3 librat më të mirë nga José Luis Corral

Kur një historian vendos të shkruajë një roman historik, argumentet shkojnë deri në pafundësi. Theshtë rasti i Jose Luis Corral, Autori Aragonez i cili i kushtohet shumë zhanrit të trillimit historik, duke e alternuar atë me botime të një natyre të qartë informative si një studiues i mirë në zonën e tij.

Rreth 20 romane janë vlerësuar tashmë nga ky shkrimtar i specializuar në mesjetën, por i aftë të lavdërojë veten në çdo skenë tjetër të historisë universale.

Virtyti më i madh i José Luis Corral është aftësia e tij për të romanizuar historinë kur luan dhe për të përfaqësuar trillime ose intrahistori të futura në një kontekst skrupulozisht real.

Pasioni për atë që bën, shija për atë që stërvitet mund të çojë në atë art letrar në gjysmë të rrugës midis pedagogjisë dhe argëtimit, ndoshta sinteza ideale e asaj që duhet të jetë çdo roman historik që ia vlen kripa e tij.

I ashpër atëherë, por edhe i shkëputur dhe i lëshuar në komplotet e tij. Shkrimtar i aftë për ta paraqitur historinë si një përrallë emocionuese të personazheve, rrethanave, vendimeve, revolucioneve, përparimeve dhe përfshirjeve, besimeve dhe shkencës. Historia është ekuilibri i paqëndrueshëm i kalimit të qenies njerëzore nëpër këtë botë. Si të mos bëheni pasionantë kur bëhet fjalë për ngritjen e një komploti të këtij zhanri.

José Luis Corral ofron në çdo roman të ri angazhimin e historianit, atë lloj praktike të ndershme skrupuloze, të bërë të pajtueshme me gjithë këtë me një qëllim mësimdhënie që vjen më shumë në ritmin e gjallë në të cilin lind.

3 romane të rekomanduara nga José Luis Corral

Dhoma e artë

Shfaqja e shkrimtarit profesor ndodhi me këtë roman të madh në të cilin protagonisti i tij, një djalë i quajtur Juan na udhëheq në një udhëtim magjepsës nëpër Evropë në Mesjetë.

Përvojat e Juanit janë të ndërthurura me realitetin e një Evrope të mbushur me kultura të ndryshme plot pasuri, por të prirur për konflikte si e vetmja formë e marrëdhënies.

Njohuritë e autorit për simbolet e mëdha dhe më të panjohura të të dy grupeve etnike shërbejnë për të pasuruar një komplot në të cilin Juan përparon, duke arritur të shpëtojë nga fati i tij fatal si skllav.

Nga Ukraina në Stamboll, Genova ose Zaragoza, një udhëtim i mrekullueshëm për të zbuluar enigmat e së djeshmes që mbijetojnë si jehona e së sotmes.

Kliko librin

Mjeku heretik

Shkenca dhe feja. Propozimet drejt njohurive më realiste dhe besimeve të hijeve, ndëshkimit dhe dorëheqjes. Kohë të caktuara të njerëzimit përjetuan një konflikt midis parajsës, shkencës dhe ferrit, një përzierje e vështirë e aftë për të tërhequr heretikët në zjarre shpenguese.

Reforma Protestante kërcënoi të ardhmen e Krishterizmit. Ajo që besimtarët nga të dy anët donin më së paku ishte që shkenca dhe përparimet e saj të arrinin gjurmë më besnike.

Por ata që zbuluan aq shumë dritë në shkencë menduan se kishin nevojë të ekspozonin të vërtetën përfundimtare, me çdo kusht. Miguel Servet ishte një shkencëtar kokëfortë. Ekzekutimi i tij heshti vetëm jehonën e tij, por kurrë zërin e tij.

Kliko librin

Austriasit. Koha në duart tuaja

kjo roman nga José Luis Corral u prezantua si një vazhdim i Fluturimit të tij të mirënjohur të ShqiponjaveMe Dhe në kundërshtim me atë që ndodh zakonisht, kjo pjesë e dytë më pëlqeu edhe më shumë se e para.

Charles I u kurorëzua për të administruar Perandorinë që në atë kohë vendosi ritmin për një botë në të cilën marinarët evropianë ende ëndërronin vende të reja për t'u kolonizuar. Evropa ishte qendra e fuqisë dhe pjesa tjetër e kontinenteve po tërhiqeshin nga tekat e hartografëve të kontinentit të vjetër.

Në atë botë, monarku i madh hispanik u përball me të gjitha llojet e dështimeve të njohura tashmë përmes trashëgimisë së shkruar të Historisë. Por José Luis Corral, një njohës i patëmetë i të gjitha atyre peripecive historike, disi e humanizon figurën e mbretit.

Përtej titujve dhe formaliteteve, datave, dokumenteve zyrtare dhe citateve evokuese, Carlos I i Spanjës dhe V i Gjermanisë (siç na thuhej gjithmonë në shkollë) ishte gjithashtu biri i Juanës së paepur (më shumë se të çmendur) dhe përfundoi duke u martuar me kushërirën e saj Isabel de Portugal.

I them të gjitha këto sepse Historia lë gjithashtu një gjurmë nga më personale, nga ndjenjat e mbretit, nga mënyra e tij e veprimit dhe zhvillimit. Njohja e Carlos I përtej pikave të tij historike duhet të jetë një detyrë e këndshme për një historian, dhe me siguri José Luis Corral do të ketë ditur të kapë atë "mënyrë të qenies" që rrëshqet midis të gjitha llojeve të dëshmive të kohës, për të përshkruar më mirë nëse i përshtatet ngjarjeve dhe rrethanave të mbretërimit 40-vjeçar në të cilat ai zgjidhi konfliktet ose i çoi ata në luftë.

Në fund të fundit, Austriasit. Koha në duart tuaja, është një roman i kthyer në një rrëfim shterues të viteve të para të perandorit, nga dora e këtij mësuesi dhe njohësi të madh të historisë dhe historive të saj ...

Kliko librin

Lini një koment

Kjo faqe përdor Akismet për të reduktuar spamin. Mësoni se si përpunohen të dhënat tuaja të komenteve.

error: Nuk ka kopjim