Helgoland nga Carlo Rovelli

Heligoland. Libri i Carlo Rovellit për Werner Heisenberg

Sfida e shkencës nuk është vetëm të zbulojë ose të propozojë zgjidhje për gjithçka. Çështja ka të bëjë edhe me ofrimin e njohurive për botën. Zbulimi është sa i nevojshëm aq edhe i ndërlikuar kur argumentet futen në thellësi të çdo disipline. Por siç tha njeriu i mençur, ne jemi njerëz dhe asgjë nga…

Vazhdoni leximin

Vdekja e treguar nga një sapiens për një Neandertal

Jo gjithçka do të ishte ajo dolli e verbër për jetën. Sepse në maksimën që rregullon gjithçka, atë premisë që tregon ekzistencën e gjërave vetëm bazuar në vlerën e tyre të kundërt, jeta dhe vdekja përbëjnë kuadrin thelbësor midis ekstremeve të të cilit lëvizim. Dhe arsyeja...

Vazhdoni leximin

The Runaway Kind nga Anthony Brandt

Ne thellojmë sekretin e madh të evolucionit njerëzor, mrekullinë që ishte fakti diferencial. Ne nuk flasim aq shumë për inteligjencën, por për kreativitetin. Me inteligjencë, një proto-njeri mund të kuptonte se çfarë ishte zjarri nga pasojat e afrimit me të. Falë krijimtarisë...

Vazhdoni leximin

Nga brenda, nga Martin Amis

Letërsia si mënyrë jetese shpërthen nganjëherë me një vepër që qëndron në pragun e rrëfimit, kronikes dhe biografisë. Dhe kjo përfundon të jetë ushtrimi më i sinqertë i shkrimtarit që përzien frymëzimet, evokimet, kujtimet, përvojat... Vetëm ajo që na ofron Martín Amis në ...

Vazhdoni leximin

Nën vështrimin e dragoit të zgjuar, nga Mavi Doñate

Të qenit reporter vërteton të gjitha pikat për ta konsideruar veten dikë që ka udhëtuar. Sepse për të treguar atë që ndodh kudo në botë, duhet të kesh atë njohuri themelore për të përcjellë me besueshmëri atë që po ndodh. Rezultati mund të jetë, si në këtë rast, një ...

Vazhdoni leximin

Sacramento, nga Antonio Soler

Që polet tërhiqen është një diktim i fizikës. Nga atje nëna e të gjitha kontradiktave tona. Pozicionet ekstreme te njeriu përfundojnë duke u bashkuar me atë ndjesi të pandalshme të magnetizmit ose inercisë. E mira dhe e keqja ekspozojnë katalogët e tyre të parimeve dhe tundimeve dhe gjithçka ...

Vazhdoni leximin

Inventari i disa gjërave të humbura, Judith Schalansky

Nuk ka më shumë parajsa se të humburit, siç do të thoshte John Milton. As gjëra më të vlefshme se ato që nuk i keni më dhe as nuk mund t'i vëzhgoni. Çuditë e vërteta të botës atëherë janë më shumë ato që ne përfundojmë duke i humbur ose shkatërruar sesa ato që sot do të shpikeshin si të tilla, duke shtuar ...

Vazhdoni leximin

Arti i Luftës ndërmjet kompanive, nga David Brown

Sun Tzu shkroi librin e tij "Arti i Luftës" në shekullin e XNUMX-të para Krishtit. Shumë beteja më vonë, dhe nga shekulli i XNUMX-të e deri më sot, konfliktet e reja ku të aplikohen artet e mira apo të këqija janë të diskutueshme mes shumëkombësheve apo korporatave shtetërore. Më pas kalojmë në artin e...

Vazhdoni leximin

Feneri i Madh, nga Maria Konnikova

Shkrimtare para se të ishte një lojtare pokeri, María Konnikova erdhi në lojën e lojërave me letra nga shtysa e çdo narratori që dëshiron t'i afrohet një skenari të ri narrativ për të thithur kontekstin. Ne i shtojmë çështjes doktoraturën e tij në psikologji dhe gjejmë një version të sofistikuar të Pelayo ...

Vazhdoni leximin

error: Nuk ka kopjim