Простори на слободата, од Хуан Пабло Фуси Аизпурија

Простори на слобода
Кликнете книга

Имаше време кога уметноста и културата се движеа според диктатот на авторитетот. Сосема бес во екот на многу други извршени од режимот на Франко. Контролата на целиот популарен израз беше дел од таа доминација над совеста на луѓето во оваа земја.

Не е неопходно да патувате во средниот век за да наидете на ваква реалност, начин на живот цензуриран во неговиот креативен заплет, како што добро раскажа Салвадор Компан во својот роман Денес е лошо, но утре е моеНа Почнуваме од годините по победата на режимот Франко, тоталитарна држава поддржана од Црквата за да внесе во народната имагинација идеологија оптоварена со пропаганда и потчинување.

Но, пристигнаа шеесеттите години и разликите со Европа која веќе полетуваше во однос на социјалните и индивидуалните права, почнаа да будат илузии и отпор. Уметноста, никогаш толку нужно компромитирана, ги бараше своите канали да му откријат на светот замолчена вистина.

И благодарение на договорот на уметници од сите видови, Шпанија чекаше стуткана да скокне во животот и бојата штом ситуацијата се смени поради притисокот на остатокот од континентот. Културата имаше многу работа пред себе за да ги ослободи луѓето од оваа земја од темнина во светлина, од одвратност кон демократија (кога овој збор с still уште имаше смисла)

Промената на менталитетот се готвеше однатре, помеѓу културните средини со кои тајно контактиравме, што се заговараа да го победат злото, што го фаворизира нападот врз моќта, тишината на оружјето, враќањето на иселениците и обештетувањето на жртвите (во второто ние се уште се вртат ...)

Интересна книга за да се разбере како и каде е фалсификувана вистинската транзиција, онаа што се движи од основата, она што ги принудува политичарите да постигнат договори, она што ги принудува кралевите да ја препознаат таа заедничка круна што беше парламентарна монархија)

Сега можете да го купите есејот Простори на слобода, новата книга на  Хуан Пабло Фузи Аизпурија, тука:

Простори на слобода

Оставете коментар

Оваа страница користи Akismet за намалување на спам. Дознајте како се обработуваат податоците од вашиот коментар.

грешка: Без копирање