Изгубениот прстен, од Антонио Манцини

Изгубениот прстен, Манзини

Надвор од сериите на секој конкретен протагонист, секогаш постои чувството на засебен живот кој останува прекриен. Во оваа прилика овој том раскази доаѓа да ги покрие оние празнини кои му даваат повеќе ентитет ако е можно на ликот на Роко Скјанове де Манзини. Затоа што кај малите ...

Продолжи со читање

3-те најдобри книги на Етгар Керет

писателот Етгар Керет

Ретко кога краткиот наратив ја достигнува наводната поголема вредност на романот или есејот како симболични дела на професионалниот писател. Затоа случајот на Етгар Керет е оној на писателот на приказни и раскази кој во нив наоѓа највисок степен на наративна реализација. Повеќе од …

Продолжи со читање

Квартет, од Соледад Пуертолас

Книга со раскази „Куартето“, Соледад Пуертолас

Кругот е совршенство, патување без враќање, бесконечноста конечно затворена. Плоштадот е повеќе верен на вистинскиот живот. Геометријата с still уште е близу до посакуваното совршенство, но на крајот на денот со неизбежните агли и рабови. Соледад Пуертолас не носи до оваа четворка, ...

Продолжи со читање

Држејќи го небото, од Сиксин Лиу

Држете го небото Циксин Лиу

Неодамна прочитав дека големата експлозија можеби не е почеток на нешто, туку крај. Со кои би се нашле во последните акорди на симфонијата на Универзумот. Прашањето за големите писатели на научна фантастика од која било возраст е да ги видат границите на разумот ...

Продолжи со читање

Птици во устата и други приказни, од Саманта Швеблин

Птици во устата и други приказни

Добра приказна може да биде долга како песна. Саманта Швеблин ја прави литературата аудиција на мали животи, придружена со симфонија на нивните околности. Приказните на Саманта го будат тој бесконечен музички одек на задоволство и меморија. Она што останува, нешто што мора да се движи како ехо ...

Продолжи со читање

Ајде да конзумираме во петок црно, од Нана Кваме Адјеи-Брена

Приказна за петок црно

Од сега до неодамнешен датум, секој нов ден ќе биде нова можност да уживате во добрата потрошувачка на непотребното и она што е потребно. С all е прашање на означување дури и на нашето време како понуда. Поентата е дека Нана Кваме Адјеи-Брена (можеби еден ден ќе одлучи да се нарече себеси со симбол, ...

Продолжи со читање

Размена на животи, од Ксавиер Сарде

Размена на животи

Добра книга со приказни како онаа што добрата Ксавиер Сарде ја сумираше овде, никогаш не боли. Најдоброто нешто во врска со книгата со кратки приказни е дека предивото е едвај многу јасен мотив. Бидејќи можеме да составиме бесплатна структура по наша дискреција. Вака гледано, скоро сите ...

Продолжи со читање

3-те најдобри книги од Алберто Чимал

Книги од Алберто Чимал

Има и такви кои доаѓаат на кратка литература и остануваат. Судбината на раскажувачот е како Данте никогаш да не го најде својот пат од пеколот. И таму останаа Данте од едната страна и Чимал од неговата, како фасцинирани во таа чудна неизвесност на ...

Продолжи со читање

Дефект на работ на галаксијата, од Етгар Керет

Неуспех на работ на галаксијата

Специјализиран за кратко, како што се многу други големи раскажувачи на денешницата, како што е Саманта Швеблин со која може да се најде во одредена хармонија, стариот добар Етгар Керет ни презентира обем на нарушувачки приказни во она што порано беше неговиот креативен развој На Променете ја темата,…

Продолжи со читање

Градот на пареата, од Карлос Руиз Зафон

Градот на пареата

Малку е корисно да се размислува за она што остана да му се каже на Карлос Руиз Зафон. Колку ликови останаа неми и колку нови авантури се заглавени во таа чудна неизвесност, како да се изгубени меѓу полиците на гробиштата на книгите. Со задоволство што се загуби меѓу коридорите ...

Продолжи со читање

Не спиј повеќе, од ПД Jamesејмс

Не спиј повеќе

Секој голем романсиер наоѓа во жанрот на кратка рекреација, ослободување или дури и откровение. Оттука, одличен автор како ПД Jamesејмс, исто така, раскажуваше за приказната или приказната како тој простор за обединување со отпечаток или со музите. Бидејќи кога ...

Продолжи со читање

Страшни денови. од АМ Домови

страшна-книга-денови

Растот во трговијата со домови се манифестира во библиографија што дефинира елегантен стил на нуклеарна тема околу семејството за секое ново дело. Се разбира, искуствата на Домови, неговото детство во посвојување и жарот на биолошко семејство кое ...

Продолжи со читање