Мојата сакана сопруга од Саманта Даунинг

Мојата сакана сопруга од Саманта Даунинг

Во многу наврати први измамени во најгрозоморните, но и несомнени случаи се роднините на убиецот. И фикцијата се погрижи во различни прилики да не натера да го добиеме тој поим за незамисливото. За да навлеземе подлабоко, обично сè ни доаѓа од перспектива…

Продолжи со читање

Чистилиште, од Џон Систиага

Многу е веројатно дека најлошото не е пеколот и дека рајот не е толку лош. Кога се сомневате, чистилиштето може дури и да има малку од сè за оние кои на крајот не одлучуваат. Нешто од невозможни желби или опсесивни стравови; на страстите без кожа...

Продолжи со читање

3 најдобри книги од Камила Лакберг

Нордискиот криминален роман во Камила Лакберг има еден од неговите најсилни столбови. Благодарение на Камила и неколку други автори, овој жанр за детективи издвои заслужена ниша на светската сцена. Тоа ќе биде за добра работа на Камила и другите како него ...

Продолжи со читање

Градот на живите, од Никола Лагиоја

Слетување сосед неочекувани чудовишта. Лекарите од Џекил кои можеби сè уште не знаат дека се г-дин Хајд. И дека кога се, не е дека имало некаква трансформација. Тоа ќе биде поради онаа стара изрека која може да ви застане на кожата „Јас сум човек и ништо човечко не ми е туѓо“, бидејќи…

Продолжи со читање

Последната игра, од Џеј Ди Баркер

Библијата веќе го истакна во тој цитат „Qui amat periculum, in illo peribet“. Такво нешто секој љубител на опасност завршува во неговите раце (бесплатен превод преку). Но, падот е во тоа што не знам што е морбидно. Посебно според кои личности или според кои…

Продолжи со читање

Деновите што ни остануваат, од Лорена Франко

Сугестивен начин на приближување кон одбројувањето. Секој рок има свој истек и пермпторијата на постоење нè потопува во тие бурни води на мистичното, религиозното или едноставно суштинскиот страв што ги обележува нашите денови. Животот се обидува да остане незабележан од мрачниот жетвар. Бидејќи фаталното ...

Продолжи со читање

Законот на волците, од Стефано де Белис

Willе зависи од Луперка, kindубезната волчица што ги цицала Ромул и Ремус. Поентата е дека непобитната легенда совршено се вклопува во дел од визијата за Римската Империја како непомирлива, но организирана култура, со инстинкт за опстанок, па дури и овековечување. Бидејќи немаше друга цивилизација ...

Продолжи со читање

Претчувство, од Роза Бласко

Од Касандра и нејзините мрачни знаци во кои никој не веруваше, стравот останува единствената тревога пред најмрачната непосредна иднина. Многу женски приказни се напишани околу идејата за таа интуиција или шесто сетило. Бидејќи тие се оние кои историски уживаат во тоа ...

Продолжи со читање

Време на простување на Johnон Гришам

Државата Мисисипи ја засолни таа црна легенда за цивилизираните Соединетите држави. И Johnон Гришам има за цел да погледне во најдлабоките противречности помеѓу наводниот либерален морал на Западот и с still уште реакционерните упоришта, како што е оваа јужна држава на ...

Продолжи со читање

грешка: Без копирање