Лет 19, од Хозе Антонио Понсети

Книга за летот 19
Достапно тука

Во права линија од Порторико до Мајами и достигнување на трето теме што стигнува до Бермудските Острови во челустите на Северен Атлантик. Грубоста на морето, непредвидливото време и некои веројатни феномени на копнен магнетизам завршија со воспоставување на митот за инцидентите на поморската и воздушната навигација.

Во оваа книга на Хозе Антонио Понсети се соочивме, со природната напнатост што ја создава оваа митска област, експедиција на едноставна обука за пилоти за прв пат. Втората светска војна веќе заврши. 5 авиони на Груман Авенџер заминуваат со вкупно 14 мажи. Заминуваат добро опремени со гориво и со сите авиони во совршена состојба.

Тоа е 5 декември 1945 година. Младите не стапнаа на земјата што ја напуштија во 14:10 часот тој ден.

Ништо понепријатно и повознемирувачко од тоа да мора да ја официјализирате смртта на исчезнатиот. Понсети беше задолжен да раскажува приказна за тоа што можело да се случи и како можело да се случи. Можеби непосредното отворање на доверливи датотеки од страна на американската администрација ја олесни задачата. Вакво нешто веќе се случи со загадочната област 51, за која Ени Јакобсен напиша документарно дело кое исто така ја крева косата.

Во случајот со Понсети, оваа приказна е уште пошокантна кога е претставена како живописна, интензивна, загадочна приказна со појава на телеграма во која исчезнато лице го известува своето семејство дека е с уште жив. Тоа е тогаш кога расте и засилува митот за Летот 19. И токму од таа пресвртница помеѓу драматичното и фасцинантното, Понсети го открива целото свое знаење за оваа тема, отфрлајќи ја како најдобра поставка за мистериозен роман што се губи меѓу шегите на неодамнешната вистинска приказна.

Читањето на заплетот н leads води помеѓу прашања што скокаат од рамнината на фикцијата кон реалноста, кои поминуваат од немирноста на ликовите што ја населуваат приказната, но исто така ја нарушуваат нашата сопствена претстава за светот.

Несомнено, еден од оние романи базирани на вистински настани кои се балансирани помеѓу големото значење на вистината и наративната можност за толку многу извонредни теми. Со оваа приказна Понсети наоѓа место на масата до себе Jеј еј Бенитез, Барем во оваа прилика.

Сега можете да го купите романот Лет 19, новата книга на Хозе Антонио Понсети, овде:

Достапно тука

Оставете коментар

Оваа страница користи Akismet за намалување на спам. Дознајте како се обработуваат податоците од вашиот коментар.

грешка: Без копирање