3 librat kryesorë të Jared Diamond

Aftësia për të shpërndarë është një virtyt në mënyrë që mendimtarët ose shkencëtarët e mëdhenj, pavarësisht nga fusha, të përfundojnë duke iu afruar skenarëve që në fillim duken shumë të largët për shkak të teknikës ose abstraktit. Autorët pëlqejnë Eduard Punset u Oliver thasë janë dy shembuj të jashtëzakonshëm në bibliografinë e të cilit gjejmë atë shije sintetike të lexuesit, ai shpjegim i ngushtë, metaforik, analogjik.

Jared Diamond es një tjetër nga ata komunikues të mëdhenj që përfundojnë duke arritur tek shumë lexues me shqetësime antropologjike nga më themeloret tek më të sofistikuarat. Dhe magjia e saj qëndron në bindjen e plotë të njëri -tjetrit.

Asgjë nuk është më antropologjike në thelb sesa studimi i Evolucionit. Asgjë që mund të përfshijë gjithçka për sa i përket ndryshimeve evolucionare në shkallën e parë dhe që rezultojnë në fenomene sociologjike, fetare ose politike sesa qasja ndaj asaj lëvizjeje të vazhdueshme të civilizimit njerëzor që po formëson çdo hapësirë ​​nga më individuale në kolektive.

Ndërsa qeniet njerëzore përshtaten me habitatin e tyre dhe ndërsa e bëjnë atë mjedis një vend të shquar për speciet e tyre, gjithçka tjetër zhvillohet në një komunitet që tashmë e ka bërë planetin atë fshat global të krahasueshëm me një luginë të pushtuar nga i pari. Me

Mund të tingëllojë pretencioze, por Jared Diamond me të vërtetë di se si ta rrëfejë këtë proces kaq të larmishëm dhe të zgjatur në kohë me detaje të bollshme dhe sintetike (ia vlen paradoksi). Dhe natyrisht, një burim i tillë i njohurive përdoret gjerësisht nga ekspertët dhe i shqetësuar. Pra, nëse doni t'i afroheni një autori shumë të plotë të literaturës shkencore. Ju jeni në vendin e duhur.

3 librat kryesorë të rekomanduar nga Jared Diamond

Armë, mikrobe dhe çelik

Bota për një qenie njerëzore aktuale, në atë anë të botës të etiketuar si "perëndimore" (ndoshta në një gjest çmendurues etnocentrik që kërkon të shtrijë një pjesë gjeografike të planetit në gjithçka që përshtatet me idiosinkrazinë e tij), është një grup karakteristikash i njohur dhe i supozuar për të gjithë botën.

Modelet tona janë ato që janë dhe prej tyre ne shohim botën. Ndoshta kjo është arsyeja pse, për të dalë nga fokusi që shtrihet shumë shekuj më parë, Jared Diamond na kthen në mijëra vjet para se mënyra jonë e jetesës të ishte madje një ëndërr utopike e largët, ose distopike, në varësi të asaj se si e shikoni atë. Dhe ne gjejmë qënien njerëzore të zhveshur nga strehimi i supozuar i rehatshëm i stilit të jetesës aktuale.

Ndoshta fillimi i zbulimit të atyre homo sapiens sapiens që më në fund po evoluonin drejt tipareve plotësisht të drejta është shqetësues.

Aq më tepër kur zbuluam se si disa shoqëri ishin të orientuara drejt shfrytëzimit më themelor të burimeve të para bujqësore dhe blegtorale, ndërsa të tjerat përdorën forcën më ataviste për t'u bërë luftëtarët e parë nga aktivitetet si gjuetia.

A u shënua evolucioni me forcë apo me inteligjencë të sapolindur drejt kontrollit të burimeve? Fati i gjurmuar deri më sot lindi nga një ekuilibër i fuqisë midis asaj që ofroi Nëna Tokë dhe asaj që njeriu kuptoi në marrëdhënien e tij me njerëzit e tjerë.

KLIKO LIBR

Kolaps. Pse disa shoqëri durojnë dhe të tjera zhduken

Miti i vjetër i Majave ose Incave duke lënë territoret e tyre më emblematike në të cilat kohë më vonë zbulohen ndërtimet e tyre.

Mungesa e burimeve apo zhdukja për shkak të ndonjë të keqe endemike? Shtë vetëm një shembull i shkaqeve që kanë çuar në prosperitetin e disa qytetërimeve dhe zhdukjen e të tjerëve. Murtaja e zezë ose gripi spanjoll sulmuan me forcë kur bashkësitë e ndryshme evropiane tashmë kishin filluar të ndërveprojnë.

Por ato faza u kapërcen falë një lloj vaksinimi natyral që parandaloi katastrofën, një evolucion mbrojtës specifik. Sot sfidat klimatike, ekologjike dhe biologjike janë ende atje, dhe ndoshta ne vetë do të lehtësojmë pandeminë.

Leximet për të kaluarën janë gjithmonë interesante për të marrë parasysh ndryshimet e mundshme aktuale. Jared Diamond na çon nga një qytetërim në tjetrin, me hamendësime dhe siguri për fatin e tij përfundimtar.

KLIKO LIBR

Bota deri dje

Dje mund të mos jemi aq të ndryshëm. Thelbi i qytetërimit tonë karakterizohet nga shtytjet, emocionet, racionalizimi dhe shqisat. Dallimet janë vendosur në atë që na rrethon, pothuajse gjithmonë një mjedis artificial aktualisht mbi të cilin ne e strukturojmë botën tonë më subjektive se kurrë.

Nga këto ambiente, Jared Diamond flet për situatën tonë aktuale. Duke e parë veten si thelbësisht identikë me atë që ishim, mund të na çlirojë nga ai konceptim i armatosur i aksesorit dhe jo nga ai themelor.

Studimet e autorit mbi qytetërimet e ndryshme që jetojnë akoma larg asaj bote të globalizuar sot i shërbejnë kauzës së një ndërgjegjësimi që shkon nga ajo shpirtërore në atë sociologjike.

Mënyra e këndshme në të cilën ky autor është në gjendje t'iu afrohet ideve më të thella rreth antropologjisë përfundon duke spërkatur aspekte tokësore si arsimi, pleqëria, hapësirat në të cilat është gjithmonë e rëndësishme të rimarrë atë nocionin e thelbësore për të përfunduar duke rimarrë horizontet e humbura që ata na rifokusojnë në lumturinë dhe bashkëjetesën tonë të ekuilibruar me botën e zhveshur nga aspekti kaq i tepërt.

KLIKO LIBR

Lini një koment

Kjo faqe përdor Akismet për të reduktuar spamin. Mësoni se si përpunohen të dhënat tuaja të komenteve.