Квартет, од Соледад Пуертолас

Книга со раскази „Куартето“, Соледад Пуертолас

Кругот е совршенство, патување без враќање, бесконечноста конечно затворена. Плоштадот е повеќе верен на вистинскиот живот. Геометријата с still уште е близу до посакуваното совршенство, но на крајот на денот со неизбежните агли и рабови. Соледад Пуертолас не носи до оваа четворка, ...

читај повеќе

Држејќи го небото, од Сиксин Лиу

Неодамна прочитав дека големата експлозија можеби не е почеток на нешто, туку крај. Со кои би се нашле во последните акорди на симфонијата на Универзумот. Прашањето за големите писатели на научна фантастика од која било возраст е да ги видат границите на разумот ...

читај повеќе

Птици во устата и други приказни, од Саманта Швеблин

Добра приказна може да биде долга како песна. Саманта Швеблин ја прави литературата аудиција на мали животи, придружена со симфонија на нивните околности. Приказните на Саманта го будат тој бесконечен музички одек на задоволство и меморија. Она што останува, нешто што мора да се движи како ехо ...

читај повеќе

Ајде да конзумираме во петок црно, од Нана Кваме Адјеи-Брена

Од сега до неодамнешен датум, секој нов ден ќе биде нова можност да уживате во добрата потрошувачка на непотребното и она што е потребно. С all е прашање на означување дури и на нашето време како понуда. Поентата е дека Нана Кваме Адјеи-Брена (можеби еден ден ќе одлучи да се нарече себеси со симбол, ...

читај повеќе

Размена на животи, од Ксавиер Сарде

Добра книга со приказни како онаа што добрата Ксавиер Сарде ја сумираше овде, никогаш не боли. Најдоброто нешто во врска со книгата со кратки приказни е дека предивото е едвај многу јасен мотив. Бидејќи можеме да составиме бесплатна структура по наша дискреција. Вака гледано, скоро сите ...

читај повеќе

3 најдобри книги од Алберто Чимал

Има и такви кои доаѓаат на кратка литература и остануваат. Судбината на раскажувачот е како Данте никогаш да не го најде својот пат од пеколот. И таму останаа Данте од едната страна и Чимал од неговата, како фасцинирани во таа чудна неизвесност на ...

читај повеќе

Дефект на работ на галаксијата, од Етгар Керет

Специјализиран за кратко, како што се многу други големи раскажувачи на денешницата, како што е Саманта Швеблин со која може да се најде во одредена хармонија, стариот добар Етгар Керет ни презентира обем на нарушувачки приказни во она што порано беше неговиот креативен развој На Променете ја темата,…

читај повеќе

Градот на пареата, од Карлос Руиз Зафон

Малку е корисно да се размислува за она што остана да му се каже на Карлос Руиз Зафон. Колку ликови останаа неми и колку нови авантури се заглавени во таа чудна неизвесност, како да се изгубени меѓу полиците на гробиштата на книгите. Со задоволство што се загуби меѓу коридорите ...

читај повеќе

грешка: Без копирање