Кучката, од Алберто Вал

Кучката, од Алберто Вал

Понекогаш бездните на душата, каде што светлината не допира, наоѓаат време и начин да уживаат на свој начин. Смирениот остров како Тенерифе се трансформира во таа точка каде што сето зло е концентрирано во форма на пороци, пропаст и неискажливи неволји со одреден аспект на искушение...

Продолжи со читање

Mindfulness for Killers од Карстен Дусе

ново внимание за убијците

Ништо како релативизирање на работите... земете длабок здив и создадете удобни острови на времето каде што можете да ја смирите вашата совест. Никој не може да биде решен да го наруши вашиот свет како вие. Тоа е она што попатно го учи еден Бјорн Димел, управуван до почетокот на романот со тоа…

Продолжи со читање

На крајот на светот, од Анти Туомаинен

На едниот крај на светот

Отуѓувањето има корен на чудното, на туѓото на оваа планета. Но, терминот завршува повеќе укажува на губење на разумот. Во овој роман на Анти Туомаинен се сумирани и двете крајности. Затоа што од космосот доаѓа оддалечен минерален остаток за кој секој копнее по различни…

Продолжи со читање

3 најдобри книги на Johnон Гришам

Книги од Џон Гришам

Веројатно, кога Johnон Гришам започна да практикува право, последното нешто што го мислеше беше да преведе во фикција толку многу случаи во кои ќе треба да се бори да се прослави меѓу облеката на Соединетите држави. Меѓутоа, денес правната професија ...

Продолжи со читање

Случајот Брамард, од Давиде Лонго

Случајот Брамард, Давиде Лонго. Прв дел од злосторствата на Пиемонт.

Црниот жанр трпи континуиран пристап на нови автори способни да ја напаѓаат совеста на читателите во потрага по нов плен. Делумно затоа што, во денешната криминалистичка наративност, кога ќе го добиете висат дежурниот автор, барате нови референци. Давиде Лонго моментално нуди (тој веќе направи неколку…

Продолжи со читање

Германска фантазија, од Филип Клодел

Германска фантазија, Филип Клодел

Воените интраприказни го сочинуваат најноар можното сценарио, она што буди мириси на преживување, суровост, отуѓеност и далечна надеж. Клодел го составува овој мозаик од приказни со разновидност на фокуси во зависност од близината или растојанието со кое се гледа секој наратив. Краткиот наратив го има тоа одлично…

Продолжи со читање

Во потрага по проблеми, од Волтер Мозли

Роман во потрага по проблеми Мозли

За проблеми кои не се. Уште повеќе кога некој му припаѓа на подземјето за самиот факт на постоење. Ненаследените првенствено ги трпат ударите на моќта за зачувување на статус кво. Одбраната на овој тип на луѓе станува ѓаволски застапник. Но, дали е тоа Мозли ...

Продолжи со читање

Никој на оваа земја, од Виктор дел Арбол

Никој на оваа земја, од Виктор дел Арбол

Печатот Víctor del Árbol добива свој ентитет благодарение на наративот што го преминува жанрот ноар за да постигне поголема важност кон најнеочекуваните крајности. Затоа што измачените души што ги населуваат заплетите на овој автор нè доближуваат до животните настани како опустошени од околностите. Ликови…

Продолжи со читање

Чекајќи ја поплавата Dolores Redondo

Чекајќи ја поплавата Dolores Redondo

Од влажната магла на Базтан до ураганот Катрина во Њу Орлеанс. Мали или големи бури кои се чини дека носат, меѓу нивните црни облаци, друг вид електричен магнетизам на злото. Дождот се чувствува во неговата мртва смиреност, големите бури се креваат како ветрови кои први шепотат...

Продолжи со читање

Пристојни луѓе, од Леонардо Падура

Пристојни луѓе, Леонардо Падура

Поминаа повеќе од 20 години од првиот разочаран Марио Конде во светот кој ни беше претставен во „Past Perfect“. Ова е доброто кај хероите од хартија, тие секогаш можат да се издигнат од нивната пепел на радост на оние од нас кои дозволиле да бидеме понесени од нивните патишта, повеќе или помалку...

Продолжи со читање

3-те најдобри книги од Андреа Камилери

писател Андреа Камилери

Италијанскиот наставник Андреа Камилери беше еден од оние автори кои пополнија илјадници страници благодарение на поддршката на неговите читатели ширум светот. Почна да се појавува во 90 -тите години, факт што демонстрира упорност и стручно пишување, бидејќи основата за неговата витална долговечност се прошири и на ...

Продолжи со читање

Мајките, од Кармен Мола

Мајките, од Кармен Мола

За Кармен Мола пристигнува моментот на правосилната пресуда. Дали таа ќе го следи патот на успехот или нејзините следбеници ќе ја напуштат откако ќе се открие нејзината триглава? Или..., напротив, дали целата врева создадена од потеклото или не на тројцата автори зад псевдонимот во…

Продолжи со читање

грешка: Без копирање