Los 5 mejores libros de la genial Matilde Asensi

Книги на Матилде Асенси

Најпродаваниот автор пар екселанс во Шпанија е Матилде Асенси. Нови и моќни гласови како оној на Dolores Redondo se acercan a este espacio honorífico de la autora alicantina, pero les queda todavía mucho trecho por recorrer para alcanzarla. En su dilatada carrera, por oficio, temática y por número de …

Продолжи со читање

3-те најдобри книги на Илдефонсо Фалконес

писател-илдефонсо-соколи

Популарните максими и реченици секогаш треба да се земаат како насоки, за кој било аспект на кој се применуваат. Ова го велам затоа што фактот дека е потешко да се остане отколку да се пристигне, ќе му послужи на случајот со Илдефонсо Фалконес. Тој пристигна, стигна до врвот и, и покрај тешкотијата да го задржи вниманието ...

Продолжи со читање

Трите најдобри книги од Луис Зуеко

Книги од Луис Зуеко

Го запознав Луис Зуеко на удар и Сарагоса пред 23 години, пред неколку години. Вртоглави читатели поминаа покрај Пасео Индепенденсија меѓу толку многу книги изложени на тој светлив Ден на Свети Georgeорѓи. Некои побараа потпис на строгост, додека други набудуваа од другата страна во случај ...

Продолжи со читање

3 најдобри книги за Роберт Грејвс

Книги на Роберт Грејвс

Како резултат на читањето на книгата Шеснаесетте дрвја на Сом, од Ларс Митинг, го предизвикав учеството на големиот Роберт Грејвс во битката што се случи во тој француски регион Сом, каде загинаа повеќе од милион војници и во која поседува…

Продолжи со читање

Книги што треба да ги прочитате пред да умрете

Најдобрите книги во историјата

Кој е подобар наслов само… лесен, лесен и претенциозен од овој? Пред да умрете, да, само неколку часа пред да ја слушате, ќе ја земете вашата листа на основни книги и ќе ја прецртате бестселерот од Белен Естебан што го затвора читачкиот круг на вашиот живот... (беше шега, макабрна и крвава шега) Не...

Продолжи со читање

Волшебникот од Кремљ, од Џулијано да Емполи

Волшебникот од книгата Кремљ

За да ја разберете реалноста, треба да тргнете долг пат кон потеклото. Еволуцијата на кој било настан со посредство на човекот секогаш остава траги кои треба да се откријат пред да се достигне епицентарот на ураганите на сè, каде што тешко може да се цени неразбирлива мртва смиреност. Хрониките поставуваат митови и нивните…

Продолжи со читање

Топ 3 историски романи на Кен Фолет

Во тоа време го напишав мојот запис за најдобрите книги од Кен Фолет. А вистината е дека, со мојот вкус да одам против струјата, на крајот поставив три одлични заплети кои го пренасочија општиот поглед на најпознатите дела на големиот велшки писател во последно време. Но, со…

Продолжи со читање

Годините на тишината, од Алваро Арбина

Годините на тишината, Алваро Арбина

Доаѓа време кога народната имагинација е нападната од жални околности. Во војната нема место за легенди надвор од посветеноста на опстанокот. Но, секогаш постојат митови кои укажуваат на нешто друго, на магична издржливост пред најнесреќната иднина. Помеѓу…

Продолжи со читање

Германска фантазија, од Филип Клодел

Германска фантазија, Филип Клодел

Воените интраприказни го сочинуваат најноар можното сценарио, она што буди мириси на преживување, суровост, отуѓеност и далечна надеж. Клодел го составува овој мозаик од приказни со разновидност на фокуси во зависност од близината или растојанието со кое се гледа секој наратив. Краткиот наратив го има тоа одлично…

Продолжи со читање

3-те најдобри книги од Хилари Мантел

писател-хилари-чаршаф

По некои колебливи книжевни почетоци меѓу различни жанрови како историската фантастика и актуелниот романтичен жанр (таков вид на розови приказни), Хилари Мантел на крајот стана консолидирана авторка на историското. Под капата на овој жанр, тој успеа да освои две Букерови награди во два наврати,…

Продолжи со читање

3-те најдобри книги на Сантијаго Постегило

Книги од Сантијаго Постегило

Веројатно најоригиналниот шпански писател на историски романи е Сантијаго Постегило. Во неговите книги наоѓаме чист историски наратив, но исто така можеме да уживаме во предлог што ги надминува историските факти за да истражувам во историјата на мислата, уметноста или литературата. Оригиналноста…

Продолжи со читање

Девојката што чита, од Мануел Ривас

Девојка што чита, Мануел Ривас

Неколку месеци откако се појавивме на галициски, можеме да уживаме и во оваа одлична мала приказна на шпански. Знаејќи го вкусот на Мануел Ривас за стискање на интраисториското (и до моментот кога ќе го допре неговото перо макар и анегдотално), знаеме дека се соочуваме со еден од оние посветени сплетки и…

Продолжи со читање