Romanet më të mira dhe më shqetësuese të misterit

El zhanër misterioz është më e brendshme për letërsinë që mund të imagjinojmë. Meqenëse romani është një roman, enigmatiku si bazë komploti zgjatet pothuajse në çdo tregim. Aq më tepër duke pasur parasysh se një nga romanet më të shquar të hershëm është përralla brilante në çelësin e aventurave misterioze të një kalorësi me forca të blinduara të ndyra, të njëfarë Cervantes.

Ne lexojmë për të gjetur fundin e një komploti, për të gjetur në fund një përgjigje të përmbushur për nyjën përmes së cilës historia përparon. Një gjë tjetër është se përfundimet e hapura ftojnë çdo lexues të propozojë përfundimin e tyre më të mirë; ose të paktën të meditosh për gjithçka që ishte dhe që deri diku nuk duket e zhvilluar në epilogun që zhbën gjithë misterin.

Duke bërë një pikë, gjej rastin t'ju tregoj për përpjekjet e mia në zhanër, përmes dy romaneve që përbëjnë një duologji për një mister shumë të veçantë. Ju mund t'i hidhni një sy këtu. Dhe nëse kjo, ju mund të filloni me «El sueño del santo»Për 2 euro në ebook:

Por natyrisht, aktualisht diversiteti është aq shumë në roman sa është e nevojshme të porositni, kufizoni, etiketoni dhe rimendoni. Dhe kështu misteri është ai zhanër në të cilin sinkdokë organizative është bërë për të vendosur pjesën (misterin e kërkuar nga personazhet) nga e tëra (një zhanër i quajtur paralelisht me komplotin).

As gjëja nuk është e keqe. Siç do të thoshte më fatkeqi në një orgji: urdhër!

Edhe pse e vërteta është se pothuajse çdo zhanër i përqendruar në bestseller-at mbështetet në burimin dhe tensionin e misterit të bërë pezull, të konvertuar në një dilemë të çdo lloji ose të paraqitur si një horizont i përhapur që mbështet një lexim deri në fund.

Të gjithë e dimë Dan Brown ose JK RowlingMe Secila prej tyre përfaqëson autorin kuintesencial të misterit në versionin e tij të rritur ose të ri. Në to, dhe në të tjera si ato, është aty ku misteri si zhanër tashmë është i lidhur plotësisht me enigmën që duhet zgjidhur. Por siç them, shumë zhanre të tjera të tilla si e zeza, policia apo edhe romantike gjithashtu kërkojnë atë mister që ngre tensionin narrativ.

Pas së cilës, ne do të shohim se çfarë po gatuhet në secilin vend në lidhje me kornizat magnetike të afta për t'ju mbajtur zgjuar. Zgjedhje nga shkrimtarët më të mirë të misterit në mënyrë që të dini se ku të lëvizni.

Romanet më të mira misterioze spanjolle

Duke pasur një zgjedhje kaq të mirë në Spanjë, guxoj të filloj rishikimin tim këtu për t'u zgjeruar në vende të tjera ku ky zhanër misteri ka gjithashtu ato rrënjë që përfundon duke u bërë një gurore shkrimtarësh dhe një venë lexuesish.

Të gjithë autorët e përmendur këtu i janë kushtuar plotësisht misterit, qoftë nga aspekti i tij më i pastër midis deduktivit dhe enigmatikës gjithmonë të pranishëm, ose të paktën si një fije e përbashkët e një pjese të madhe të karrierës së tyre letrare.

Veteranët nga të zgjedhurit e mi marrin pjesë në atë gjeneratë autorësh në mbarë botën, të cilët, duke hyrë në shekullin e 21-të, dinë të tërheqin një grup lexuesish të etur për qasje mes ezoterikes, historike dhe transcendentales në dukje. Imagjinatë për intelektet e të rriturve që disi dëshirojnë të jenë përsëri fëmijë.


Romanet më të mira misterioze angleze

Duke folur për emërtimin misterioz të origjinës Britannia janë fjalë kryesore. Sepse në atë të arkanës letrare për t'u zbuluar, mësuesit më të njohur dhe të admiruar në të gjithë botën kanë një theks anglo-sakson.

Ka nga ata që e lidhin atë me veçoritë gjeografike, me mjegullën e famshme që fluturon mbi Londër, e ngarkuar me paraqitjen e realitetit me mjegullën e tij joreale. Ose ndoshta është për shkak të idiosinkrazisë më hermetike të këtyre ishujve veriorë të veçantë. Çështja është se mimika me zhanret më intriguese u duket atyre e lindur.

Sidomos në Londër si kryeqyteti thelbësor i zhanrit, misteret u lidhën praktikisht me policinë falë autorëve të pavdekshëm, si p.sh. Conan doyle o Agatha Christie.

