Свет без мажи, од Сандра Њуман

Свет без мажи, од Сандра Њуман

Од Маргарет Атвуд со нејзината злобна приказна за слугинката до Stephen King во неговите Заспани убавици направи хризали во еден свет разделен. Само два примера за поткрепување на жанрот на научна фантастика што го врти феминизмот за да му пристапи од вознемирувачка перспектива. Во ова …

Продолжи со читање

Вработените, од Олга Равн

Вработените, Олга Равн

Патувавме многу далеку за да преземеме задача на апсолутна интроспекција направена во Олга Равн. Парадокси кои само научната фантастика може да ги претпостави со можности за наративна трансценденција. Од отуѓувањето на вселенски брод, движено низ космосот под некоја ледена симфонија родена од многу големата експлозија, знаеме некои ...

Продолжи со читање

Констанца од Метју Фицсимонс

Констанс де Фицсимонс

Секој автор кој се впушта во научна фантастика, вклучително и менда (види ја мојата книга Алтер), во некоја прилика го разгледува прашањето за клонирање поради неговата двојна компонента помеѓу научното и моралното. Овцата Доли како наводен прв клон на цицач веќе е многу…

Продолжи со читање

Втора младост, од Хуан Венегас

втор роман за млади

Патувањето низ времето ме чуди како аргумент. Затоа што тоа е целосна научна фантастична почетна точка која често се претвора во нешто друго. Невозможниот копнеж да се надмине времето, носталгијата за тоа што бевме и каењето за погрешните одлуки. Дали…

Продолжи со читање

3-те најдобри книги од прекрасниот Жил Верн

Книги од lesил Верн

1828 - 1905 ... На половина пат помеѓу фантазијата и науката во моментот, lesил Верн се појави како еден од претходниците на жанрот за научна фантастика. Надвор од неговите песни и неговите напади во драматургија, неговата фигура го направи својот пат и се надмина до денот на ...

Продолжи со читање

Не ги пропуштајте најдобрите научно-фантастични книги

најдобри научно-фантастични книги

Нема да биде лесна задача да се избере најдоброто од жанр толку обемен како научно -фантастичната литература. Но, да се одлучи подобро или полошо е секогаш субјективен факт. Затоа што веќе знаеме дека дури и мувите имаат свој суштински есхатолошки вкус. Најдобар …

Продолжи со читање

3 најдобри книги на Иан Мекдоналдс

писателот Јан Мекдоналдс

Писателите на научна фантастика најпосветени на каузата секогаш завршуваат приближувајќи се кон stвездата како повторливо сценарио што н hook закачува сите нас поради својата непозната природа. Уште повеќе ако се земе предвид нашиот свет за кој веќе знаеме „скоро с“. Ова е случај со Јан Мекдоналд, како и ...

Продолжи со читање

3 најдобри книги од Jamesејмс Греам Балард

Книги на ЈГ Балард

На половина пат помеѓу lesил Верн и Ким Стенли Робинсон, го наоѓаме овој англиски писател кој ја олицетворува имагинативната алтернатива на нашиот свет на првиот цитиран гениј и дистописката намера на сегашниот втор писател. Бидејќи да се чита Балард е да се ужива во предлогот со арома на фантастичниот деветнаесетти век, но ...

Продолжи со читање

Топ 3 книги на Ким Стенли Робинсон

писател-ким-Стенли-Робинсон

Научната фантастика (да, со големи букви) е жанр поврзан од лаици со еден вид фантастичен поджанр без поголема вредност од обична забава. Со единствениот пример на авторот што го носам овде денес, Ким Стенли Робинсон, би вредело да се урнат сите тие нејасни впечатоци за ...

Продолжи со читање

Збунетост, од Ричард Пауерс

Роман Збунетост, Ричард Пауерс

Светот не е усогласен и оттука е збунетоста (извинете за шегата). Се наближува дистопијата затоа што утопијата отсекогаш била предалеку за цивилизација како нашата која експоненцијално се зголемува во број како што се намалува заедничкиот идентитет. Индивидуализмот е вроден во битието. ...

Продолжи со читање

3 најдобри книги за Робин Кук

Книги на Робин Кук

Робин Кук е еден од оние автори на научна фантастика донесени директно од областа на медицината. Никој подобар од него да хипотезира за разновидни иднини на човечкото суштество, со познавање на генетиката како тој плоден простор за претпоставки од сите бои. Не сметајќи ги можните…

Продолжи со читање

Момче и неговото куче на крајот на светот, од CA Флечер

Роман „Момче и неговото куче на крајот на светот“

Пост-апокалиптичните фикции секогаш претставуваат двоен аспект на можно целосно уништување и надеж за повторно раѓање. Во овој случај, Флечер ги повлекува и типичните скици кои разјаснуваат како стигнал до таа чудна точка каде преживеаните се задолжени за обнова на својот свет ...

Продолжи со читање

грешка: Без копирање