Parajsa e Tretë, nga Cristian Alarcón

Parajsa e Tretë, nga Cristian Alarcón

Jeta jo vetëm që kalon si korniza pak para velit të dritës së fundit tronditëse (nëse diçka e tillë ndodh vërtet, përtej spekulimeve të famshme për momentin e vdekjes). Në fakt, filmi ynë na sulmon në momentet më të papritura. Mund të ndodhë pas timonit për të na tërhequr…

Vazhdoni leximin

Në Lake Success, nga Gary Shteyngart

Romani Në suksesin e liqenit

Mund të jetë që Ignatius Reilly ishte një mishërim ad hoc i Don Kishotit. Të paktën në nocionin e tij për të çmendurin e mbërthyer në skenën e luftës kundër mullinjve të erës të bërë gjigante nga imagjinata e tejmbushur. Dhe pa dyshim Barry Cohen, protagonisti i kësaj historie të Gary Shteyngart, ka shumë…

Vazhdoni leximin

Drita e Verës dhe Pas Natës, nga Jón Kalman Stefánsson

Drita e verës dhe më pas nata

I ftohti është i aftë të ngrijë kohën në një vend si Islanda, tashmë i formuar nga natyra e tij si një ishull i pezulluar në Atlantikun e Veriut, në distancë të barabartë midis Evropës dhe Amerikës. Çfarë ka qenë një aksident i veçantë gjeografik për të rrëfyer të zakonshmen me përjashtime për pjesën tjetër...

Vazhdoni leximin

Libri i të gjitha dashurive, nga Agustín Fernández Mallo

Libri i të gjitha dashurive

Letërsia ka një shans për të na shpëtuar. Nuk është më fjala për të menduar për bibliotekat ku fëmijët e fëmijëve tanë mund të konsultohen me mendimin, shkencën dhe njohuritë e depozituara në libra si një patentë e një involucioni të pashmangshëm. Ne e dimë se asgjë nuk do të mbetet më shpejt se më vonë. Kjo është arsyeja pse...

Vazhdoni leximin

Vallja dhe zjarri, nga Daniel Saldaña

Vallja dhe zjarri

Ribashkimet mund të jenë po aq të hidhura sa shanset e dyta në dashuri. Miqtë e vjetër përpiqen të rifitojnë një hapësirë ​​që nuk ekziston më për të bërë gjëra që nuk i përkasin më. Jo për asgjë në veçanti, vetëm sepse thellë në vetvete nuk kënaqin, por thjesht kërkojnë ...

Vazhdoni leximin

Një histori qesharake, nga Luis Landero

Një histori qesharake, nga Landero

Historia e çdo historie dashurie me shkronja të mëdha, qoftë aktuale apo e largët, mund të mos ndryshojë aq shumë në aspektin e saj romantik. Sepse një roman romantik i transcendentit, siç them nuk ka të bëjë me zhanrin rozë, na tregon për ndjenja të pamundura për t'u kulmuar për shkak të gjendjes sociale, sepse ...

Vazhdoni leximin

Mos e hiq kurorën nga ti, nga Yannick Haenel

Romani "Se ata nuk ju heqin kurorën"

Ne admirojmë momentin brilant në të cilin një njeri ngrihet nga hiri i tij për të nisur veten në fluturimin e imagjinatës së tij të tejmbushur. Bindja ndaj atij takimi me kuptimin e jetës ka justifikimin e eposit. Aq më tepër kur bagazhet e disfatave grumbullohen në një si ...

Vazhdoni leximin

Shtatë të martën, nga El Chojin

Novela Shtatë dete nga El Chojin

Çdo histori ka nevojë për dy pjesë nëse do të gjendet një lloj sinteze, për të cilën bëhet fjalë në çdo kuadër që del në territorin e mimikës emocionale. Nuk bëhet fjalë për nxjerrjen në pah të këtij lloji të rrëfimeve të dyfishta para vetes së parë. Sepse edhe ...

Vazhdoni leximin

Zemra e Trianës, nga Pajtim Statovci

Novela Zemra e Trianës

Gjëja për lagjen popullore dhe madje lirike Triana nuk po shkon. Edhe pse titulli tregon diçka të ngjashme. Në fakt, Pajtim Statovci i vjetër mund të mos e konsiderojë një rastësi të tillë. Zemra e Trianës tregon për diçka shumë të ndryshme, për një organ të ndryshueshëm, për një qenie që, ...

Vazhdoni leximin

Fushat e ujkut, nga Javier Marías

romani Dominionet e Ujkut

Alwaysshtë gjithmonë një kohë e mirë për të rimarrë debutimin e një prej shkrimtarëve më të mirë spanjollë, Javier Marías. Sepse kështu zbulohet narratori i ri që fillon të fillojë me gjithë universitetin krijues përpara. Një rilexim i privilegjuar që na tregon për zërin e vetë narratorit. Dhe gjithashtu sepse ...

Vazhdoni leximin

error: Nuk ka kopjim