Por nga skaji në skaj i Ishujve Britanikë, pendët e misterit na sulmojnë me një mori propozimesh mes aventurave dhe madje në kufi me zhanrin noir. Por gjithmonë me horizontin e qartë të atij fundi shpërthyes që kapërcen nevojën tonë për të zbuluar enigmën e madhe që lëviz gjithçka.

Romanet më të mira misterioze amerikane

Në Shtetet e Bashkuara ekziston një emër kryesor që u kthye në mister për të gërmuar në intrigat e tij më ekzistenciale, të tronditura gjithmonë nga fantazmat, frika dhe iluzionet. Dua të them, natyrisht, Edgar Allan Poe.

Me ndjesinë e tmerrshme të një terrori shumë të afërt, tregimet e ndryshme të Poes shërbyen për të pasur në një imagjinatë të madhe që do të jepte fryt në shumë interpretime dhe rryma të reja në vendin e tij.

Sepse ashtu si Lovecraft, i krahasueshëm me Poen në errësirën e propozimeve të tij, ai u hodh më shumë drejt botëve të reja, Poe qëndroi i vendosur në këmbët e rrugës, me personazhe dhe vende të njohura, nga të cilat për të transmetuar atë ftohje të enigmave të para më të errëta.

Sot, amerikanët janë ata që fokusohen më së miri në një zhanër nga i cili mund të na ofrojnë bestsellerë me ritme fabrike, me përfundime të papërlyera dhe komplote që janë joshëse në ritmin dhe komplotin e tyre. Nga Dan Brown tek Donna Leon dhe shumë të tjerë. Bestselleri aktual i misterit është kryesisht Yankee.

Romanet më të mira misterioze franceze

Franca kultivon letërsi për të gjitha shijet dhe zhanret. Por në rastin e misterit si zhanër, referencat janë më shumë të shekullit të kaluar. Më shumë se çdo gjë sepse noiri francez tenton më shumë atë trashëgimi të neopolarit të zgjuar pikërisht në vendin galik dhe ku trillimet kriminale janë më shumë se sa, kronika të zeza sesa mistere të mëdha, hyrje të egra në botën e nëntokës më shumë sesa vdekje enigmatike me ndonjë kuptim transcendent…

Edhe kështu, ju gjithmonë mund të shpëtoni autorët aktualë nga çdo vend që përdorin misterin si mjetin më të fuqishëm për të ngritur tensionin.

Romanet më të mira misterioze gjermane

Misteri dhe gjermanishtja duket antonime. Sepse në imagjinatën gjermane, ose të paktën në mënyrën se si ne të tjerët shikojmë teutonët, nuk ka vend për të fshehurit apo të fshehurit. Gjithçka duhet të jetë e qartë për një profesionist gjerman ...

Por më pas vijnë djem si Ende ose Süskind, kompozitorë të disa prej romaneve më të bukur misteriozë dhe ne nuk kemi zgjidhje tjetër veçse ta mbështjellim atë duke supozuar se krijimtaria shkon gjithmonë në drejtime të tjera, pa iu nënshtruar ideve të paramenduara.

Përveç atyre që u përmendën tashmë, shumë autorë të tjerë gjermanë dallohen për romanet e tyre të ngarkuara me mistere, enigma nga këtu dhe atje që frikësojnë me zhanrin noir ose që zhyten në aventura apo edhe romanca. Siç duhet, përzieni për të shijuar më të mirën nga gjithçka.

Romanet më të mira misterioze italiane

Në anën tjetër të Mesdheut, pasqyra jonë na shikon dhe përfundon duke përsëritur imazhe të ngjashme krijuese. Nuk bëhet fjalë për disa që kopjojnë të tjerët, por për inercitë e komunikimit më të afërt.

Nga vendi i çizmës, krijuesit më të spikatur të mistereve të mëdha është a Umberto Echo gjeniu autentik botëror në zgjimin e të gjitha llojeve të shqetësimeve transhendente.

Dhe pastaj gjejmë raste në të cilat misteri bëhet një meta-mister sepse tejkalon veprën dhe arrin autorësinë. Rasti i Elena Ferrante (siç ndodhi në Spanjë kohët e fundit me Karmen Mola), është tashmë një fenomen ndërkombëtar. Sepse cilësia e autores, fillimisht anonime, është brutale dhe jo vetëm që tregon misterin e brendshëm të komploteve të saj.

Më vonë, si gjithmonë, një bollëk interesant shkrimtarësh na shoqërojnë për ta bërë zhanrin e misterit kombëtar një hapësirë ​​të mirë, ku secili imagjinar kthehet në ekzorcizim, fantazim ose përplasje për kalimin tonë enigmatik nëpër këtë botë.

4.9 / 5 - (48 vota)

2 komente për “Romanet më të mira dhe më shqetësuese të misterit”

Lini një koment

Kjo faqe përdor Akismet për të reduktuar spamin. Mësoni se si përpunohen të dhënat tuaja të komenteve.