сиоран

Ниту еден целосно убеден песимист не достигнува 84 години, како што беше случајот со Сиоран. Ова го кажувам заради одлучноста да го посочам овој автор како непокорлив нихилист, чија негативност и страв за живот сочинуваат во форма и суштина наратив паралелен со осудата на живеење. ...

Продолжи со читање

Lifeивотот на моменти, од Хуан Хозе Милес

Понекогаш го резервирам животот

Во Хуан Хозе Мил, генијалноста е откриена веќе од насловот на секоја нова книга. Во оваа прилика, „La vida a unas“ се чини дека н refer упатува на фрагментацијата на нашето време, на промените на сценографијата помеѓу среќата и тагата, до спомените што го сочинуваат тој филм што можеме да ги ...

Продолжи со читање

Кон убавината, од Дејвид Фоенкинос

книга до убавина

Да се ​​зборува за Фоенкинос значи да се пристапи кон еден од основните автори на сегашниот наратив, со таа генерациска промена што укажува на класичната литература од еден век отсега, на нараторот кој ја одрази интраисторијата на XNUMX век потопен помеѓу индивидуализмот и отуѓувањето како конфликт на принципи ...

Продолжи со читање