3 librat më të mirë të Knut Hamsun

Referenca e madhe norvegjeze për sa u përket romaneve me shkronja të mëdha është Knut HamsunMe Kryesisht për ekuilibrin e tij midis çmueshmërisë në një mënyrë pothuajse lirike dhe nga poshtë drejt paraqitjes së dilemave të mëdha ekzistenciale përmes personazheve me thellësi të madhe.

Më duket se kam qenë shumë serioz në lidhje me balancimin e këtij blogu letrar kur bëhet fjalë për letërsinë nordike. Sepse në shekullin XXI, pasi goditëm pa mëshirë me autorë të mëdhenj të noirit skandinav, duket e drejtë të kthehemi në referencat e mëparshme për breshërinë e papërmbajtshme të zhanrit të zi (Ayy, Henning Mankell, ju nuk e njihnit shkollën që po krijonit ...)

Çështja është se nëse në atë kohë kam folur për Jostein Gaarder dhe Mika Waltari, nuk do të ishte mirë ta harronim Knut Hamsun, precedent i të gjithë atyre, baba i një letërsie nordike, nga Norvegjia e tij e lindjes. Një nga çmimet më të veçanta nobel që u njoh zyrtarisht nga akademia suedeze për veprën e tij "Bekimi i tokës" dhe fitoi gjerësisht mbi pjesën tjetër të botës për "Uria".

Hamsun është një nga ata pak autorë, vepra e të cilëve ruhet në mënyrë perfekte për t'u lexuar në çdo kohë. Së pari, sepse kontekstualizon njeriun mbi të gjitha, duke përfshirë me atë vizion global të shkrimtarit të dhuruar për transcendencë intelektuale çdo qasje që mund të ekstrapolohet nga komplotet e tij që gjithashtu, për më shumë mjeshtëri, shërbejnë gjithashtu si një kronikë e ditëve të tij ...

Figura e Knut Hamsun u errësua nga lidhjet e tij me nazizminMe Ata që e admiruan dhe e lartësuan veprën e tij deri në Çmimin Nobel në Letërsi në vitin 1920, hodhën poshtë gjithçka që kishte vulën e tij disa kohë më vonë.

Megjithëse, ka nga ata që sqarojnë se ky angazhim ndaj një regjimi të tillë të aftë për të zhytur Evropën në vitet e saj më të errëta ishte për shkak të një përgjigjeje ndaj imperializmit anglo-sakson që edhe në shekullin e XNUMX-të vazhdoi të shfrytëzonte sundimet e tij në Afrikë ose Azi me të vetmin Ata janë të etur për të grumbulluar pasuri për metropolin.

Kështu, me periudhat e tij kiaroskuro nga Çmimi Nobel për Letërsinë 1920 Deri në fundin e saj të zhytur në mjerim, bibliografia e tij ishte në prag të dënimit me harresë pas përfundimit të Luftës së Dytë Botërore. Por tendencat politike mënjanë, me gabimet e saj serioze, puna e Hamsun është një burim për shumë shkrimtarë të mëdhenj që ishin në gjendje të ndanin personazhin nga trashëgimia e tij, nga Kafka lart Hemingway o gocë deti.

Pak nga pak gjithçka atë që ishte shkruar nga Hamsun u rikuperua përsëri për kauzën e letërsisë pa kushte të tjera. Sepse romanet e Hamsun nuk janë shpallje politike të asnjë lloji. Këto janë, mbi të gjitha, histori të mëdha me një përbërës të madh humanist.

3 romanet kryesore të rekomanduara të Knut Hamsun

i uritur

Hamsun ishte ekstrem, shumë vital, idealist i njeriut si një manifestim romantik ndaj atyre përgjigjeve metafizike që varen si një dënim për arsyen. Kështu kuptohet, në atë mentalitet padyshim të brishtë, verbëria e mundshme dhe kapja pas një ideali shkatërrues siç ishte nazizmi.

Hamsun mund të kishte qenë një viktimë e përshtatshme, në funksion të këtij romani "Uria". Sepse protagonisti pa emër që endet nëpër këto faqe duket një qenie pa qëllim e ngarkuar me një jetë të brendshme aq të tejmbushur sa është e pamundur të përshtatet në një mjedis shoqëror aq shtypës sa qyteti i madh për të. Varfëria, mjerimi dhe çmenduria kur protagonisti ynë shikon lavdinë dhe filozofinë drejt mençurisë. Akomodimi i pamundur kishotik i individit i sinqertë me shpirtin e tij, por i hedhur në qendër të zhurmës. Një nga ato histori që zvogëlojnë zemrën, ndonjëherë të vështira, por plot me atë kthjelltësi që të çon në fund të dritës më verbuese.

KLIKO LIBR

Bekimi i tokës

Romani "Uria" spikat për deklarimin e tij transcendental të synimeve letrare. As kjo punë tjetër më e pjekur e autorit nuk mbetet prapa në aspektin e intensitetit, bukurisë formale dhe prejardhjes.

Një protagonist i ri, këtë herë i përcaktuar mirë me emrin e tij, Isak dhe i përqendruar në punët e tij të përditshme, bëhet një hero i qytetërimit tonë. Dhe është pikërisht marrja e asaj konsiderate në integrimin e saj me natyrën, në përpjekjen e saj për të mbijetuar çdo ditë e ekspozuar ndaj mjedisit më armiqësor. Whereshtë aty ku qenia njerëzore e mishëruar në Isak na paraqitet me ekzistencën e tij të plotë, të dhënë ndaj shqisave, përpjekjeve, respektit për natyrën.

Përballë aventurave ose tragjedive të romaneve të shekullit të njëzetë dhe për këtë arsye të përfshirë në evolucionin më urban, kjo histori evokon atë kthim imperativ në natyrë që t’i përkasë edhe një herë gjendjes njerëzore të çliruar nga zinxhirët e vet.

KLIKO LIBR

Rrethi është mbyllur

Aftësia e madhe e një shkrimtari që përfundon duke kapërcyer narracionin e tij të lokalizuar për ta shtrirë atë në çdo vend, është njohja e shpirtit.

Hamsun dëshmon këtu se është i aftë të zbresë në pusin e një vetëdije ataviste, të një lloj imagjinare të pavetëdijshme të gjithçkaje njerëzore për të paraqitur një karakter thelbësisht empatik. Ne nuk kemi të bëjmë fare me Abel Brodersen. E megjithatë në kushtet e tyre jetësore të shënuara nga tragjika gjejmë metaforën e vetmisë sonë themelore.

Vetë vendndodhja e ishullit në të cilin Abel dhe pjesa tjetër e personazheve që orbitojnë rreth tij ngjan me atë rreth që shpaloset rreth secilit prej nesh që nga momenti kur kemi lindur. Abel përfundon duke dashur të thyhet ose të paktën të shpëtojë nga rrethi i tij. Shtetet e Bashkuara janë ai destinacion i ëndërruar nga Abel Brodersen dhe ai do të shkojë atje për të gjetur veten përtej ishullit të tij.

Përveç se origjina ju pretendon gjithmonë, në rastin e Abelit me një situatë shumë të ndryshme në të cilën rrethanat e detyrojnë atë të marrë vendime drastike në mënyrë që të mos i nënshtrohet inercisë mbytëse.

KLIKO LIBR

Lini një koment

Kjo faqe përdor Akismet për të reduktuar spamin. Mësoni se si përpunohen të dhënat tuaja të komenteve.