Совршеностите, од Винченцо Латронико

Меѓу највозбудливите трендови во нашиот свет денес, идејата за најцелосно самореализација се издвојува како компендиум помеѓу делото, егзистенцијалното, духовното зачинето со трајна среќа. Маркетинг работи кои достигнуваат сè, дури и до најдлабоката перцепција на животот. Нови сегашни генерации кои укажуваат на онаа на работа која не е работа (што звучи одлично), истражување на сè во постојан раст. Накратко, егото експлодира кон сите точки на простор-времето за да паркира кој било друг поим што не го носи јас напред.

Совршенството на суперегото на Ниче префрлени на повеќето секојдневни. Резултатот е спирален заговор кон катастрофа преку разочарување, фрустрација и која било друга сензација надвор од централната точка на црната дупка маѓепсана да проголта толку многу души во светот денес.

Ана и Том се млад пар кој работи како графички дизајнери од дома. Искористувајќи ја флексибилноста на движењето што им ја дава нивната професија, тие решаваат да се сместат во светлиот стан во Берлин, космополитската престолнина пар екселанс, каде што веруваат дека ќе можат да ги остварат своите соништа.

Тие соништа минуваат низ животот без да се придржуваат премногу до конвенциите, повторно да измислуваат кодекси на однесување и да истражуваат нови простори. Тие страсно уживаат во храната, остануваат будни до доцна, одат на илегални забави, сакаат да веруваат дека се двојка отворена за сексуални експерименти, се стремат да се посветат на прогресивните политички идеали кога ќе се појави бегалската криза...

Меѓутоа, времето минува, монотонијата почнува да настанува, пријателите се враќаат дома и раѓаат деца, креативната работа станува рутина, а идеалите кои изгледаат на дофат се недофатливи... Ана и Том се чувствуваат заробени, наклонети да најдат нешто чисто и вистинито. Но, дали навистина постои?

Винченцо Латронико има напишано концизен и живописен роман кој е, во исто време како отворен омаж на Работите, од Жорж Перек, точна и непопустлива генерациска хроника. Портретот на банкротот на идеалите, на сомнежите и разочарувањата што се појавуваат кога, како што продолжува роденденот, соништата се оставаат зад себе. Парабола за нашите животи опколени со сликите на социјалните мрежи и за потрагата по автентичност која е сè покревка и ретка.

Сега можете да го купите романот „Совршености“, од Винченцо Латронико, овде:

Совршените, од Латронико
оценете го постот

Оставете коментар

Оваа страница користи Akismet за намалување на спам. Дознајте како се обработуваат податоците од вашиот коментар.