Летна светлина и по ноќта, од Јон Калман Стефансон

Летна светлина, а потоа и ноќ

Студот е способен да го замрзне времето на место како Исланд, веќе обликувано од неговата природа како остров суспендиран во Северниот Атлантик, на еднакво растојание меѓу Европа и Америка. Она што беше единствена географска несреќа да се раскажува обичното со исклучителност за останатите...

Продолжи со читање

Островот на изгубеното дрво, од Елиф Шафак

Секое дрво има свој плод. Од јаболкницата со нејзините древни искушенија, доволно да не исфрли од рајот, до обичната смоква со невообичаените плодови натоварени со симболика помеѓу еротското и светото, во зависност од тоа како гледате на неа и, пред сè, во зависност од кој го гледа... Приказна во…

Продолжи со читање

3 најдобри книги на Ана Тајлер

Секојдневието е заеднички простор за секое човечко суштество. Од внатрешните врати на секоја куќа, лишени од маскирањето на моментот, ликовите за кои сме станале најсигурни во постоењето. И Ана Тајлер ја посветува својата работа на тој вид поцелосна интроспекција, онаа што ...

Продолжи со читање

Г-дин Вајлдер и јас од Џонатан Коу

Во потрага по приказна која се осврнува на овој универзум кој се развива во зародиш човечки односи, Џонатан Коу, од своја страна, се занимава со извонредноста на најинтроспективните детали. Се разбира, Коу не може да се откаже од таа детална скапоценост што ја контекстуализира со најцелосни описи. Од…

Продолжи со читање

Танцот и огнот, од Даниел Салдања

Повторните собири можат да бидат горчливи како и вторите шанси во љубовта. Старите пријатели се стремат да го вратат просторот што повеќе не постои за да прават работи што повеќе не припаѓаат. Не за ништо конкретно, само затоа што длабоко во себе не задоволуваат, туку едноставно бараат ...

Продолжи со читање

Далечни родители, од Марина arаре

Имаше време кога Европа беше непријатен свет во кој требаше да се роди, каде што децата дојдоа во светот среде носталгија, искоренување, отуѓување, па дури и страв од нивните родители. Денес ова прашање се пресели во други делови на планетата. Прашањето е да се има таков став ...

Продолжи со читање

Рај над покривот, од Натача Апанах

Кој друг кој најмалку пушти солза со авантурите на Марко во потрага по неговата мајка. Овој пат возраста на главниот лик, Лобо, ќе го приближи до Холден Колфилд (да, познатиот нихилистички тинејџер на Селинџер). И работата е дека и фигурата на мајката ...

Продолжи со читање

Седум вторник, од Ел Чојин

Секоја приказна има потреба од два дела за да се најде еден вид синтеза, за што станува збор во која било рамка што се впушта во територијата на емоционална мимикрија. Не станува збор за истакнување на овој тип двојни нарации пред првото лице. Бидејќи исто така ...

Продолжи со читање

Недостасува, од Алберто Фуге

Има моменти кога јазикот ја придружува приказната со најпрецизна леснотија. Бидејќи потрагата по исчезнат човек не бара лирска или вештачка. Наративната трезвеност го прави овој пат до лично обединување состав на веродостојност и близина за да н bring приближи до сите ...

Продолжи со читање

грешка: Без копирање