Бесплатно. Предизвикот да се расте на крајот на историјата

Предизвикот да се порасне на крајот од книгата историја

Секој се сомнева во својата апокалипса или конечниот суд. Најпретенциозните, како Малтус, предвидоа некој близок крај од социолошка гледна точка. Крајот на историјата, во оваа албанска писателка по име Леа Ипи, е повеќе многу повеќе лична перспектива. Затоа што крајот ќе дојде кога ќе дојде. Работата е …

Продолжи со читање

Сапун и вода, од Марта Д. Риезу

Сапун и вода, Марта Д. Риезу

Софистицираност во потрага по извонредност во модата. Тој степен на елеганција што сака да подигне некој вид олтар наместо да се истакнува, може да предизвика спротивен ефект. Може дури и еден ден да излезе гол на улица како тој император во приказната, мислејќи дека си оди...

Продолжи со читање

Прометеј, од Луис Гарсија Монтеро

Прометеј, Луис Гарсија Монтеро

Исус Христос ги победи најнеодоливите искушенија на ѓаволот за да го спаси човештвото. Прометеј го направи истото, исто така, преземајќи ја казната што ќе дојде подоцна. Анегацијата направи мит и легенда. Надежта што навистина можеме да ја најдеме во одреден момент со тој облик на херојство научивме толку пати и дека ...

Продолжи со читање

Хелголанд од Карло Ровели

Хелиголенд. Книгата на Карло Ровели за Вернер Хајзенберг

Предизвикот на науката не е само да открие или предлага решенија за сè. Прашањето е и за понудата на знаење на светот. Откривањето е неопходно колку што е комплицирано кога аргументите се воведуваат во длабочината на секоја дисциплина. Но, како што рече мудриот, ние сме луѓе и ништо од…

Продолжи со читање

Смртта што му ја кажал сапиенс на неандерталец

Смртта што му ја кажал сапиенс на неандерталец

Немаше сè да биде тој слеп тост за животот. Затоа што во максимата што владее со сè, таа премиса што укажува на постоење на нештата само врз основа на нивната спротивна вредност, животот и смртта ја сочинуваат суштинската рамка меѓу чии крајности се движиме. И причината...

Продолжи со читање

The Runaway Kind од Ентони Брант

Книга за бегство видови

Навлегуваме во големата тајна на човечката еволуција, чудото што беше диференцијален факт. Не зборуваме толку за интелигенција, туку за креативност. Со интелигенција, прото-човек можеше да разбере што е пожар од последиците од приближувањето кон него. Благодарение на креативноста...

Продолжи со читање

Од внатре, од Мартин Амис

Од внатре, од Мартин Амис

Литературата како начин на живот понекогаш експлодира со дело кое стои на прагот на наративното, хроничното и биографското. И тоа завршува како најискрената вежба на писателот кој меша инспирации, евокации, спомени, искуства... Токму она што ни го нуди Мартин Амис во ...

Продолжи со читање

Под погледот на будниот змеј, од Мави Доњате

Под погледот на разбудениот змеј

Да се ​​биде новинар ги потврдува сите поенти во сметањето дека сте некој патувал. Затоа што за да раскажувате што се случува каде било во светот, треба да го имате тоа основно знаење за да го пренесете она што се случува со кредибилитет. Резултатот може да биде, како во овој случај, ...

Продолжи со читање

Сакраменто, од Антонио Солер

Сакраменто, од Антонио Солер

Дека половите се привлекуваат е диктат на физиката. Од таму мајка на сите наши противречности. Екстремните положби кај човекот завршуваат спојувајќи се со тоа незапирливо чувство на магнетизам или инерција. Доброто и злото ги разоткриваат нивните каталози на принципи и искушенија и сè ...

Продолжи со читање

Инвентар на некои изгубени работи, Џудит Шалански

Попис на некои изгубени работи

Нема повеќе рајови од изгубените, што би рекол Џон Милтон. Ниту работи повредни од оние што веќе ги немате, ниту пак можете да ги набљудувате. Вистинските чуда на светот тогаш се повеќе оние што на крајот ги губиме или уништуваме отколку оние што денес би биле измислени како такви, додавајќи ...

Продолжи со читање

Уметноста на војната меѓу компаниите, од Дејвид Браун

Уметноста на војната меѓу компаниите

Сун Цу ја напишал својата книга „Уметноста на војната“ уште во XNUMX век п.н.е. Многу битки подоцна, а од XNUMX век до денес, новите конфликти каде да се применат добрите или лошите уметности се спорни меѓу мултинационалните или државните корпорации. Потоа преминуваме на уметноста на ...

Продолжи со читање

Големиот фенер, од Марија Коникова

Книга за големи фенери

Писателка пред да биде покер играч, Марија Коникова дојде до игра со игри со карти од импулсот на секој наратор кој сака да пристапи кон ново наративно сценарио за да го впие контекстот. На прашањето го додаваме неговиот докторат по психологија и наоѓаме софистицирана верзија на Пелајо ...

Продолжи со читање