3-те најдобри книги од Дејвид Фоенкинос

Книги од Дејвид Фоенкинос

Најдоброто нешто во врска со новите големи писатели како Дејвид Фоенкинос, кои стапија во сила без да се занесат од трендовите и се фрлија во отворениот гроб кон авангардата, е тоа што тие конечно се некласифицирани. Критичарите и индустријата воопшто бараат сместување за тој нов глас, за кој многу читатели ...

Продолжи со читање

3-те најдобри книги од Сара Баркинеро

Книги од Сара Баркинеро

Книжевноста што доаѓа од Арагон, а особено од ракописот на арагонските писатели, се издвојува по својот квалитет отпорен на бомби. Автори како Ирене Ваљехо или самата Сара Баркинеро, секоја на свој начин, и двете блескави со креативен печат за најквалитетна литература. Достигнете до…

Продолжи со читање

3-те најдобри книги од Даглас Адамс

писателот Даглас Адамс

Во меѓуelвездената литература од последните децении, двајца се автори кои најдобро сумираат научна фантастика, забава, авантура и разни допири што можат да се движат од хумор до трансцендентална намера на размислувањата на CiFi. Првиот од посочените е Johnон Скалзи, но правдата е да цитира ...

Продолжи со читање

3-те најдобри книги од големата Мари Јунгштет

Книги Мари Јунгштет

Вистината е дека е задоволство да се види колку од големите фирми од црниот жанр се веќе автори оттука и таму. Писатели кои им пристапуваат на своите мрачни нарации низ светот на криминалот со апсолутен магнетизам, со таа напнатост на случаите, психата на криминалецот, ...

Продолжи со читање

3-те најдобри книги од Мишел Онфрај

Книги на Мишел Онфреј

Француската литература во своите Мишелс има двајца големи писатели на денешницата што ги опфаќаат сите страни на фикцијата и размислувањето. Од една страна, Мишел Хуелбек н d заслепува со своите заплети на прагот на романсиерката. Од друга страна, Мишел Онфреј прави хуманистичка историографија за да заврши ...

Продолжи со читање

3-те најдобри книги на Наталија Гинзбург

Книги на Наталија Гинзбург

Презимето Леви брзо се поврзува во Италија со антифашистичката борба од литература до политика. Но, вистината е дека Наталија Гинзбург (Наталија Леви навистина) нема никаква врска со нејзиниот современ, колега Италијанец, а исто така и Евреин Примо Леви. И токму таа литература ...

Продолжи со читање

3-те најдобри книги од Теса Хедли

Книги на Теса Хедли

Автор кој го прави своето дело свој жанр. Затоа што неговите заплети се движат помеѓу интимноста, точката на неизвесност, домашниот егзистенцијализам и виталното дејство помеѓу дилемите и патеките што ликовите ги преземаат со таа точка на авантура која е самиот живот. Така, средбата со Теса Хедли…

Продолжи со читање

3-те најдобри стимулативни книги Albert Espinosa

Книги на Albert Espinosa

Никој подобар од Albert Espinosa да нè натера да патуваме низ виталните наративни предлози кои зрачат со издржливост. Дарежливиот и оптимистички печат на овој автор се одразува на секоја страница. Вистинско задоволство е да се открие еден од креаторите кој на најдобар начин нè отвора кон емпатични светови, кон хумор ...

Продолжи со читање

3-те најдобри книги од Гилермо Аријага

Книги на Гилермо Ариага

Наследството на Хуан Рулфо најпосветено на хрониката на отуѓување, комбинирајќи суров реализам и искри на метафорична фантазија, кај Гиilleермо Ариага го открива тоа продолжување на секое училиште што има тенденција да се поврзува со секоја земја. И дека мексиканското училиште има исто толку можни последици колку ...

Продолжи со читање

3-те најдобри книги од Јувал Ноа Харари

Книги од Јувал Ноа Харари

Дека Историјата како таканаречена наука има и делови од шпекулации, уште еднаш потврдува фактот дека токму историчар како Харари стана еден од најпознатите актуелни есеисти за појавата и патеките на нашата цивилизација. Бидејќи Харари се движи помеѓу…

Продолжи со читање

3-те најдобри книги од Жаклин Винспир

Книги од Жаклин Винспир

Нема подобар амбиент од меѓувоениот период за да се лоцира сагата од најинтензивниот жанр ноар. Тешки времиња кога огорченоста беше жар што чекаше повторно да се разгори најпогодната струја. Жаклин Винспир не води со нејзината најпрепознатлива серија во раните 30-ти, со…

Продолжи со читање

3-те најдобри книги од големиот Серхио Рамирез

Книги од Серхио Рамирез

Да се ​​зборува за реномираната награда Мигел де Сервантес 2017, Серхио Рамирез, значи да се зборува за контроверзен автор, до тој степен што секој политички значаен писател секогаш завршува како означен како тенденциозен. Но, во објективна анализа на неговото дело на фантастика, на нејзиниот литературен квалитет сама по себе, не може да се ...

Продолжи со читање