Nga brenda, nga Martin Amis

Letërsia si mënyrë jetese shpërthen nganjëherë me një vepër që ndodhet në pragun e rrëfimit, kronikës dhe biografisë. Dhe kjo përfundon të jetë ushtrimi më i sinqertë i shkrimtarit që përzien frymëzimet, evokimet, kujtimet, përvojat... Vetëm çfarë Martin Amis na ofron në këtë libër që përmban jetën dhe argumentimin e metalit të bërë nga vëzhguesi gjithmonë transcendent që është çdo shkrimtar.

Martin Amis eksploron përvojat e jetuara, ngjall njerëz të rëndësishëm për të dhe reflekton mbi të shkruarin si artin e të treguarit dhe kuptimit të tregimeve. A po përballemi me disa kujtime të trilluara? Jeni përballur me një roman të bazuar në episode nga jeta e dikujt? Përballeni me një ese mbi fuqinë e letërsisë? Para rishikimit të një karriere letrare dhe një jete? Ky projekt ambicioz, i shkruar pa rrjetë dhe pa kufizime, është e gjitha kjo dhe disa gjëra të tjera.

Tre figura themelore për autorin si person dhe si shkrimtar parakalojnë nëpër këto faqe: mentori Sauli më poshtë në vitet e tij të fundit të jetës, miku dhe shoku i kaq shumë aventurave Christopher Hitchens u përball me vdekjen e tij të hershme dhe i vetmuari, i vrenjtur dhe brilant Philip Larkin, poezia e të cilit e ka shoqëruar gjithmonë Amisin. Shfaqen edhe shkrimtarë të tjerë, duke përfshirë At Kingsley, dhe gjithashtu motrën që vdiq shumë herët nga problemet me alkoolin, dashuritë djallëzore të rinisë dhe jetën familjare me gruan dhe vajzat, Anglinë dhe Shtetet e Bashkuara, terrorizmin, antisemitizmin dhe sidomos fjala, letërsia...

Shkruar në vazhdën –dhe si kapërcim– të Përvoja, Përpjekja e tij e mëparshme në memorializëm, nga brenda është një libër që i shpëton mbylljes së lehtë, një lloj përvoje totale letrare. A duhet për çdo dashnor të veprës së Amis dhe një libër i domosdoshëm për këdo që interesohet për mundësitë për të shfrytëzuar sa më shumë letërsinë, kujtesën dhe jetën.

Tani mund ta blini librin «Nga brenda», të Martín Amis, këtu:

KLIKO LIBR

Lini një koment

Kjo faqe përdor Akismet për të reduktuar spamin. Mësoni se si përpunohen të dhënat tuaja të komenteve.

error: Nuk ka kopjim