5-те најлоши книги кои никогаш не треба да ги прочитате

Најдосадните книги на светот

Во секој литературен простор наоѓаме препораки да ги најдеме оние романи, есеи, приказни и други што не задоволуваат како читатели. Книги од класични автори или актуелни бестселери. Во многу од овие случаи, препораките оставаат многу да се посакуваат и само ги повторуваат официјалните синопси. Се за неколку…

Продолжи со читање

канџи на орелот

Роман „Канџите на орелот“, Милениумска сага 7

Лизбет Саландер е многу Лизбет. И неговиот макијавелистички феминизам завршува нужно проширување на нови аргументи што неговиот покоен креатор Стиг Ларсон никогаш не би ги замислил. Патем, изгледа како вчера да почина оригиналниот автор, но без него поминаа неколку децении. Сигурно Ларсон ќе покренеше нови сценарија. …

Продолжи со читање

Кучката, од Алберто Вал

Кучката, од Алберто Вал

Понекогаш бездните на душата, каде што светлината не допира, наоѓаат време и начин да уживаат на свој начин. Смирениот остров како Тенерифе се трансформира во таа точка каде што сето зло е концентрирано во форма на пороци, пропаст и неискажливи неволји со одреден аспект на искушение...

Продолжи со читање

Mindfulness for Killers од Карстен Дусе

ново внимание за убијците

Ништо како релативизирање на работите... земете длабок здив и создадете удобни острови на времето каде што можете да ја смирите вашата совест. Никој не може да биде решен да го наруши вашиот свет како вие. Тоа е она што попатно го учи еден Бјорн Димел, управуван до почетокот на романот со тоа…

Продолжи со читање

Холи, од Stephen King

Холи, од Stephen King, септември 2023 година

Ќе треба да почекаме до крајот на летото за да дадеме добар осврт на новото Stephen King. Една од оние приказни кои ги зафаќаат старите патеки на првиот крал помеѓу паранормални и злобни настани, или и двете работи совршено комбинирани во имагинарно каде сè има место кон најверодостојното...

Продолжи со читање

Совршеностите, од Винченцо Латронико

Совршености на Латронико

Меѓу највозбудливите трендови во нашиот свет денес, идејата за најцелосно самореализација се издвојува како компендиум помеѓу делото, егзистенцијалното, духовното зачинето со трајна среќа. Маркетинг работи кои достигнуваат сè, дури и до најдлабоката перцепција на животот. Денешните нови генерации...

Продолжи со читање

На крајот на светот, од Анти Туомаинен

На едниот крај на светот

Отуѓувањето има корен на чудното, на туѓото на оваа планета. Но, терминот завршува повеќе укажува на губење на разумот. Во овој роман на Анти Туомаинен се сумирани и двете крајности. Затоа што од космосот доаѓа оддалечен минерален остаток за кој секој копнее по различни…

Продолжи со читање

Волшебникот од Кремљ, од Џулијано да Емполи

Волшебникот од книгата Кремљ

За да ја разберете реалноста, треба да тргнете долг пат кон потеклото. Еволуцијата на кој било настан со посредство на човекот секогаш остава траги кои треба да се откријат пред да се достигне епицентарот на ураганите на сè, каде што тешко може да се цени неразбирлива мртва смиреност. Хрониките поставуваат митови и нивните…

Продолжи со читање

Требаше да отидеш од Даниел Келман

Требаше да заминеш, Даниел Келман

Неизвесноста, тој трилер со разновидност на аргументи, постојано се прилагодува на новите модели. Во последно време, домашниот трилер се чини дека се залага за прикажување вознемирувачки приказни, никогаш подобро од епицентарот на познатото да понуди сомнеж за најблиските. Но, одредени модели секогаш се одржуваат. Бидејќи…

Продолжи со читање

Годините на тишината, од Алваро Арбина

Годините на тишината, Алваро Арбина

Доаѓа време кога народната имагинација е нападната од жални околности. Во војната нема место за легенди надвор од посветеноста на опстанокот. Но, секогаш постојат митови кои укажуваат на нешто друго, на магична издржливост пред најнесреќната иднина. Помеѓу…

Продолжи со читање

Картите што ги делиме, од Рамон Галарт

Картите што ги делиме

Успешна метафора помеѓу картите на масата и она што конечно го има животот. Шансата и она што секој од нив го предлага еднаш влезе во играта на животот. Блефирањето можеби е најмудрата игра, но секогаш е добро да можеш да правиш...

Продолжи со читање

Случајот Брамард, од Давиде Лонго

Случајот Брамард, Давиде Лонго. Прв дел од злосторствата на Пиемонт.

Црниот жанр трпи континуиран пристап на нови автори способни да ја напаѓаат совеста на читателите во потрага по нов плен. Делумно затоа што, во денешната криминалистичка наративност, кога ќе го добиете висат дежурниот автор, барате нови референци. Давиде Лонго моментално нуди (тој веќе направи неколку…

Продолжи со читање