Сино небо, од Дарија Бињарди

Помина некое време откако скршеното срце го остави романтизмот за да закаже преглед на психијатар, како секој син на соседот. Раскажувањето на тоа сурово скршено срце добива друга димензија во рацете на Дарија Бињарди. Затоа што се работи за соблекување на неволјите што тие ги оставаат во ладна осаменост пред вселената што ненадејно се наѕира над човечкото суштество оставено на нивната судбина.

Таа што се чувствуваше канализирана во таква заедничка судбина. Тој што можеби ја почувствува таа тежина што претпоставува дека леснотијата на едно постоење гори заедно со истата душа. Аферата завршила лошо, набрзина за неа и неоправдана за него. Но, најлошото е што животот продолжува, менувајќи се од петто на прво, забавувајќи сè под чувството дека можеби никогаш нема да умре и дека ќе мора да талка низ постоењето со милениуми на болка.

Со таа навестување на издржливост, сублимација или еуфемизам што некој сака да го користи денес за оставање модринки и лижење на раните по неуспешната врска, овој заплет успева да нè убеди дека сè се случува, тој клинец што вади друг шајка, иако можеби веќе не преку нови љубови за скршено и изгорено срце...

Откако нејзиниот сопруг, Даг, ненадејно и без објаснување ја остави, Гала ги поминува деновите на каучот, зјапајќи во магнолијата на внатрешен двор, фантазирајќи за секакви идеи за тоа што сака да прави со својот живот и се чувствува виновна за што таа направи.се случи.

За време на неговото прво самостојно патување, во Минхен, тој случајно го открива куќниот музеј каде што е изложена работата на сликарот Габриеле Минтер. Неговите слики „толку полни со бои и толку лишени од радост“ ја хипнотизираат. Од тој момент, гласот на Габриеле влегува во животот на Гала: ја мачи и исмејува додека ја раскажува својата долга љубовна приказна со Кандински, слично како онаа на Гала со Даг.

Неодолив роман, на моменти ироничен и секогаш страстен, кој ги меша леснотијата и длабочината, благодатта и нежноста, истражувајќи ја нашата врска со болката, која, длабоко во себе, е нашиот однос со нас самите.

Сега можете да го купите „Blue Sky“ од Дарија Бигнарди, овде:

Оставете коментар

Оваа страница користи Akismet за намалување на спам. Дознајте како се обработуваат податоците од вашиот коментар.

грешка: Без копирање