Трите најдобри книги од Алберто Васкез Фигуероа

Книги од Алберто Васкес Фигуероа

За мене, Алберто Васкез-Фигероа беше еден од оние автори на транзиција во младоста. Во смисла дека страсно го читав како одличен автор на возбудливи авантури, додека се подготвував да направам скок кон попромислени читања и посложени автори. Јас би рекол повеќе. Сигурно во неговата очигледна тематска леснотија…

Продолжи со читање

Веб-страницата, од Луис Монтеро Манглано

Веб-страницата, од Луис Монтеро

Кој рече дека авантуристичкиот жанр е мртов? Стануваше збор само за автор како Луис Монтеро да му пристапи со својот посебен допир на неизвесност за да можеме сите да размислиме дека има уште малку да откриеме во овој свет и кон што да се осмелиме. Секогаш има…

Продолжи со читање

La Costa de las Piedras, роман со авантури во Мајорка

Брегот на камењата, од Алехандро Бош

Авантуристички роман што ни доаѓа под псевдонимот Алехандро Бош, можеби за да на крајот ја заокружи таа точка на мистерија што го преплавува заплетот. Затоа што приказната полетува од нејзината магнетна компонента на секоја авантура заснована на историска енигма. Презентирано за оваа пригода во богати нијанси со…

Продолжи со читање

3-те најдобри авантуристички книги

Препорачани авантуристички книги

Потеклото на литературата се заснова на авантуристичкиот жанр. Оние кои денес се препознаваат како најголеми дела на универзалната литература не водат на патување во илјада опасности и несомнени откритија. Од Улис до Данте или Дон Кихот. А сепак денес авантуристичкиот жанр ...

Продолжи со читање

3-те најдобри книги од Клајв Куслер

Книги Клајв Класер

Ако постои актуелен писател за авантури кој с still уште го држи жанрот за авантури во бестселерите, тоа е Клајв Каслер. Како модерен lesил Верн, овој автор н доведе низ фасцинантни заплети со авантура и мистерија како столбови. Вистината …

Продолжи со читање

Големата жолта катастрофа, од Jеј еј Бенитез

Големата жолта катастрофа

Малкумина автори во светот ја работат работата да пишуваат магичен простор како што тоа го прави Jеј еј Бенитез. Место населено со писатели и читатели каде реалноста и фикцијата делат пристапни простории со клучеви за секоја нова книга. Помеѓу магијата и маркетингот, помеѓу вознемирувачката и ...

Продолжи со читање

Скриениот јазик на книгите, од Алфонсо дел Рио

Скриениот јазик на книгите

Се сеќавам на Руиз Зафон. Ми се случува секогаш кога ќе откријам роман што укажува на езотеричниот аспект на книгите, на скриените јазици, на таа арома на мудрост собрана на бескрајни полици, можеби на нови гробишта на книги ... И добро е што е така. Огромната имагинација на каталонскиот писател ...

Продолжи со читање

Зоолошка градина Менгеле од Герт Нигардшог

Роман зоолошка градина Менгеле

Секогаш е добро време да научите некоја идиоматска iosубопитност, како што е „Менгеле зоолошка градина“, фраза изработена на бразилски португалски јазик која укажува на хаос од се, со злобна конотација на лудиот доктор кој ги заврши своите денови во пензија токму во Бразил. Помеѓу црниот хумор и суровата претпоставка за ...

Продолжи со читање

Воздевиеја, од Елиса Викторија

Стариот глас

Кој не се сеќава на Манолито Гафотас на Елвира Линдо? Не е дека станува збор за циклично стануваме модерни за детските протагонисти во романите за целата публика. Поточно, станува збор и за Елвира и за Елиса, со нејзината близина ...

Продолжи со читање

Далеку, од Хернан Дијаз

Во далечината

Секогаш е добро да се сретнат смели автори, способни да ја преземат задачата да раскажуваат различни приказни, далеку над хакираните етикети како што се „нарушувачки“ или „иновативни“. Хернан Диаз го претставува овој роман со непобитна свежина на некој што пишува нешто само заради тоа, со трансгресивна намера во суштина и форма, магично подесувајќи се во ...

Продолжи со читање

Оливер Твист, од Чарлс Дикенс

Оливер Твист

Чарлс Дикенс е еден од најдобрите англиски романсиери на сите времиња. За време на викторијанската ера (1837 - 1901), времето во кое живеел и пишувал Дикенс, романот станал главниот литературен жанр. Дикенс беше суштински наставник по социјална критика, на ...

Продолжи со читање

Валканата ниска река, од Дејвид Труеба

Валканата ниска река, од Дејвид Труеба

Библиографијата на Дејвид Труеба веќе одговара на неговата филмографија. И дека во кино тој бил и пред и зад камерите во многу различни прилики. Прашање за знаење како да се направи. Доколку овој автор може да пристигне со своите приказни во различни формати и од многу ...

Продолжи со читање