3-те најдобри книги од Андреа Камилери

писател Андреа Камилери

Италијанскиот наставник Андреа Камилери беше еден од оние автори кои пополнија илјадници страници благодарение на поддршката на неговите читатели ширум светот. Почна да се појавува во 90 -тите години, факт што демонстрира упорност и стручно пишување, бидејќи основата за неговата витална долговечност се прошири и на ...

Продолжи со читање

3-те најдобри книги на чудесните Lorenzo Silva

Книги на Lorenzo Silva

Еден од најпопуларните писатели во последно време на шпанската литературна сцена е Lorenzo Silva. Во последниве години, овој автор објавува книги од многу поинаков карактер, од историски романи како „Ќе го запомнат твоето име“ до документарни филмови како „Крвна пот и мир“. Не заборавајќи ја нејзината редовна ...

Продолжи со читање

Најдобрите црни романи по земја

најдобри криминалистички романи

Жанрот ноар премина од сметан за поджанр на потрадиционалниот криминалистички роман до еволуција како своеволен студент решен да го измеша сето тоа за да се истакне повеќе. Во актуелниот жанр на копиле, неизвесност, црно, полиција, мистерија или дури и горчина (барем во ...

Продолжи со читање

Книги што треба да ги прочитате пред да умрете

Најдобрите книги во историјата

Што подобар наслов од овој? Нешто лесно, лесно, силно претенциозно. Да, пред да умреш, подобро е колку помалку часови претходно да го слушаш. Тогаш ќе ја земете вашата листа на основни книги и ќе го пречкртате бестселерот на Белен Естебан, оној што го затвора читачкиот круг на вашиот живот... (тоа беше шега, макабарна...

Продолжи со читање

Кучката, од Алберто Вал

Кучката, од Алберто Вал

Понекогаш бездните на душата, каде што светлината не допира, наоѓаат време и начин да уживаат на свој начин. Смирениот остров како Тенерифе се трансформира во таа точка каде што сето зло е концентрирано во форма на пороци, пропаст и неискажливи неволји со одреден аспект на искушение...

Продолжи со читање

Mindfulness for Killers од Карстен Дусе

ново внимание за убијците

Ништо како релативизирање на работите... земете длабок здив и создадете удобни острови на времето каде што можете да ја смирите вашата совест. Никој не може да биде решен да го наруши вашиот свет како вие. Тоа е она што попатно го учи еден Бјорн Димел, управуван до почетокот на романот со тоа…

Продолжи со читање

На крајот на светот, од Анти Туомаинен

На едниот крај на светот

Отуѓувањето има корен на чудното, на туѓото на оваа планета. Но, терминот завршува повеќе укажува на губење на разумот. Во овој роман на Анти Туомаинен се сумирани и двете крајности. Затоа што од космосот доаѓа оддалечен минерален остаток за кој секој копнее по различни…

Продолжи со читање

3-те најдобри книги од Џон Гришам, правен трилер

Книги од Џон Гришам

Веројатно, кога Johnон Гришам започна да практикува право, последното нешто што го мислеше беше да преведе во фикција толку многу случаи во кои ќе треба да се бори да се прослави меѓу облеката на Соединетите држави. Меѓутоа, денес правната професија ...

Продолжи со читање

Случајот Брамард, од Давиде Лонго

Случајот Брамард, Давиде Лонго. Прв дел од злосторствата на Пиемонт.

Црниот жанр трпи континуиран пристап на нови автори способни да ја напаѓаат совеста на читателите во потрага по нов плен. Делумно затоа што, во денешната криминалистичка наративност, кога ќе го добиете висат дежурниот автор, барате нови референци. Давиде Лонго моментално нуди (тој веќе направи неколку…

Продолжи со читање

Германска фантазија, од Филип Клодел

Германска фантазија, Филип Клодел

Воените интраприказни го сочинуваат најноар можното сценарио, она што буди мириси на преживување, суровост, отуѓеност и далечна надеж. Клодел го составува овој мозаик од приказни со разновидност на фокуси во зависност од близината или растојанието со кое се гледа секој наратив. Краткиот наратив го има тоа одлично…

Продолжи со читање

Топ 3 книги на Дејвид Лагеркранц

Книги на Дејвид Лагеркранц

Чудниот случај на писателот предаден на причината за бесмртноста на туѓото дело. Нешто како ова може да се посочи за Дејвид Лагеркранц чија главна задача е да ја продолжи милениумската сага со истите нивоа на сјај. Серија криминални романи чии ликови се веќе дел од ...

Продолжи со читање

Во потрага по проблеми, од Волтер Мозли

Роман во потрага по проблеми Мозли

За проблеми кои не се. Уште повеќе кога некој му припаѓа на подземјето за самиот факт на постоење. Ненаследените првенствено ги трпат ударите на моќта за зачувување на статус кво. Одбраната на овој тип на луѓе станува ѓаволски застапник. Но, дали е тоа Мозли ...

Продолжи со читање