Не ги пропуштајте најдобрите научно-фантастични книги

најдобри научно-фантастични книги

Нема да биде лесна задача да се избере најдоброто од жанр толку обемен како научно -фантастичната литература. Но, да се одлучи подобро или полошо е секогаш субјективен факт. Затоа што веќе знаеме дека дури и мувите имаат свој суштински есхатолошки вкус. Најдобар …

Продолжи со читање

3-те најдобри книги од фасцинантниот Робин Кук

Книги на Робин Кук

Робин Кук е еден од оние автори на научна фантастика донесени директно од областа на медицината. Нешто како неговиот познат колега Оливер Сакс, но целосно посветен на фикцијата во случајот со Кук. И нема кој подобар од него да хипотезира за разни идни...

Продолжи со читање

3 најдобри книги од Артур Кларк

Книги од Артур Кларк

Работата Артур Кларк е единствен случај на договарање со седмата уметност. Или барем неговото дело од 2001 година „Одисеја на вселената“ е. Не знам за друг роман (или барем не го паметам) во кој неговото пишување е произведено паралелно со ...

Продолжи со читање

Книги што треба да ги прочитате пред да умрете

Најдобрите книги во историјата

Кој е подобар наслов само… лесен, лесен и претенциозен од овој? Пред да умрете, да, само неколку часа пред да ја слушате, ќе ја земете вашата листа на основни книги и ќе ја прецртате бестселерот од Белен Естебан што го затвора читачкиот круг на вашиот живот... (беше шега, макабрна и крвава шега) Не...

Продолжи со читање

Топ 3 книги на Ким Стенли Робинсон

писател-ким-Стенли-Робинсон

Научната фантастика (да, со големи букви) е жанр поврзан од лаици со еден вид фантастичен поджанр без поголема вредност од обична забава. Со единствениот пример на авторот што го носам овде денес, Ким Стенли Робинсон, би вредело да се урнат сите тие нејасни впечатоци за ...

Продолжи со читање

3-те најдобри книги од Иан Мекдоналд

писателот Јан Мекдоналдс

Писателите на научна фантастика најпосветени на каузата секогаш завршуваат приближувајќи се кон stвездата како повторливо сценарио што н hook закачува сите нас поради својата непозната природа. Уште повеќе ако се земе предвид нашиот свет за кој веќе знаеме „скоро с“. Ова е случај со Јан Мекдоналд, како и ...

Продолжи со читање

Свет без мажи, од Сандра Њуман

Свет без мажи, од Сандра Њуман

Од Маргарет Атвуд со нејзината злобна приказна за слугинката до Stephen King во неговите Заспани убавици направи хризали во еден свет разделен. Само два примера за поткрепување на жанрот на научна фантастика што го врти феминизмот за да му пристапи од вознемирувачка перспектива. Во ова …

Продолжи со читање

Los 3 mejores libros de James Graham Ballard

Книги на ЈГ Балард

A medio camino entre Julio Verne y Kim Stanley Robinson, encontramos a este escritor inglés que compendia la alternativa imaginativa a nuestro mundo del primer genio citado y la intención distópica del segundo escritor actual. Porque leer a Ballard es disfrutar de una propuesta con aroma al fantástico decimonónico, pero …

Продолжи со читање

Вработените, од Олга Равн

Вработените, Олга Равн

Патувавме многу далеку за да преземеме задача на апсолутна интроспекција направена во Олга Равн. Парадокси кои само научната фантастика може да ги претпостави со можности за наративна трансценденција. Од отуѓувањето на вселенски брод, движено низ космосот под некоја ледена симфонија родена од многу големата експлозија, знаеме некои ...

Продолжи со читање

Констанца од Метју Фицсимонс

Констанс де Фицсимонс

Секој автор кој се впушта во научна фантастика, вклучително и менда (види ја мојата книга Алтер), во некоја прилика го разгледува прашањето за клонирање поради неговата двојна компонента помеѓу научното и моралното. Овцата Доли како наводен прв клон на цицач веќе е многу…

Продолжи со читање

Втора младост, од Хуан Венегас

втор роман за млади

Патувањето низ времето ме чуди како аргумент. Затоа што тоа е целосна научна фантастична почетна точка која често се претвора во нешто друго. Невозможниот копнеж да се надмине времето, носталгијата за тоа што бевме и каењето за погрешните одлуки. Дали…

Продолжи со читање

3-те најдобри книги од прекрасниот Жил Верн

Книги од lesил Верн

1828 - 1905 ... На половина пат помеѓу фантазијата и науката во моментот, lesил Верн се појави како еден од претходниците на жанрот за научна фантастика. Надвор од неговите песни и неговите напади во драматургија, неговата фигура го направи својот пат и се надмина до денот на ...

Продолжи со читање