10 shkrimtarët më të mirë spanjollë

Shkrimtarët më të mirë spanjollë

Ne fillojmë në këtë blog me një përzgjedhje të shkrimtarëve më të mirë amerikanë dhe kalojmë sërish karrocën për t'u fokusuar tani te autorët më të mirë spanjollë. Si gjithmonë i bëj thirrje dashamirësisë së të respektuarve që të supozojnë se gjithçka është subjektive. Ajo që për ne është një përzgjedhje thelbësore e shkrimtarëve…

Vazhdoni leximin

3 librat më të mirë të Maria Frisa

Libra nga María Frisa

Viti 2018 shënoi një pikë kthese në një evolucion narrativ të María Frisa që befason për shkathtësinë e saj. Ishte në atë vit kur rrëfimi i tij mbizotërues për të miturit (jo i përjashtuar nga disa polemika të tjera me prindërit e lexuesve u ngrit si fenerë të më të rreptëve, të hollë dhe…

Vazhdoni leximin

3 librat më të mirë të Damon Galgut

Libra nga Damon Galgut

Komponenti sociologjik i rrëfimit të bërë në Galgut hap dyert për veçoritë e një Afrike të Jugut të vendosur në të gjitha llojet e paqartësive midis grupeve etnike dhe territoreve. Por përtej peizazhit të tij të vendosur në vendin e madh të Afrikës Jugore, oborri i tij intim i kombinuar me një…

Vazhdoni leximin

3 librat më të mirë nga Chris Kraus

Libra nga Chris Kraus

Një rrëfim sa i hollë aq edhe i çrregullt. Një krijimtari e dhënë vetëm për misionin për të pasur diçka për të treguar në versionin e saj më të pastër. Ka fabrika të trillimeve të krijuara nga shkrimtarë dhe tregimtarë si Chris Kraus, të cilët ia dorëzojnë kadencën e tyre të botimeve vetëm nevojës për të treguar diçka. Një…

Vazhdoni leximin

Librat më të mirë të Olivie Blake

Librat e Olivie Blake

Letërsia po kërkon gjithnjë e më shumë kanale të reja për të arritur lexuesit e etur për formate online. Kinemaja nuk është më ajo që ishte nga platformat e transmetimit dhe letërsia endet në kërkim të mediave të reja që variojnë nga librat audio e deri te dërgesat në rrjete të ndryshme sociale...

Vazhdoni leximin

3 librat më të mirë nga Pierre Lemaitre

Librat e Pierre Lemaitre

Një shembull i ri i një shkrimtari me thirrje të vonshme, dhe një eksponent i ri i maceracionit të ngadaltë për letërsinë cilësore. Ka autorë si Pierre Lemaitre të cilëve letërsia i ka shoqëruar gjithmonë, ndoshta pa e ditur. Dhe kur letërsia shpërthen, kur nevoja për të shkruar bëhet e domosdoshme ...

Vazhdoni leximin

3 librat më të mirë nga José Luis Perales

Libra nga José Luis Perales

Krijimtaria e José Luis Perales duket se nuk ka kufi. Nëse si kompozitor ai ka furnizuar këngë të shkëlqyera për të gjitha llojet e këngëtarëve në spanjisht, përveç interpretimeve të tij, kërcimi i tij në letërsi e bën atë fakt. Një djalë i aftë për të përballuar çdo detyrë që kërkon…

Vazhdoni leximin

3 librat më të mirë nga George Saunders

Libra nga George Saunders

Në një kohë të kufizimeve të personazheve për të gjitha llojet e redaksive, falë rrjeteve sociale, historia tregon për një mundësi letrare të përmasave të para. Dhe një nga shkrimtarët më interesantë të tregimeve të shkurtra në skenën e Yankee është George Saunders. E shkurtër në përmbajtje por edhe në publikime,…

Vazhdoni leximin

3 librat më të mirë të Andrea Bajanit

Libra nga Andrea Bajani

Distancat e brezave nuk janë pengesë për vendosjen e llojeve të tjera të paraleleve si ato të krijuara mes Erri de Luca dhe Andrea Bajanit. Sepse atëherë ekziston veçoria e çdo vendi apo rajoni. Një gropë pa fund ku këta dy autorë gjejnë terren për komplotet e tyre që…

Vazhdoni leximin

3 librat më të mirë nga Marta Robles

Libra nga Marta Robles

Duke u justifikuar për një dualitet të lehtë, dikotomi apo si të doni ta quani, më duhet të them se jo rrallë herë Teresa Viejo-n e ngatërroja me Marta Robles. Daljet e tij në televizion u shumëfishuan gjatë një sezoni të mirë dhe njëri ishte konfuz. Dhe duke qenë se të dy duhet të jenë rreth të njëjtës moshë, çështja është…

Vazhdoni leximin

3 Librat më të mirë të PG Wodehouse

Libra nga P. G. Wodehouse

Ndoshta për t'u shkëputur nga mbyllja aktuale, në letërsinë angleze gjejmë rrëfyes të mëdhenj të letërsisë humoristike që përshkon shumë zhanre me një shije për vizatimin, parodikën dhe madje edhe satirin. Me dallimet e dukshme tematike dhe stilistike, Wodehouse nuk shkon në…

Vazhdoni leximin

3 librat më të mirë të Asa Larsson

Librat Asa Larsson

Ajo që ka të bëjë me krijimin e një shkolle të mirë është se në fund ka studentë të favorshëm. Në guroren e pashtershme nordike të zhanrit të zi, Asa Larsson është një nga ato premtime të një dekade më parë që mbetet i vendosur ndër shitësit më të mirë të këtij zhanri me një përcaktim kaq të theksuar të origjinës. Ajo…

Vazhdoni leximin

error: Nuk ka kopjim