Градинарот, скулпторот и бегалецот, од Цезар Аира

Роман Градинарот, скулпторот и бегалецот

Секој писател што самопочитува мора да фрли поглед на ова нарушувачко дело, не само во неговата кариера, туку и воопшто во литературата. И Цезар Аира немаше да биде помал бидејќи авангардата е стандардна. И воопшто не е лошо...

читај повеќе

Книгата на сите љубови, од Агустин Фернандез Мало

Литературата има шанса да не спаси. Веќе не станува збор за размислување за библиотеки каде што децата на нашите деца ќе можат да се консултираат со мислата, науката и знаењето депонирани во книгите како патент на неизбежна инволуција. Знаеме дека ништо нема да остане порано отколку подоцна. Затоа на ...

читај повеќе

Танцот и огнот, од Даниел Салдања

Повторните собири можат да бидат горчливи како и вторите шанси во љубовта. Старите пријатели се стремат да го вратат просторот што повеќе не постои за да прават работи што повеќе не припаѓаат. Не за ништо конкретно, само затоа што длабоко во себе не задоволуваат, туку едноставно бараат ...

читај повеќе

Смешна приказна, од Луис Ландеро

Приказната за секоја љубовна приказна со голема буква, без разлика дали е актуелна или оддалечена, можеби нема да се разликува толку многу во нејзиниот романтичен аспект. Затоа што романтичен роман на трансцендентното, како што велам дека нема врска со розовиот жанр, ни кажува за чувства што е невозможно да се кулминираат поради социјалната состојба, бидејќи ...

читај повеќе

Не вади ја круната од тебе, од Јаник Ханел

Се восхитуваме на брилијантниот момент во кој човек се крева од својата пепел за да се лансира во летот на неговата преполна имагинација. Убедувањето кон таа средба со смислата на животот има оправдување на епот. Уште повеќе кога багажот со порази се натрупува на еден како ...

читај повеќе

Седум вторник, од Ел Чојин

Секоја приказна има потреба од два дела за да се најде еден вид синтеза, за што станува збор во која било рамка што се впушта во територијата на емоционална мимикрија. Не станува збор за истакнување на овој тип двојни нарации пред првото лице. Бидејќи исто така ...

читај повеќе

Срцето на Тријана, од Пајтим Статовци

Работата за популарното, па дури и за лирското маало Триана, не оди. Иако насловот укажува на нешто слично. Всушност, старите добри Пајтим Статовци можеби дури и не размислуваат за таква случајност. Срцето на Тријана укажува на нешто многу различно, на променлив орган, на битие кое, ...

читај повеќе

Домејните на волкот, од Хавиер Маријас

Секогаш е добро време да се опорави дебито на еден од најдобрите актуелни шпански писатели, Хавиер Маријас. Бидејќи вака се открива младиот и надежен наратор со целиот креативен универзитет напред. Привилегирано препрочитување што ни кажува за гласот на нараторот. И, исто така, бидејќи ...

читај повеќе

грешка: Без копирање