Градинарот, скулпторот и бегалецот, од Цезар Аира

Секој писател што самопочитува мора да го погледне ова нарушувачко дело, не само во неговата кариера, туку и во општоста на литературата. Y Цезар Аира Немаше да биде помалку затоа што авангардата е стандардна. И воопшто не е лошо повторно да се измислите, да раскинете и да се прекомпонирате во креативни аспекти. Затоа што дури и оддалеку не се интуитира на што ќе се заснова следниот роман на писателот, покренува поголеми очекувања.

Без да размислиме дека можеби веќе се е кажано, точно е дека во многу наврати се чини дека аргументите се повторуваат или барем се одвиваат паралелно во одредени преексплоатирани жанрови. Против тоа зло има лесен лек. Имагинација, симболика, надреално или сонливо. Нуркањето во зависност од тоа кои простори се наоѓаат во различни рамнини има свои ризици, но и свои предности.

Едноставната намера на металитеризмот на читателот му нуди повеќе од читање, искуство. Таму оди работата во оваа игра на романи, која дури може да биде иста приказна што се случила во различни периоди. Само за да биде секогаш сосема поинаку.

Еден зрел писател, загрижен за депресијата што ја претрпел неговиот градинар, талка во вдлабнатините на една градина во Едем која ги крие највознемирувачките тајни.

Осветен скулптор од античка Грција тргнува на патување со настани во пророштво во потрага по совет како да се однесува со својот асистент, кој исто така е прогонуван од чудовиштето на меланхолијата и немирот.

Конечно, обичен човек заглавен во болестите на возраста копнее по слободата да биде лов и да избега. За ова треба да извршите кривично дело и да станете вистински бегалец.

El градинар, на скулптор и на бегалец Може да се чита како три кратки романи или како роман од три дела со сложен сет на варијации. Околу неа орбитира времето, губењето на младоста, меланхолијата, суетата на уметникот и размислувањето за природата на литературата, создавањето и самото пишување. Оваа необична и непредвидлива и магнетна книга додава на богатата рамка што го сочинува прекрасното дело на Цезар Аира.

Сега можете да го купите романот „Градинарот, скулпторот и бегалецот“, од Цезар Аира овде:

КЛИК КНИГА
оценете го постот

Оставете коментар

Оваа страница користи Akismet за намалување на спам. Дознајте како се обработуваат податоците од вашиот коментар.