3 најдобри книги за Норман Мејлер

Може мирно да се зборува за еврејска литература низ целиот свет, бидејќи имаше и има многу големи раскажувачи со еврејски корени што поврзуваат големи и различни автори, како што се Асимов, Пол Аустер, Филип Рот (меѓу многу други) и а Норман поштар донесено овде денес како само признавање на интензивна, разновидна и обемна библиографија.

La Страста на Мејлер за биографски го направи литературен глас на трансцендентални ликови од XNUMX век. Од оние што можеа да ја извлечат таа епска точка кон хагиографска, но и трансформативна во најмрачното минато или околностите на дежурниот протагонист, понекогаш преку многу контроверзни прегледи.

Но, можеби е она што е потребно за да ангажирате романсиер да дејствува како биограф. Пенкалото на најкреативниот наратор завршува со преземање на тој измислен живот, за добро или за лошо.

Надвор од неговата биографска страна, Мејлер напиша и одлични романи направени класици на дваесеттиот век. Ајде да одиме со тоа ...

Топ 3 препорачани романи на Норман Мејлер

Голите и мртвите

Дечко како Мејлер, кој никогаш не сакаше да се приклучи на војската, ја обновува горчината на своето време во задниот дел по Втората светска војна. С was беше победено и неговата мисија беше да ја окупира јапонската територија додека не се увери дека поразот е завршен.

Од неговите искуства проектирани експоненцијално кон голотијата на најлошите мизерии на војната, Мејлер н takes носи на неговиот остров Анопопеј, каде наредникот Крофт и војниците Херн, Риџс, Ред и Галагер ги следат наредбите на генералот Камингс, одлучен да ги следи наредбите на претпоставените да го удираат. островот дури и по цена на преминување на мински полиња и соочување со опасности на островче што можеби нема многу врска со јадрото каде да се реши конечната победа. Секој лик натоварен со духовна веродостојност помеѓу светлата и сенките на човечката состојба се соочува со суровото постоење на тие денови помеѓу невозможните рамнотежи помеѓу моралот, основните поттикнувања за преживување, непријателството и надежта.

Кликнете книга

Борбата

Не, не е роман. Или не беше на почетокот, кога Мејлер отпатува во поранешната земја позната како Заир за да се надоврзе на боксерскиот натпревар помеѓу Форман и Мухамед Али.

Но, со текот на времето, хроника на оваа амбегадура станува авантуристичка приказна без паралела. И така се чита денес, со тој вкус на брилијантните моменти од минатото од спортот, човечкото, па дури и социополитичкото. И нема да ви кажам ништо ако лицето задолжено за составување на таа хроника е страстен Мејлер, убеден во својата улога како суштински хроничар на животи и настани, натопен во релевантноста на настан за одредување на најсилниот човек во светот на дванаесетте жици како борба што ја надминува реалноста, фикцијата, па дури и животот.

Конечниот чин беше на 30 октомври 1974 година. Тој беше познат како „борба во џунглата“ и натпреварот се одржа во корист на Али од КО во осмата рунда. Мејлер беше таму пред, за време и потоа, приближувајќи се кон боксерите и контекстуализирајќи с everything со неговиот интерес за подобрување на реалноста со целосен вкус на литература.

Кликнете книга

Тешките момци не танцуваат

Писателот пред огледалото. Презентирање на вообичаената рамнотежа помеѓу создавањето и уништувањето како столбови што се тријат едни со други во нивната природна коегзистенција.

Тим Меден е писател кој се справува со искрата од пеколот што го лансира во најсветлата креативност. Изгубен во раните денови на брачно напуштање, Меден се наоѓа себеси како се буди со грозоморната сцена на крв и смрт. Нема потполно вистински спомени во најдолгите ноќи предадени на страста и ексцесите. Маден се сомнева дека можеби бил г -дин Хајд непосредно пред да подлегне на сонот.

Стравот го опфаќа, но сомнежите го наведуваат да се обиде да го реконструира она што се случи претходната ноќ. Само чекорите назад го водат до сочни простори полни со ликови кои се безнадежно осудени на темнина, потребни им се само дрога и секс за да продолжат да го закопаат своето постоење. Чувствувајќи ги класичните извори на бегство од моралот, авторот, поточно неговиот протагонист Маден, ни ја дава таа турнеја на дивата страна на животот.

Кликнете книга

Оставете коментар

Оваа страница користи Akismet за намалување на спам. Дознајте како се обработуваат податоците од вашиот коментар.