Големиот фенер, од Марија Коникова

Книга за големи фенери

Писателка пред да биде покер играч, Марија Коникова дојде до игра со игри со карти од импулсот на секој наратор кој сака да пристапи кон ново наративно сценарио за да го впие контекстот. На прашањето го додаваме неговиот докторат по психологија и наоѓаме софистицирана верзија на Пелајо ...

читај повеќе

На време и вода, од Андри Снаер Магнасон

Дека е императив да се соочиме со друг начин на населување на оваа планета, нема сомнение. Нашиот премин низ светот е обележан со знаменитости како значајни и несуштински ако ја набудуваме еквивалентноста на нашето време со космосот. Толку безначајно и толку способно да промени с everything. Земјата ќе не преживее и ние ќе бидеме ...

читај повеќе

Како да се избегне климатска катастрофа, од Бил Гејтс

Вестите одамна не се додворувања, дури ни во спортскиот дел (особено за навивач на Реал Сарагоса). И, на шеги настрана, прашањето за глобализацијата, климатските промени што ги негираше научниот братучед на Рахој, и овој среќно мутирачки коронавирус ...

читај повеќе

Отпечатоци: Во потрага по светот што ќе го оставиме зад себе, од Дејвид Фариер

Како ќе не гледаат во иднина? Со други зборови, станува збор за замислување тинејџер од 3024 година, од кој и да е вид, пред учебник што чита за човештвото што го окупираше светот за време на нашата воздишка во космосот. Можеби тинејџерот ќе помисли изненаден ...

читај повеќе

Вонземски, од Ави Лоеб

Целосниот наслов е „Вонземски: Човештвото на првиот знак за интелигентен живот надвор од Земјата“ и мора да се прочита барем двапати за да се претпостави значењето на таквото тврдење. По стотици романи, филмови, психотропни лекови и врвни тајни на НАСА, се чини дека ...

читај повеќе

Theивотот раскажан од сапиенс на Неандерталец, од Хуан Хозе Милас

Тоа ќе биде преку дијалог што ќе го раскаже животот ... Бидејќи едно е што плачките се нарекуваат најлоши соговорници од очигледната глупост на нивниот шуплив поглед, а друго е што се среќаваме со двајца прото-мажи, држејќи се за рака, подготвен да зборува за конечност ...

читај повеќе

Најсмртоносната закана, од Мајкл Т. Остерхолм

Пророчката книга која прво предупреди против кризата со коронавирус. Оваа книга, напишана од еден од водечките светски експерти за епидемиологија, ја предвиде пандемијата што ја погодува планетата чекор по чекор. Ова ажурирано издание вклучува пролог во кој кризата на ...

читај повеќе

Математика и коцкање, од Johnон Хеј

Математиката и, конкретно, статистиката, беа два од предметите што предизвикаа најголеми главоболки кај учениците на сите времиња, но тие се основни дисциплини за донесување одлуки. Човечкото суштество не е вид особено надарен за анализа на големи ...

читај повеќе

грешка: Без копирање