Прометеј, од Луис Гарсија Монтеро

Исус Христос ги победи најнеодоливите искушенија на ѓаволот за да го спаси човештвото. Прометеј го стори истото, исто така, преземајќи ја казната што ќе дојде подоцна. Анегацијата направи мит и легенда. Надежта што навистина можеме да ја најдеме во одреден момент со таа форма на херојство ја научивме толку пати и дека знае да ја пренесе последната порака дека сојузот е сила за доброто на сите. Во сегашната ситуација, се чини дека верувањето во исцелување на митовите или спасувањето на религиите дава спротивен ефект. Човечкото битие ја презема осудата на неговиот најнепослушен индивидуализам кон пропаст. Но секако, без надеж не останува ништо...

Живееме во времиња, како што потврдува Луис Гарсија Монтеро во оваа книга, во која свесноста за сегашноста нè враќа во историјата на минатото за да не зајакне во желбата за отпор. И ова е причината што го натера авторот, во последните неколку години, да размислува преку есеи, поезија и театар за политичката и социјалната релевантност на митот за Прометеј, тој титан кој се осмели да се соочи со боговите и им го украде огнот. да им го даде на смртниците и со него да им даде слобода.

Ова дело ги обединува текстовите на Гарсија Монтеро фокусирани на бунтовничката фигура на Прометеј. Централното дело, донесено на сцената од Хозе Карлос Плаза во 2019 година на фестивалот на класичниот театар Мерида, предлага меѓугенерациски дијалог меѓу двајца прометејци: младиот човек, кој се сомнева во мудроста на неговиот бунт со оглед на казната што ја донесе со себе, и старец, кој од своето искуство му го покажува триумфот што доаѓа со секогаш барање на општото добро.

Накратко, Прометеј е надежна песна за човештвото, луциден одраз на моќта на солидарноста, правдата и слободата. Овде, митот, трансформиран во светлината на ова грчевито и хиперповрзано постоење во кое сме нурнати, продолжува да не поттикнува денес да седиме заедно околу огнот за да си го кажеме сопственото минато и да разговараме за иднината што ја заслужуваме.

Сега можете да ја купите книгата „Прометеј“ од Луис Гарсија Монтеро, овде:

оценете го постот

Оставете коментар

Оваа страница користи Akismet за намалување на спам. Дознајте како се обработуваат податоците од вашиот коментар.