Третиот рај, од Кристијан Аларкон

Животот не само што минува како рамки непосредно пред превезот на шокантната последна светлина (ако нешто такво навистина се случи, надвор од познатите шпекулации за моментот на смртта). Всушност, нашиот филм нè напаѓа во најнеочекуваните моменти. Може да се случи зад воланот да ни нацрта насмевка за тој фантастичен ден пред години, совршен толку и идеализиран...

Нашите филм Нè затекнува во празни моменти, за време на рутински задачи, среде незначително чекање, непосредно пред спиење. И можеби истото сеќавање има ревизија на неговото сценарио или корекција на режијата на филмот, со неговото седиште некаде во нашите умови.

Кристијан Аларкон ни раскажува за филмот за неговиот протагонист на најживописниот и најскапоцениот можен начин. За да можеме да ги почувствуваме на допир, па дури и да ги помирисаме оние евокации на животот што беше и начинот на гледање на животот од тој долг. Да се ​​разберат одредени протагонисти значи да се разбереме себеси. Затоа литературата секогаш ќе биде неопходна.

Еден писател ја обработува својата градина на периферијата на Буенос Аирес. Сè додека не доаѓаат неговите сеќавања од детството во еден град во јужниот дел на Чиле, приказните за неговите предци, неговата баба, неговата мајка. Исто така и егзилот во Аргентина и како во тој егзил жените се тие што го сеат овоштарникот, бавчите, солидарноста, колективот.

Безродовиот, хибриден и поетски роман, да се чита Третиот рај значи да се влезе за миг во универзумот на Кристијан Аларкон, автор на ова книжевно, ботаничко и феминистичко патување кое, далеку од исцрпување на првото читање, бара од нас да се вратиме во текстот со цел да одговори на многуте прашања што ги поставува.

„Сместен на различни места во Чиле и Аргентина, главниот лик ја реконструира историјата на своите предци, додека навлегува во својата страст за одгледување градина, во потрага по личен рај. Романот отвора врата за надежта да се најде засолниште од колективните трагедии во малите“.

Сега можете да го купите романот „Третиот рај“, од Кристијан Аларкон, овде:

оценете го постот

Оставете коментар

Оваа страница користи Akismet за намалување на спам. Дознајте како се обработуваат податоците од вашиот коментар.

грешка: Без копирање