3 librat më të mirë nga Juan Carlos Onetti

I papërshkueshëm nga zjarri Juan Carlos Onettipranë Mario Benedetti y Eduard Galeano, përbëjnë një triumvirat letrar nga Uruguaji i tyre i zakonshëm në Olimpin e shkronjave në spanjisht. Sepse midis të treve ato mbulojnë gjithçka, çdo zhanër në prozë, vargje ose në skenë.

Megjithëse secila prej tyre ofron atë gjurmë të veçantë dhe shqetësim narrativ (përtej etiketave të kthesës që ushqehen me rastësitë më sipërfaqësore të hapësirës ose kohës për t'u përpjekur të unifikojnë ose standardizojnë), është gjithashtu e vërtetë se rrethanat e përbashkëta të shekullit XX u nënshtruan këtu dhe atje ulje -ngritjet politike dhe ekonomike të të gjitha llojeve në një botë që tregonin globalizimin dhe përsëritjen e përgjithësuar të çdo krize, ajo nganjëherë shërbeu për një harmoni tematike natyrore.

Mrekullia uruguajane që e bëri vendin e këtyre tre gjenive të qëndronte si më i begati deri në mesin e shekullit të 29 -të, filloi të vuajë nga kriza e XNUMX -tës dhe përfundoi duke u shembur me dy luftërat e mëvonshme botërore.

Diktatura ushtarake e viteve 70 gjeti tek këta tre autorë tre zëra të mëdhenj kritikë, të censuruar në shumë raste dhe të internuar si opsioni i vetëm. Shënimet jetësore të ndara që pasqyrojnë në librat e tij përshtypjet e ndryshme të dhuratave të tij të mëdha krijuese drejt kritikës dhe çrrënjosjes.

Por Onetti tregon për një përjashtim të caktuar rastësor. Sepse ai ishte shumë më pjellor edhe para grushtit të shtetit Boldaberry. Fromshtë nga viti 1939 deri në vitet 70 periudha në të cilën Onetti arriti të shkruajë veprat e tij më intensive, me atë shkëlqim ekzistencial midis alegorive magjepsëse nga qyteti i tij i shpikur, Santa María, ku personazhet mbërrijnë nga hapësira të tjera shumë të vërteta, në një lojë pasqyrash që pak autorë do të përsëritnin me mjeshtëri të ngjashme.

3 librat kryesorë të rekomanduar nga Juan Carlos Onetti

Jetë e shkurtër

Të gjithë lexuesit e Onettit supozojnë madhështinë e kryeveprës, të atij qielli të përshkuar nga tregimtari. Edhe pse nuk më pëlqen të përgjithësoj, besoj se nuk jam gabim duke synuar në atë nivel që nuk është arritur më në veprat e mëparshme ose të mëvonshme.

Juan María Brausen dhe Stein përballen me detyrën e mbylljes së një skenari filmi. Historia e porositur do të zhvillohet në Santa María. Dhe atje Juan María po gjen personazhet që duhet të vijnë në jetë për të gjetur më në fund nyjën e historisë së tyre.

Dhe pak nga pak Brausen e përfshin narrativën në jetën e tij ndërsa projekton jetën e tij në narrativë. Bipolariteti i shkrimtarit bëri një skenar kompleks dhe të plotë.

Arsyetimi i Santa Marisë për të fshehur fajin, thyerjen e zemrës dhe frikën në rrugët e saj të shpikura. Personazhe që duket se kanë çelësat që hapin dyert për realitetin e Brausen dhe një Brausen që zgjeron ëndrrat e tij dhe imagjinari u shndërrua në skenar për të jetuar në skenarë dhe jetë, si ajo ëndërra e vjetër për të parë që të tjerët të jetojnë dhe të gëzojnë lumturia e të tjerëve, parkimi i punëve tuaja në një realitet të kthyer në trillim.

Jetë e shkurtër

Kantieri detar

Kur flisni me dikë për Onettin, dhe pavarësisht sa më sipër për kryeveprën më shumë se të mundshme, shumë lexues të tjerë citojnë së pari këtë roman tjetër. Do të jetë një nga skenarët e tij më të menaxhueshëm për botën tonë gri.

Në një farë mënyre, duket e dëshpëruar të udhëtosh në një vend të trilluar si Santa María, i cili mund të shkëlqejë midis pasurisë ose lumturisë dhe të përfundojë duke zbuluar të njëjtën trishtim.

Por është se, siç komentojnë shumë autorë në raste, trishtimi është burimi më i madh i frymëzimit. Prishja dhe nostalgjia ju mbajnë në një tërbim krijues për sa kohë që nuk ju fundosin. Dhe Onetti ishte mjeshtër në atë takim të një trillimi të imituar nga ndjesitë më të trishtuara në botën tonë.

Personazhe të lëvizur nga inercia joproduktive në një botë të lodhur. Anije me jehonë prosperiteti që shpojnë ndërgjegjet e fundosura në humbje.

Kantieri detar

Lamtumirë

Pasi të jetë zbuluar Onetti, ia vlen të ndalemi te ky roman i shkurtër që ka një thënie të së vërtetës, një dëshmi të ashpër të autorit. Vetë Onetti e përshkroi këtë vepër si të preferuarën e tij, madje edhe me raste. Duhet të ketë një arsye.

Çështja është se protagonisti i historisë mund të jetë vetë Onetti, i maskuar si një ish -yll sporti i mbërritur në një qytet malor i famshëm për cilësitë e tij kurative të tuberkulozit.

Figura e tij e veçantë, prania dhe sjellja e tij e çuditshme shpejt tërhoqën vëmendjen e personit përgjegjës për postin për qytetin. Për t'i bërë gjërat më keq, shkronja të çuditshme i vijnë personazhit kryesor, të cilat, ndërsa kalojnë nëpër duart e postierit të veçantë të qytetit, po shkruajnë në imagjinatën e tyre historinë më të thellë të mundshme të një personazhi që më në fund u strehua në atë luginë të qetë.

Shkurtësia e këtij romani, ritmi i tij i qetë, megjithatë, dhe nocioni i postierit që transformon ekzistencën e gjithçkaje përreth tij përbëjnë një mozaik fatalist në lidhje me pensionimin e protagonistit dhe ngecjen e jetës në këmbët e maleve.

Lamtumirë

4 komente për "3 librat më të mirë nga Juan Carlos Onetti"

Lini një koment

Kjo faqe përdor Akismet për të reduktuar spamin. Mësoni se si përpunohen të dhënat tuaja të komenteve.

error: Nuk ka kopjim