Книги што треба да ги прочитате пред да умрете

Што е подобар малку претенциозен наслов од овој? Пред да умреш, да, само неколку часа пред да го земеш, ќе фатиш вашата листа што мора да ја прочитате и ќе го пречкрташ бестселерот на Белен Естебан кој го затвора читателскиот круг на твојот живот... (тоа беше шега, макабрна и крвава шега)

Не е за помалку да се шегува на овој запис затоа што Насловот штотуку ми го предложи друг блогер, исто така посветен на пишување за книги. И има толку многу списоци и споредби на Интернет што да се стремите кон врвот нема друга опција освен да го нападнете просечниот читател и да речете: еј, пријателе! Дали знаевте дека не можете да го победите без да ги прочитате овие 3, 5 или 15 книги?

Значи, тука одиме со мојот конкретен експеримент во екстремната литература. Екстремно затоа што… кој, по ѓаволите, ќе гугла: «книги за читање пред да умре» Ако немате во перспектива да се предадете на последното патување?

Само се надевам дека имаш малку време да ми се обратиш. Ако имате неколку часа пред да го напуштите форумот, ќе ви бидат потребни само неколку минути за да се изгубите овде.

А потоа легнете на креветот за да се соочите со основните читања. Некои читања што нема да ве уверат во рајот, но што барем ќе ви обезбедат интелектуален палијатив добро да ја завршите домашната задача. Така, ќе уживате во мачниот разум како помирувачки наркотик, пред да заминете од тука насекаде. Кихот пред последната и единствена луцидност на неговиот живот.

Суштинските книги од историјата на литературата

Рацете на мојот крст

Јас сум ебениот Прагот на Пако и ќе ја препорачам мојата книга, затоа дојдовме. Тоа е хроника во која Хитлер ни кажува што се случило со неговиот живот откако избегал од бункерот. Злогласниот тип, човекот проголтан од неговиот непријател...

Никогаш не сум напишал вакво нешто и никогаш повеќе нема да напишам. Затоа што мојот е повеќе таинствен роман, научна фантастика, приказни и неуспешни лупења на пропаднатиот писател. Онаа што и покрај се продолжува да ужива да куца како џуџе (со десет прсти, како големите. Нема врска со оние дигиталните неписмени со агилни показалци). Осамен само-администриран плацебо пред компјутер, гледајќи како се раѓаат и умираат ликовите и заплетите. Ако тоа не значи да се биде писател над сè друго, дојде Господ и кажи.

И ако мојата книга е завршена и не мислите дека е нешто што вреди да се прочита пред да умрете, тоа ќе биде затоа што сте поминале најдолго време помеѓу нејзините страници. И тогаш ќе размислите да го препрочитате за да го проширите вашето животно време во нови минути кои стануваат вечни помеѓу страницата и страницата. И тогаш ќе ми се заблагодариш што ти ги продолжив последните денови. И тоа ќе бидат најдобро вложените 5 ебани евра во твојот живот.

Рацете на мојот крст, Juan Herranz

Дали е направено? Да, како што би рекол предвремениот ејакулатор што никогаш не го сретнав, тоа е тоа. Денеска немам желба да продолжам да ве доближувам до најдобрите книги во историјата, можеби утре... Добро патување.

оценете го постот

Оставете коментар

Оваа страница користи Akismet за намалување на спам. Дознајте како се обработуваат податоците од вашиот коментар.

грешка: Без копирање