На време и вода, од Андри Снаер Магнасон

Дека е императив да се соочиме со друг начин на населување на оваа планета, нема сомнение. Нашиот премин низ светот е обележан со знаменитости како значајни и несуштински ако ја набудуваме еквивалентноста на нашето време со космосот.

Толку безначајно и толку способно да промени с everything. Земјата ќе н survive преживее и ние ќе бидеме уникатен вид во Универзумот, наклонет кон самоуништување. Не ни требаат метеорити или ледени доба, со малку слободна волја, новиот свет е во ред.

Ние сме многу и лошо усогласени. Маало полно со незадоволство, воодушевено да фрла ѓубре врз соседите подолу, не можејќи да разбере ништо од значењето на општото добро ...

Имаме литература во изобилство за катастрофата што доаѓа. Примери како «Отпечатоци: Во потрага по светот што ќе го оставиме зад себе» или «Начинот на кој живееме»Да именувам неколку од нив. Но, дури и да не ставиме црно на бело, можеме да размислиме за нешто освен спасување на задникот или водење бизнис, дури и со апокалипсата. Ние сме најпатетичната цивилизација јужно од Млечниот Пат ... Нема врска со дистописка научна фантастика. Едноставно е утре.

За времето и водата е длабок и привлечен наративен есеј за глобалната еколошка криза и, во исто време, интимна и очајна молба до светот. Се роди од разговор со водечки научник убеден дека писателите, а не научниците, се најдобро квалификувани да разговараат за едно од најгорливите прашања за човештвото.

Аргументите што тој ги користи се, тогаш, неразбирливо митолошки или научни, анегдотски или строго морални и филозофски. Резултатот е богата мрежа приказни за патување, семејни приказни, поетски моменти: убава книга, како и итна.

Сега можете да ја купите книгата „На време и вода“, од Андри Снаер Магнасон, тука:

За времето и водата
КЛИК КНИГА

Оставете коментар

Оваа страница користи Akismet за намалување на спам. Дознајте како се обработуваат податоците од вашиот коментар.

грешка: Без копирање