Askush nuk e di, nga Tony Gratacós

Askush nuk e njeh romanin

Faktet më të vërtetuara në imagjinatën popullore varen nga filli i kronikave zyrtare. Historia formon mjetet e jetesës dhe legjendat kombëtare; të gjitha të ngjitura nën ombrellën e ndjenjës patriotike të ditës. E megjithatë të gjithë mund të kuptojmë se do të ketë gjëra pak a shumë të vërteta. Sepse eposi është gjithmonë...

Vazhdoni leximin

3 Romanet më të mira historike të Ken Follett

Në atë kohë unë shkrova hyrjen time për librat më të mirë nga Ken Follett. Dhe e vërteta është se, me shijen time për të shkuar kundër rrymës, përfundova duke vendosur tre komplote madhështore që devijuan pikëpamjen e përgjithshme të veprave më të njohura të shkrimtarit të madh uellsian në kohët e fundit. Por me…

Vazhdoni leximin

3 librat më të mirë të Ildefonso Falcones

shkrimtar-ildefonso-falcones

Maksimet dhe fjalitë popullore duhet të merren gjithmonë si diçka treguese, në çfarëdo aspekti që ato zbatohen. E them këtë sepse ajo që është më e vështirë të mbahet sesa të mbërrijë do t'i shërbente rastit të Ildefonso Falcones. Ai mbërriti, arriti majën dhe, pavarësisht vështirësisë për të mbajtur vëmendjen ...

Vazhdoni leximin

5 librat më të mirë nga Matilde Asensi

Libra Matilde Asensi

Autorja më e shitur par excellence në Spanjë është Matilde Asensi. Zëra të rinj dhe të fuqishëm si ai i Dolores Redondo Ata po i afrohen kësaj hapësire nderi të autorit Alicante, por kanë ende shumë për të bërë. Në karrierën e tij të gjatë, tregtia e tij dhe numri i lexuesve të tij ...

Vazhdoni leximin

3 librat më të mirë të Robert Graves

Librat e Robert Graves

Si rezultat i leximit të librit Gjashtëmbëdhjetë pemët e Somme, nga Larss Mytting, unë evokova pjesëmarrjen e të madhit Robert Graves në betejën që u zhvillua në atë rajon francez të Somme, ku vdiqën më shumë se një milion ushtarë dhe në e cila zotëron…

Vazhdoni leximin

3 librat më të mirë të Javier Negrete

Librat e Javier Negrete

Shkrimi me njohuri për faktet në lidhje me aspektet që shkaktojnë gjithmonë admirim tek lexuesit, siç është zhanri i trillimit historik, tashmë jep një pikë autoriteti dhe aftësie paguese për subjektin e tregimit. Dhe është se Javier Negrete, i diplomuar në Filologji Klasike, përfiton nga ...

Vazhdoni leximin

3 librat më të mirë nga Bernard Cornwell

Librat e Bernard Cornwell

Jetim i të dy prindërve që në moshë shumë të re, Bernard Cornwell mund të thuhet se është prototipi i një shkrimtari të bërë vetë. Edhe pse është një konsideratë më praktike sesa romantike. E vërteta është se ai u bë shkrimtar nga nevoja sapo u transferua në Shtetet e Bashkuara, duke i besuar fatin e tij ...

Vazhdoni leximin

3 librat më të mirë të Hilary Mantel

shkrimtar-hilary-mbulesë tavoline

Pas fillimeve të ngutshme letrare midis zhanreve të ndryshëm si trillimi historik dhe zhanrit aktual romantik (ai lloj tregimi rozë), Hilary Mantel është tashmë një autor i konsoliduar i historisë. Nën ombrellën e këtij zhanri, ai ka qenë në gjendje të fitojë dy çmime në dy raste ...

Vazhdoni leximin

3 librat më të mirë të Santiago Posteguillo

Libra nga Santiago Posteguillo

Ndoshta shkrimtari më origjinal spanjoll i romaneve historikë është Santiago Posteguillo. Në librat e tij gjejmë rrëfim të pastër historik, por gjithashtu mund të shijojmë një propozim që shkon përtej fakteve historike për të gërmuar në historinë e mendimit, artit ose letërsisë. Origjinaliteti…

Vazhdoni leximin

3 librat më të mirë nga José Luis Corral

Libra nga Jose Luis Corral

Kur një historian vendos të shkruajë një roman historik, argumentet shkojnë deri në pafundësi. Ky është rasti i José Luis Corral, një autor Aragonese i cili i përkushtohet shumë zhanrit të trillimeve historike, duke e alternuar atë me botime të një natyre thjesht informative si një studiues i mirë në zonën e tij. Mjedisi…

Vazhdoni leximin

3 librat më të mirë nga Umberto Eco

Umberto Eco libra

Vetëm një semiolog këmbëngulës mund të shkruajë dy romane si Lavjerrësi i Fukosë ose Ishulli i Ditës së Parë dhe të mos humbasë në përpjekje. Umberto Eco dinte aq shumë për komunikimin dhe simbolet në historinë e njerëzimit, saqë përfundoi duke derdhur mençuri kudo në këto dy ...

Vazhdoni leximin

Prindër të largët, nga Marina Jarre

Novela Prindërit e Largët

Kishte një kohë kur Evropa ishte një botë e pakëndshme për të lindur, ku fëmijët erdhën në botë mes nostalgjisë, çrrënjosjes, tjetërsimit dhe madje frikës nga prindërit e tyre. Sot çështja është zhvendosur në pjesë të tjera të planetit. Pyetja është që të kemi këtë pikëpamje ...

Vazhdoni leximin

error: Nuk ka kopjim