3-те најдобри авантуристички книги

Препорачани авантуристички книги

Потеклото на литературата се заснова на авантуристичкиот жанр. Оние кои денес се препознаваат како најголеми дела на универзалната литература не водат на патување во илјада опасности и несомнени откритија. Од Улис до Данте или Дон Кихот. А сепак денес авантуристичкиот жанр ...

читај повеќе

3 најдобри книги Клајв Каслер

Ако постои актуелен писател за авантури кој с still уште го држи жанрот за авантури во бестселерите, тоа е Клајв Каслер. Како модерен lesил Верн, овој автор н доведе низ фасцинантни заплети со авантура и мистерија како столбови. Вистината …

читај повеќе

Трите најдобри книги од Алберто Васкез Фигуероа

Ако сакате да бидете во тек со најновото од Алберто Васкез Фигуероа, секогаш ќе го најдете ажурирано врз основа на најистакнатата евалуација на читателите ТУКА. За мене, Алберто Васкез-Фигероа беше еден од оние преодни автори, во смисла дека го читав страсно како голем автор на ...

читај повеќе

Големата жолта катастрофа, од Jеј еј Бенитез

Малкумина автори во светот ја работат работата да пишуваат магичен простор како што тоа го прави Jеј еј Бенитез. Место населено со писатели и читатели каде реалноста и фикцијата делат пристапни простории со клучеви за секоја нова книга. Помеѓу магијата и маркетингот, помеѓу вознемирувачката и ...

читај повеќе

Скриениот јазик на книгите, од Алфонсо дел Рио

Се сеќавам на Руиз Зафон. Ми се случува секогаш кога ќе откријам роман што укажува на езотеричниот аспект на книгите, на скриените јазици, на таа арома на мудрост собрана на бескрајни полици, можеби на нови гробишта на книги ... И добро е што е така. Огромната имагинација на каталонскиот писател ...

читај повеќе

Зоолошка градина Менгеле од Герт Нигардшог

Секогаш е добро време да научите некоја идиоматска iosубопитност, како што е „Менгеле зоолошка градина“, фраза изработена на бразилски португалски јазик која укажува на хаос од се, со злобна конотација на лудиот доктор кој ги заврши своите денови во пензија токму во Бразил. Помеѓу црниот хумор и суровата претпоставка за ...

читај повеќе

Воздевиеја, од Елиса Викторија

Кој не се сеќава на Манолито Гафотас на Елвира Линдо? Не е дека станува збор за циклично стануваме модерни за детските протагонисти во романите за целата публика. Поточно, станува збор и за Елвира и за Елиса, со нејзината близина ...

читај повеќе

Далеку, од Хернан Дијаз

Секогаш е добро да се сретнат смели автори, способни да ја преземат задачата да раскажуваат различни приказни, далеку над хакираните етикети како што се „нарушувачки“ или „иновативни“. Хернан Диаз го претставува овој роман со непобитна свежина на некој што пишува нешто само заради тоа, со трансгресивна намера во суштина и форма, магично подесувајќи се во ...

читај повеќе

Блог на Juan Herranz
грешка: Без копирање