Топ 3 книги за Оливер Сакс

Книги Оливер Сакс

Кога книгите на научник за неговата наука стануваат еден вид бестселери на информативното, тоа е несомнено затоа што ние сме пред писателот заинтересиран да го сврти своето знаење кон секој што сака да се открие, дури и ако тоа се првите клучеви или неговите размислувања повеќе очигледно, интересно ...

Продолжи со читање

5-те најдобри книги за сексуалноста

Откако д-р Очоа се појави на екранот во раните 90-ти, сексуалноста и сексологијата почнаа да чекорат заедно по неопходните патишта за попопуларно откривање. Прашањето за сексот доби димензија на простор за дијалог и истрага (како сè што се појавува на телевизија). На…

Продолжи со читање

Хелголанд од Карло Ровели

Хелиголенд. Книгата на Карло Ровели за Вернер Хајзенберг

Предизвикот на науката не е само да открие или предлага решенија за сè. Прашањето е и за понудата на знаење на светот. Откривањето е неопходно колку што е комплицирано кога аргументите се воведуваат во длабочината на секоја дисциплина. Но, како што рече мудриот, ние сме луѓе и ништо од…

Продолжи со читање

Смртта што му ја кажал сапиенс на неандерталец

Смртта што му ја кажал сапиенс на неандерталец

Немаше сè да биде тој слеп тост за животот. Затоа што во максимата што владее со сè, таа премиса што укажува на постоење на нештата само врз основа на нивната спротивна вредност, животот и смртта ја сочинуваат суштинската рамка меѓу чии крајности се движиме. И причината...

Продолжи со читање

Големиот фенер, од Марија Коникова

Книга за големи фенери

Писателка пред да биде покер играч, Марија Коникова дојде до игра со игри со карти од импулсот на секој наратор кој сака да пристапи кон ново наративно сценарио за да го впие контекстот. На прашањето го додаваме неговиот докторат по психологија и наоѓаме софистицирана верзија на Пелајо ...

Продолжи со читање

На време и вода, од Андри Снаер Магнасон

За времето и водата

Дека е императив да се соочиме со друг начин на населување на оваа планета, нема сомнение. Нашиот премин низ светот е обележан со знаменитости како значајни и несуштински ако ја набудуваме еквивалентноста на нашето време со космосот. Толку безначајно и толку способно да промени с everything. Земјата ќе не преживее и ние ќе бидеме ...

Продолжи со читање

Како да се избегне климатска катастрофа, од Бил Гејтс

Како да се избегне климатска катастрофа Бил Гејтс

Вестите одамна не се додворувања, дури ни во спортскиот дел (особено за навивач на Реал Сарагоса). И, на шеги настрана, прашањето за глобализацијата, климатските промени што ги негираше научниот братучед на Рахој, и овој среќно мутирачки коронавирус ...

Продолжи со читање

Отпечатоци: Во потрага по светот што ќе го оставиме зад себе, од Дејвид Фариер

Отпечатоци, од Дејвид Фариер

Како ќе не гледаат во иднина? Со други зборови, станува збор за замислување тинејџер од 3024 година, од кој и да е вид, пред учебник што чита за човештвото што го окупираше светот за време на нашата воздишка во космосот. Можеби тинејџерот ќе помисли изненаден ...

Продолжи со читање

Вонземски, од Ави Лоеб

Вонземјанин Книгата на Омуамуа

Целосниот наслов е „Вонземски: Човештвото на првиот знак за интелигентен живот надвор од Земјата“ и мора да се прочита барем двапати за да се претпостави значењето на таквото тврдење. По стотици романи, филмови, психотропни лекови и врвни тајни на НАСА, се чини дека ...

Продолжи со читање

Theивотот раскажан од сапиенс на Неандерталец, од Хуан Хозе Милас

Theивотот раскажан од сапиенс на неандерталец

Тоа ќе биде преку дијалог што ќе го раскаже животот ... Бидејќи едно е што плачките се нарекуваат најлоши соговорници од очигледната глупост на нивниот шуплив поглед, а друго е што се среќаваме со двајца прото-мажи, држејќи се за рака, подготвен да зборува за конечност ...

Продолжи со читање

Најсмртоносната закана, од Мајкл Т. Остерхолм

Најсмртоносната закана

Пророчката книга која прво предупреди против кризата со коронавирус. Оваа книга, напишана од еден од водечките светски експерти за епидемиологија, ја предвиде пандемијата што ја погодува планетата чекор по чекор. Ова ажурирано издание вклучува пролог во кој кризата на ...

Продолжи со читање

Математика и коцкање, од Johnон Хеј

Математика и коцкање, од Johnон Хеј

Математиката и, конкретно, статистиката, беа два од предметите што предизвикаа најголеми главоболки кај учениците на сите времиња, но тие се основни дисциплини за донесување одлуки. Човечкото суштество не е вид особено надарен за анализа на големи ...

Продолжи со читање