Трите најдобри книги од Луис Зуеко

Книги од Луис Зуеко

Го запознав Луис Зуеко на удар и Сарагоса пред 23 години, пред неколку години. Вртоглави читатели поминаа покрај Пасео Индепенденсија меѓу толку многу книги изложени на тој светлив Ден на Свети Georgeорѓи. Некои побараа потпис на строгост, додека други набудуваа од другата страна во случај ...

Продолжи со читање

Книги што треба да ги прочитате пред да умрете

Најдобрите книги во историјата

Кој е подобар наслов само… лесен, лесен и претенциозен од овој? Пред да умрете, да, само неколку часа пред да ја слушате, ќе ја земете вашата листа на основни книги и ќе ја прецртате бестселерот од Белен Естебан што го затвора читачкиот круг на вашиот живот... (беше шега, макабрна и крвава шега) Не...

Продолжи со читање

Волшебникот од Кремљ, од Џулијано да Емполи

Волшебникот од книгата Кремљ

За да ја разберете реалноста, треба да тргнете долг пат кон потеклото. Еволуцијата на кој било настан со посредство на човекот секогаш остава траги кои треба да се откријат пред да се достигне епицентарот на ураганите на сè, каде што тешко може да се цени неразбирлива мртва смиреност. Хрониките поставуваат митови и нивните…

Продолжи со читање

Годините на тишината, од Алваро Арбина

Годините на тишината, Алваро Арбина

Доаѓа време кога народната имагинација е нападната од жални околности. Во војната нема место за легенди надвор од посветеноста на опстанокот. Но, секогаш постојат митови кои укажуваат на нешто друго, на магична издржливост пред најнесреќната иднина. Помеѓу…

Продолжи со читање

Германска фантазија, од Филип Клодел

Германска фантазија, Филип Клодел

Воените интраприказни го сочинуваат најноар можното сценарио, она што буди мириси на преживување, суровост, отуѓеност и далечна надеж. Клодел го составува овој мозаик од приказни со разновидност на фокуси во зависност од близината или растојанието со кое се гледа секој наратив. Краткиот наратив го има тоа одлично…

Продолжи со читање

3-те најдобри книги на Сантијаго Постегило

Книги од Сантијаго Постегило

Веројатно најоригиналниот шпански писател на историски романи е Сантијаго Постегило. Во неговите книги наоѓаме чист историски наратив, но исто така можеме да уживаме во предлог што ги надминува историските факти за да истражувам во историјата на мислата, уметноста или литературата. Оригиналноста…

Продолжи со читање

Девојката што чита, од Мануел Ривас

Девојка што чита, Мануел Ривас

Неколку месеци откако се појавивме на галициски, можеме да уживаме и во оваа одлична мала приказна на шпански. Знаејќи го вкусот на Мануел Ривас за стискање на интраисториското (и до моментот кога ќе го допре неговото перо макар и анегдотално), знаеме дека се соочуваме со еден од оние посветени сплетки и…

Продолжи со читање

3-те најдобри книги од генијалниот Волтер Скот

писател-Волтер-Скот

Имаше време кога поезијата преовладуваше во предвид над прозата. Волтер Скот сонуваше да биде генијален поет, но се посвети на помирување на чекање за лирски музи со пишување романи, задача за која конечно мораше да признае дека е повеќе ...

Продолжи со читање

Архитектот, од Меланија Г. Мазуко

архитектот

Фасцинантната приказна за Плаутила Бричи, првата модерна жена архитект, во Рим од 1624 век. Еден ден во XNUMX година, татко ја носи својата ќерка на плажата Санта Севера за да ги види остатоците од химеричко суштество, насукан кит. Таткото Џовани Бричио го нарекол Бричио,…

Продолжи со читање

Никој не знае, од Тони Гратакос

Никој не знае роман

Најутврдените факти во популарната имагинација висат од нишката на официјалните хроники. Историјата ги обликува националните средства за живот и легенди; сите залепени под чадорот на патриотската смисла на денот. А сепак сите можеме да интуитираме дека ќе има работи повеќе или помалку вистинити. Затоа што епот е секогаш ...

Продолжи со читање

3-те најдобри книги од изненадувачкиот Цезар Видал

Книги на Сезар Видал

Има автори во кои, покрај својата работа посветена на читателите, тие на крајот ја надминуваат својата фигура посветена на тој готвач на мислења што се медиумите и социјалните мрежи. Тоа се случува на пример со Хавиер Маријас, Артуро Перез Реверте или дури и со Хуан Марсе. И нешто слично се случува...

Продолжи со читање

Топ 3 историски романи на Кен Фолет

Во тоа време го напишав мојот запис за најдобрите книги од Кен Фолет. А вистината е дека, со мојот вкус да одам против струјата, на крајот поставив три одлични заплети кои го пренасочија општиот поглед на најпознатите дела на големиот велшки писател во последно време. Но, со…

Продолжи со читање

грешка: Без копирање