3 librat më të mirë nga Ramón María del Valle-Inclán

Kishte një kohë në Spanjë kur bohemi ishte në thelb letërsi dhe letërsia ishte forma më e mirë e bohemisë. Sepse në ato ditë një bohem ishte në thelb ai që nuk përshtatej me realitetin, duke përfunduar duke përshkruar në letërsi atë univers të veçantë të atyre që e pëlqejnë atë duke shprehur shprehimisht zhgënjimin dhe dorëzimin ndaj atij kombinimi të çuditshëm midis hedonizmit dhe nihilizmit.

Dhe ja ku Ramón María del Valle-Inclán Ai shfaqet si një figurë emblematike me veprën e tij dramaturgjike "Luces de Bohemia", një referencë për brezin e 98 dhe për periudhën historike të jetuar në zgjimin deri në shekullin XX.

Por, pavarësisht se ishte Luces de Bohemia një përfaqësim i saktë i asaj jete boheme që Valle-Inclán ai u takua, pavarësisht se e transferoi në skenë imagjinatën dhe ideologjinë e të gjithë atyre krijuesve të zhvendosur mes konfuzionit dhe shpresës. Valle-Inclán ishte aq shumë krijues sa arriti të çlirohej nga skllavëria e një kryevepre të vetme. I deklaruar për të shkruar, ky autor mbuloi romane, poezi, ese, histori dhe madje edhe gazetari, duke arritur të mbulojë gjithçka dhe të bëhet thelbësore në shoqërinë kulturore të momentit.

Tertulliani me prestigj të njohur dhe një duelist florini më pak fat, ai ishte në gjendje të kombinonte të dy aktivitetet, duke humbur krahun pas një mosmarrëveshjeje në një grumbullim të nxehtë me Manuel Bueno Bengoechea.

Në literaturën e Valle-Inclán fryhet e njëjta dekadencë e një Spanje të copëtuar jashtë shtetit dhe e kërcënuar me rrënim brenda vendit. Larg shpresës, puna e tij errësohet pasi ky profesor i vjetër i shton pesimizmit ndjenjat e pleqërisë. Atëherë lindi Luces de Bohemia dhe grotesku i saj i famshëm në të cilin deformohet realiteti i kohëve të tij të jetuara, një metaforë e keqe që në shoqërore dhe politike është përjetësuar deri më sot, sipas mendimit tim.

3 librat më të mirë të Valle-Inclán

Dritat bohemi

Leximi i teatrit gjithashtu ka kuptimin e vet. Shikoni skenat në ndryshim nën mpirjen e papërfillshme të imagjinatës së leximit, gjithmonë shumë mbi teatrin më të mirë të Broadway.

Në rastin e kësaj vepre, çështja gjithashtu merr një nivel tjetër më të lartë: Nën prizmin e Max Estrella ne hyjmë në ditët e grumbullimeve midis ideologëve dhe ekzistencialistëve, të netëve të tjetërsimit në një Madrid dekadent.

Ndër dialogët brilantë, të tërbuar dhe kritikë zbulojmë atë solilokinë të mrekullueshme Makbethiane që përshkruan groteskun, atë fjalim që përshkruan, nga zhgënjimi, humbjen e vlerave dhe ndjenjën e disfatës atdhetare për aq sa ndikon në sferën shoqërore.

Një kryevepër plot simbole të tilla si verbëria e Max Estrella ose pasqyrat e famshme shtrembëruese në të cilat ne të gjithë përfundojmë duke parë njëri -tjetrin kur bëhet fjalë për të përballuar hidhërimin e rrethanave.

KLIKO LIBR

Flamuj tiranë

Për sa i përket romanit, kjo vepër është ajo që vlerësohet më shumë nga autori Galician. Falë udhëtimeve të tij në Amerikë, Valle-Inclán mblodhi përshtypjet shoqërore në kontrast me atë që ishte në Spanjë.

Dhe kështu ai krijoi një vend të ri imagjinar që ai e quajti Santa Fé de Tierra Firme dhe që shërbeu për të shndërruar imazhin e diktatorëve nga këtu dhe atje, me të njëjtin rezultat përfundimtar për njerëzit, kudo që ndodhen.

Gjeneral Santos Banderas, një i çmendur i vërtetë në kontrollet e vendit, drejton planet e vendit me një dorë të rëndë. Para tij, vetëm një bollëk idealistësh janë të aftë të kritikojnë skenarin e propozuar shoqëror.

Në realitet, historia hapet për ngjashmëritë midis njërës anë të Atlantikut dhe tjetrës, të bashkuar. përveç gjuhës, nga vetë traditat e një fuqie të vendosur në anulimin e njerëzve, ku ka vetëm qenie të dënuara me inferioritet moral dhe paaftësi për të qeverisur fatet e tyre.

KLIKO LIBR

Romancë ujku

Në trilogjinë e famshme "Komeditë Barbare", kjo pjesë bëhet krijimi kryesor i autorit. Pronari galik Juan Montenegro shikon prapa në ditët e tij të fundit me këmbënguljen e dikujt që përballet me vdekjen me një shpresë të paqartë për të qenë fitimtarë. Procesioni fillestar i shpirtrave tashmë mendohet si ai rrethim i veçantë në të cilin të gjithë përfundojmë duke marshuar.

Kokëfortësia e Juan Montenegro, paradoksalisht e dorëzuar në krahët e çmendurisë dhe dëshpërimit pasi kishte humbur gjithçka, përfaqëson një imazh të guximit përballë fatalit. Shenjat e vdekjes janë kryer shkëlqyeshëm në peizazhin dërrmues natyror të Galicisë.

E megjithatë personazhi gjithashtu ka një pjesë të supozimit të mëkateve të tij para fundit, si një djalë i mirë kontradiktor i aftë të strehojë gjithçka që është gjendja njerëzore. Krenaria që e ka shoqëruar që nga lindja e tij po zbutet kur mëson të dallojë ato mesazhe nga era, shiu, rrufeja.

Si përmbledhje, mund të thuhet se grupi është një ese narrative mbi jetën dhe vdekjen dhe zbulimin e zinxhirit që bashkon njërën me tjetrën.

KLIKO LIBR

7 komente për "3 librat më të mirë nga Ramón María del Valle-Inclán"

Lini një koment

Kjo faqe përdor Akismet për të reduktuar spamin. Mësoni se si përpunohen të dhënat tuaja të komenteve.