Prometeu, nga Luis García Montero

Jezu Krishti kapërceu tundimet më të parezistueshme të djallit për të shpëtuar njerëzimin. Prometeu bëri të njëjtën gjë, duke marrë edhe dënimin që do të vinte më vonë. Abnegimi bëri mit dhe legjendë. Shpresa që mund ta gjejmë vërtet në një moment me atë formë heroizmi të mësuar shumë herë dhe se di të përçojë mesazhin përfundimtar se bashkimi është forcë për të mirën e të gjithëve. Në situatën aktuale, besimi në shërimin e miteve ose shpëtimin e feve duket se prodhon efektin e kundërt. Qenia njerëzore merr përsipër dënimin e individualizmit të tij më kokëfortë ndaj humbjes. Por sigurisht, pa shpresë nuk ka mbetur asgjë...

Ne jetojmë në kohë, siç pohon Luis García Montero në këtë libër, në të cilat ndërgjegjësimi i së tashmes na kthen në historinë e së shkuarës për të na forcuar në dëshirën për rezistencë. Dhe kjo është arsyeja që e ka shtyrë autorin, gjatë viteve të fundit, të reflektojë përmes esesë, poezisë dhe teatrit mbi rëndësinë politike dhe shoqërore të mitit të Prometeut, atij titani që guxoi të përballej me perënditë dhe ai vodhi zjarrin e tyre. për t'ua dhënë të vdekshmëve dhe për t'u dhënë atyre lirinë me të.

Kjo vepër bashkon tekstet e García Montero-s me në qendër figurën rebele të Prometeut. Pjesa qendrore, e sjellë në skenë nga José Carlos Plaza në vitin 2019 në Festivalin e Teatrit Klasik Mérida, propozon një dialog ndërmjet brezave midis dy prometeanëve: të riut, i cili dyshon në mençurinë e rebelimit të tij duke pasur parasysh dënimin që solli me vete, dhe plak, i cili nga përvoja e tij i tregon atij triumfin që vjen duke kërkuar gjithmonë të mirën e përbashkët.

Shkurt, Prometeu është një këngë shpresëdhënëse për njerëzimin, një reflektim i kthjellët mbi fuqinë e solidaritetit, drejtësisë dhe lirisë. Këtu, miti, i transformuar në dritën e kësaj ekzistence konvulsive dhe të hiperlidhur në të cilën jemi zhytur, vazhdon të na inkurajojë sot të ulemi së bashku rreth zjarrit për t'i treguar njëri-tjetrit të kaluarën tonë dhe për të diskutuar të ardhmen që meritojmë.

Tani mund ta blini librin “Prometheus” nga Luis García Montero, këtu:

Lini një koment

Kjo faqe përdor Akismet për të reduktuar spamin. Mësoni se si përpunohen të dhënat tuaja të komenteve.

error: Nuk ka kopjim