Çështja Alaska Sanders nga Joel Dicker

Në serialin Harry Quebert, i mbyllur me këtë rast të Alaska Sanders, ka një ekuilibër djallëzor, një dilemë (e kuptoj veçanërisht për vetë autorin). Sepse në të tre librat komplotet e rasteve që do të hetohen bashkëjetojnë paralelisht me atë vizion të shkrimtarit, Marcus Goldman, i cili luan të qenit vetvetja. Joel diker brenda secilit roman të tij.

Dhe ndodh që, për një seri romanesh pezull: "Çështja Harry Quebert" "Libri i Baltimores" dhe "Çështja Alaska Sanders", më i shkëlqyeri përfundon të jetë ai që i përmbahet më shumë vetë intrigës rreth jeta e Marcus, që është "Libri i Baltimores". Unë mendoj se Joel Dicker e di këtë. Dicker e di se të përmbytjet e jetës së shkrimtarit të lulëzuar dhe evolucioni i tij te autori tashmë i njohur botëror e angazhojnë lexuesin në një masë më të madhe. Sepse jehona rezonon, valëzime përhapen në ujërat midis realitetit dhe trillimit, midis Markusit që na prezantohet dhe autorit të vërtetë që duket se lë shumë nga shpirti dhe të mësuarit e tij si tregimtari i jashtëzakonshëm që ai është.

Dhe sigurisht, ajo linjë më personale duhej të vazhdonte të përparonte në këtë këst të ri mbi fatalitetet e Alaska Sanders... Kështu u kthyem në një afërsi më të madhe me veprën origjinale, me atë vajzën e varfër të vrarë në rastin Harry Quebert. Dhe pastaj Harry Quebert duhej të kthehej në kauzë, gjithashtu. Që nga fillimi i komplotit tashmë mund të ndjeni se Harry plak i mirë do të shfaqet në çdo moment...

Puna është se për fansat e Joel Dicker (përfshirë veten time) është e vështirë të shijojnë atë lojë midis realitetit dhe trillimit të autorit dhe alter egos së tij në të njëjtën masë ose më të madhe sesa kur zhvillohet drama në Baltimore. Sepse siç e përmend edhe vetë autori, dëmshpërblimi është gjithmonë në pritje dhe është ajo që lëviz pjesën më introspektive të shkrimtarit të kthyer në hetues. Por nivelet e larta të emocioneve (të kuptuara në tensionin narrativ dhe emocioni i pastër më personal kur empatizoni me Markusin ose Joelin) nuk arrijnë në këtë rast të Alaska Sanders atë që u arrit me dorëzimin e Baltimore Goldman. Unë insistoj që edhe kështu, gjithçka që Dicker shkruan për Markusin në pasqyrën e tij është një magji e pastër, por duke ditur sa më sipër, duket se kërkohet pak më shumë intensitet.

Sa i përket komplotit që gjoja justifikon romanin, hetimin e vdekjes së Alaska Sanders, çfarë pritet nga një virtuoz, kthesa të sofistikuara që na grepin dhe na mashtrojnë. Personazhe të përshkruara në mënyrë perfekte të aftë për të justifikuar në krijimin e tyre natyror çdo reagim ndaj ndryshimeve të ndryshme të drejtimit që marrin ngjarjet.

Akuzat tipike "asgjë nuk është ajo që duket" në rastin e Dicker dhe për substancën e tij elementare Alaska Sanders. Autori na afron me psikikën e çdo personazhi për të folur për mbijetesën e përditshme që përfundon në katastrofë. Sepse përtej paraqitjeve të sipërpërmendura, të gjithë i shpëtojnë ferrit ose rrëmbehen prej tyre. Pasione të nëndheshme dhe versione të liga të fqinjit më të mirë. Gjithçka komploton në një stuhi të përsosur që përshkruan vrasjen e përsosur si një lojë maskash ku secili transformon mjerimin e tij.

Në fund, si në Baltimores, mund të kuptohet se rasti Alaska Sanders mbijeton në mënyrë të përsosur si një roman i pavarur. Dhe kjo është një tjetër nga aftësitë e theksuara të Dicker. Sepse të vendosësh veten në vendin e Marcus pa pasur sfondin e jetës së tij është si të jesh në gjendje të jesh duke shkruar Zoti, t'u afrohesh njerëzve të ndryshëm me natyralitetin e dikujt që sapo ka takuar dikë dhe po zbulon aspekte të së kaluarës së tij, pa aspekte të mëdha përçarëse. zhyt veten në komplot.

Si shumë herë të tjera, nëse më duhet ta zbres Dicker-in nga qiejt narrativë të zhanrit suspens, do të tregoja aspekte që kërcasin, siç është printeri me defekt me të cilin e famshmja "Unë e di çfarë ke bërë" është shkruar.dhe që rastësisht shërben për të treguar vrasësin e supozuar. Ose fakti që Samantha (mos u shqetësoni, tashmë do ta njihni) kujton me zjarr një fjali të fundit nga Alaska që sigurisht nuk është as fú as fá për sa i përket rëndësisë për t'u mbajtur mend. Gjëra të vogla që ndoshta kanë mbetur ose mund të trajtohen në një mënyrë tjetër...

Por hajde, megjithë atë pikë pakënaqësie të lehtë për të mos arritur nivelin e Baltimores, çështja e Alaska Sanders ju ka bllokuar pa mundur ta lëshoni.

Tani mund ta blini romanin "Çështja Alaska Sanders" nga Joel Dicker këtu:

Rasti i Alaskan Sanders
vlerësoni postimin

Lini një koment

Kjo faqe përdor Akismet për të reduktuar spamin. Mësoni se si përpunohen të dhënat tuaja të komenteve.