Ниадела, од Беатриз Монтанес

Беатриз Монтанес го слушаше тој внатрешен глас што понекогаш од шепотење преминува во викање во услови на врева што доаѓа однадвор. И забележете дека овде некој го прејудицираше тој водител на «Средното»Имајќи предвид дека неговиот нов професионален облог нема да испадне многу добро кога ќе исчезне од ТВ.

Се испостави дека сето тоа се должи на многу поинаква одлука, идеја помеѓу романтичното и духовното што ја направи аскет, егзотичен пустиник на нашите денови. И, се разбира, работата старее кога ќе се открие дека тоа не било дефузија или привремен чекор назад. Години подалеку од с everything, без порака во оваа книга од која се дава било каков прозелитизам заради или преку религија.

Се работеше за овие, да се оддалечиме за повторно да се сретнеме и да напишеме за да го поврземе. Не откривме нова филозофија или длабочина егзистенцијализам во повлекувањето на Беатриз во нејзиниот затскриен нов дом. Уживаме само во животот, впечатоците, чувствата и емоциите интегрирани во таа природа во која никој воопшто не се враќа, синусите умираат ...

Ниту, пак, станува збор за убедување на некого за каква било идеологија, бидејќи донесената одлука и времето поминато во повлекувањето веќе укажуваат дека не се работи за привлекување внимание. Од оваа книга тече огромна искреност и се работи само за пренесување потрага по хармонии како животното што се вклопува со околината како одбрана, се разбира, но и да стане дел од таа целина со истите бои.

Синопсис

Да претпоставиме дека работите со телевизија со години и презентирате програма во „ударно време“. Имате се: слава, пари, професионално признание, богат социјален живот ... Но, чувствувате дека нешто е „пукнато“. И испушташ с. Но, навистина престанете. Затоа што знаете дека влечете длабока и многу стара рана што ниту славата, ниту парите, ниту признанието не успеаја да ја излечат. И време е да се грижиме за таа рана.

Ова е приказна за Беатриз Монтанес. Таа одлучи да живее во камена кабина, стара селска барака, која беше напуштена неколку децении. Немаше струја, немаше топла вода и немаше човечко суштество на петнаесет милји. Беше совршено, бидејќи беше време да се обложиме тешко, да ги видиме сами со таа шуплива или празна жена. Екстремно затворање? Експеримент? Излив? Не многу помалку. Беатриз Монтанес живее во своето скромно засолниште повеќе од пет години ...

Едноставно посветено на пишување. На крајот на краиштата, приказната што таа ни ја раскажува во „Ниадела“ е она на лишување од сопственост: напуштање на себеси за да најде кој навистина е. Но, како да го направите ова неподвижно патување? Како што е направено со милениуми: запирање на движењето, одвојување од групата или племето, изострување на очите и ушите за да разберете што сака да ви каже природата. Така, „Ниадела“ станува исклучителна вежба за внимание, набervationудување, слушање; со други зборови, од чисто „природно пишување“, во кое со трпение, прецизност и со извонреден поетски здив, авторката ни кажува за постојаната еволуција, колку и да е прекрасна, прекрасна, на животот што никнува околу неа.

Се чини дека пишувањето на Беатриз Монтанес е водено и од нејзината научна iosубопитност (од која читателот црпи) и од повисоката интуиција, според која природата е создадена и неизразена помеѓу зборовите, а понекогаш животното се спојува со вегеталното, или минералот со атмосферскиот, или нараторот со она што го перцепира, и на разочарувачки природен начин, текстот на тој начин ни зборува за една целина, она што го открива само поетскиот јазик, за чиешто населување во нашата свест е овозможено прогресивно заздравување на раните што меморијата ги влече.

На овој начин, приказната за неговото пријателство со лисица е испреплетена со споменот на таткото, неговото отсуство, неговата смрт и нешто уште полошо и поболно; приказната за тој ден кога го сече прстот со моторната пила (и го зема одвоениот фрагмент, го зачувува и вози триесет километри за повторно да се закачи во амбулантска клиника) е опфатена со длабока радост да се потврди дека сирачето од дива свиња преживеало или со тага при потврдување на логичното отуѓување и конечно разделување од партнерот, или со страв дека ќе биде загрозен од ловец, или со несигурност да се чувствувам заборавен од сите оние кои претходно биле дел од неговиот живот секојдневно, или со среќа да се чувствуваш дел од ново диво семејство чија судбина, сега, ја дели.

Потоа, се појавува можноста за повторно формулирање на ние (кое оди подалеку од човечкото) што одеднаш добива многу поголема важност од она на она јас што пристигнал удиран и излекуван, токму со прифаќање на сопствената безначајност и фасцинација за дива убавина што ве опкружува.

Сега можете да ја купите книгата „Ниадела“, од Беатриз Монтанес, овде:

Никој
КЛИК КНИГА

1 коментар за „Нијадела, од Беатрис Монтањез“

Оставете коментар

Оваа страница користи Akismet за намалување на спам. Дознајте како се обработуваат податоците од вашиот коментар.

грешка: Без копирање