Книги што треба да ги прочитате пред да умрете

Најдобрите книги во историјата

Кој е подобар наслов само… лесен, лесен и претенциозен од овој? Пред да умрете, да, само неколку часа пред да ја слушате, ќе ја земете вашата листа на основни книги и ќе ја прецртате бестселерот од Белен Естебан што го затвора читачкиот круг на вашиот живот... (беше шега, макабрна и крвава шега) Не...

Продолжи со читање

Зборовите што му ги доверуваме на ветрот, од Лаура Имаи Месина

романот Зборовите на кои му веруваме на ветрот

Смртта е денатурирана кога не е соодветно излегување од местото на настанот. Затоа што напуштањето на овој свет ги брише сите траги од меморијата. Она што никогаш не е сосема природно е смртта на таа сакана личност која секогаш била тука, уште помалку во целосна трагедија. Најнеочекуваните загуби...

Продолжи со читање

Сино небо, од Дарија Бињарди

Bignardi Blue Sky

Помина некое време откако скршеното срце го остави романтизмот за да закаже преглед на психијатар, како секој син на соседот. Раскажувањето на тоа сурово скршено срце добива друга димензија во рацете на Дарија Бињарди. Затоа што се работи за соблекување на бедите што ги оставаат во ладна самотија пред Универзумот кој…

Продолжи со читање

Полна месечина, од Аки Шимазаки

Шимазаки полна месечина

Пишувањето за љубовта кај Аки Шимазаки има уникатно размислување, егзистенцијалистички блесоци кои се движат од празнината на скршеното срце до парадоксалната неисцрпна пролет на возвратен занес. Води кои течат паралелно и кои од никаде ја будат истата сензација штом се исцеди последниот пијалок. Меѓу…

Продолжи со читање

Приказна за Шуги Бејн од Даглас Стјуарт

Приказната на Шуги Бејн

„Херој е секој кој прави што може“, на крајот истакна Ромен Роиланд со сета мудрост на светот. Но, мислиме дека детето може малку да направи за да си го врати детството. Бидејќи губењето на потомството е неприродно, додека губењето на родител ...

Продолжи со читање

Моќта на кучето, на Thomas Savage

роман Моќта на кучето Thomas Savage

Историја за Thomas Savage роден 1967 година што сега ни доаѓа со онаа чудна вирулентност на најнеочекуваните земјотреси. Во минатото можеше да изгледа како историја на длабоките Соединетите Американски Држави, денес е повторно откриена како моќен интимен наратив, барем од самиот почеток, кој навлегува во тој поим за тоа што ...

Продолжи со читање

Зоолошка градина Менгеле од Герт Нигардшог

Роман зоолошка градина Менгеле

Секогаш е добро време да научите некоја идиоматска iosубопитност, како што е „Менгеле зоолошка градина“, фраза изработена на бразилски португалски јазик која укажува на хаос од се, со злобна конотација на лудиот доктор кој ги заврши своите денови во пензија токму во Бразил. Помеѓу црниот хумор и суровата претпоставка за ...

Продолжи со читање

Немирот на ноќта, од Мариеке Лукас Рајнвелд

Немирот на ноќта

Најлошите работи се оние што се случуваат надвор од времето. Ниту едно време не е добро за рано збогум. И покрај ова, се случуваат најлошите работи, со таа случајна каденца која не може да се објасни во човечката причина и покрај тоа што се обидува да ја поврзе со некаква фатална увертира за награди или ...

Продолжи со читање

Траги на тишината, од Johnон Бојн

Отпечатоците од тишината

Судбината на секој автор треба да биде да го напише своето најдобро дело непосредно пред да замине од сцената, или со повлекување од светот на литературата или со смрт. Сурово, но вистинито. Бидејќи подоцна наоѓаме случаи како Johnон Бојн, неспособен да се издигне над своето дете ...

Продолжи со читање

Мајката на Франштајн, од Almudena Grandes

Мајката на Франкштајн

Секогаш ми е чудна етимологијата на зборот хистерија. Бидејќи доаѓа од утробата на грчки јазик. И така, лесно се изведува лесно и гнасно поврзување на женското со лудото по природа. Аберантно. Almudena Grandes во овој роман е фиксиран во одредена женска психијатрика која постоела во ...

Продолжи со читање

По Ким, од Анџелес Гонзалес Синде

По Ким

Смртта е најголемата мистерија, најголемата енигма што може да виси над нас ако животот го гледаме како роман. Пред и потоа на темпоралната нишка е пресечена за оние што остануваат со сомнежи, анализирајќи ја осаменоста како што никогаш не би размислиле да ја разгледаат. На тоа …

Продолжи со читање

Оброк во зима, од Хуберт Мингарели

книга-зима-оброк

Синтетичка книга во сите нејзини аспекти, од нејзините неколку страници до нејзините кратки реченици. Но, ништо не е случајно кај Хуберт Мингарели, с has има свое објаснување ... Концизноста може да стане вознемирувачка кога мајсторски ќе навлезе во ваков мрачен наратив. Нема потреба да навлегувам во повеќе детали ...

Продолжи со читање