Од внатре, од Мартин Амис

Од внатре, од Мартин Амис

Литературата како начин на живот понекогаш експлодира со дело кое стои на прагот на наративното, хроничното и биографското. И тоа завршува како најискрената вежба на писателот кој меша инспирации, евокации, спомени, искуства... Токму она што ни го нуди Мартин Амис во ...

читај повеќе

Хилдегарда, од Ана Лисе Марстранд-Јоргенсен

Личноста на Хилдегарда н introdu воведува во магливиот простор на легендата. Само таму митовите за светци и вештерки можат да живеат со иста важност во нашите денови. Бидејќи денес чудото да се опорави слеп човек има ист трик како магија способна за ...

читај повеќе

Ескомброс, од Фернандо Ваalleехо

С Everything е подложно на колапс. Уште повеќе, животот како човек ги избегнува контролираните експлозии на возраста. Потоа, тука се и урнатините, од кои важните спомени никогаш не биле вратени навреме. Бидејќи на крајот на краиштата, ниту една меморија не го задржува допирот или гласот со ...

читај повеќе

Бесмртниот пламен од Стивен Крејн од Пол Остер

Дивиот Запад, како синекдох на американската татковина во формирање, ја прошири својата имагинација, своите идиосинкразии и форми на цела гигантска земја со различни чувствителности и верувања во врска со речиси с. Никогаш не можеше да се посомнева во нешто толку хетерогено дека ќе се формира во земја каква што е денес ...

читај повеќе

Гледајќи наназад, од Хуан Габриел Васкез

Има повеќе од нешто опасно во денешните револуции. Скоро сите се увезени со легитимноста на уверувањето на оној што се оправдува против оној што молчи, иако дури и тишината доаѓа од тишината, од уништувањето на спротивното. Така се завршува, потопен во масата, убеден со возбудата ...

читај повеќе

Дами убијци: смртоносни жени во историјата, од Тори Телфер

Дека убиството нема пол е несомнено. Освалд, убиецот со својата книга „Фаќачот во ржта“ под рака, или киперката од Јорк, па дури и „Волкот од Москва“ можеа да стигнат до нашите денови. Но, да, има и жени кои го сакаат најпрестапното злосторство ...

читај повеќе

Жените на мојата душа, на Isabel Allende

Знаејќи го напамет патот до изворот на инспирација, Isabel Allende во ова дело тој се претвора во егзистенцијален џагор на зрелоста каде сите се враќаме на она што го фалсификуваше нашиот идентитет. Нешто што ми се чини многу природно и навремено, во склад со едно неодамнешно интервју кое ...

читај повеќе

Вежби за меморија, од Андреа Камилери

Curубопитно е како во отсуство на дежурниот автор, она што би можело да биде попречувачка публикација, екстраваганција во животот, завршува како реткост за митоманите по неговата смрт. Но, и целосен пристап кон лаиците кои можеби никогаш не го прочитале писателот кој не толку одамна ја напуштил сцената ...

читај повеќе

грешка: Без копирање